ΑΘΗΝΑ
10:46
|
04.05.2024
Κάθε χρόνο 600.000 άνθρωποι πεθαίνουν από ελονοσία στην Αφρική, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, με τα παιδιά κάτω των πέντε ετών να αποτελούν το 80%.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το πρώτο παγκοσμίως εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της ελονοσίας ξεκίνησε στο Καμερούν, σε μια προσπάθεια κατά της νόσου που προβλέπεται να σώσει χιλιάδες ζωές παιδιών σε ολόκληρη την Αφρική. Το εμβόλιο RTS,S έλαβε έγκριση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) τον Οκτώβριο του 2021.

Κάθε χρόνο 600.000 άνθρωποι πεθαίνουν από ελονοσία στην Αφρική, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, με τα παιδιά κάτω των πέντε ετών να αποτελούν τουλάχιστον το 80% αυτών των θανάτων.

Συμβολικά, ο πρώτος εμβολιασμός πραγματοποιήθηκε σε ένα κοριτσάκι, την Ντανιέλα, σε μια υγειονομική μονάδα κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας, Γιαουντέ, τη Δευτέρα.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα έρχεται μετά από επιτυχημένες πιλοτικές εκστρατείες στην Κένυα, την Γκάνα και το Μαλάουι, όπου – χάρις του εμβολίου- παρατηρήθηκε μείωση 13% στους θανάτους παιδιών από ελονοσία, σύμφωνα με στοιχεία της Unicef.

Για την πλήρη προστασία από την νόσο θα πρέπει να χορηγηθούν στα παιδιά τέσσερις δόσεις του εμβολίου. Οι υγειονομικές αρχές της χώρας αποφάσισαν πως οι δόσεις θα χορηγούνται παράλληλα με άλλα συνήθη παιδικά εμβόλια, προς διευκόλυνση των γονέων. Το εμβόλιο κατά της ελονοσίας θα παρέχεται δωρεάν από το κράτος σε όλα τα βρέφη έως 6 μηνών.

Παράλληλα, αμφιβολία και φόβος έχει δημιουργηθεί σε κάποιους πολίτες του Καμερουν, σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του νέου εμβολίου.

«Αν και η κυκλοφορία του εμβολίου είναι αναμφίβολα ανακουφιστική και σωτήρια, το σχετικά χαμηλό ποσοστό αποτελεσματικότητάς της σημαίνει ότι δεν αποτελεί την απόλυτη λύση του προβλήματος», δήλωσε ο Willis Akhwale στο Συμβούλιο κατά της Ελονοσίας στην Κένυα. Όμως, για τους γιατρούς είναι ένα σημαντικό πρόσθετο εργαλείο για την καταπολέμηση της ελονοσίας παράλληλα με τις κουνουπιέρες και τα δισκία ελονοσίας. «Έχουμε την ικανότητα να μειώσουμε σημαντικά τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων από ελονοσία και να επιταχύνουμε την εξάλειψη της νόσου», δήλωσε στο BBC ο Καμερουνέζος γιατρός Shalom Ndoula, ο οποίος βοήθησε στην ανάπτυξη του προγράμματος στη χώρα του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σάμος: Δολοφονία 70χρονου από την κόρη του

Βόλος: Φωτιά το πρωί σε δασική έκταση στο Πήλιο

Αναβλήθηκε η απόφαση για το κλείσιμο του Al Jazeera στο Ισραήλ

Τέξας: Συγκρούσεις μεταξύ πολιτειακής αρχής και διαδηλωτών λόγω Παλαιστίνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα