ΑΘΗΝΑ
09:46
|
01.05.2024
Συνέβη στην Κω πριν από λίγες ημέρες και αντικατοπτρίζει…. «ιδανικά» μια σειρά από ελληνικές παθογένειες.
Εργοτάξιο... η Ελλάς
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνέβη στην Κω πριν από λίγες ημέρες και αντικατοπτρίζει…. «ιδανικά» μια σειρά από ελληνικές παθογένειες. Ο λόγος για τη διάσημη πια λακκούβα στον επαρχιακό δρόμο της Κω, την οποία, όταν είδαν και αποείδαν, γέμισαν πρόχειρα με μπετόν δύο εργαζόμενοι στην Τροχαία του νησιού.

Ο τρόπος που τη γέμισαν έχει και αυτός το ενδιαφέρον του. Το περιστατικό συνέβη τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, μια ακόμα συνηθισμένη ημέρα, όπου τα λάστιχα, οι μηχανές και τα λοιπά εξαρτήματα των οχημάτων «αγκομαχούσαν» πάνω από τις λακκούβες στον δρόμο για τη Μεσαριά.

Όπως και άλλες φορές, έτσι και εκείνη τη Δευτέρα, οι αστυνομικοί είχαν κληθεί να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκαλούνταν σε οχήματα και οδηγούς.

Είχαν προηγηθεί τηλεφωνήματα τουλάχιστον δύο εβδομάδων στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής αλλά και στο τηλεφωνικό κέντρο της αστυνομικής διεύθυνσης Δωδεκανήσου. Οι οδηγοί ανέφεραν ζημιές, μικροατυχήματα, σκασμένα λάστιχα. Τα δημοσιεύματα στα τοπικά μίντια πολλαπλασιάζονταν και συχνά συνοδεύονταν και από βίντεο με τις φωνές και τις καταγγελίες των αγανακτισμένων οδηγών. Παρόλα αυτά δεν φαινόταν να ιδρώνει το αυτί κανενός. Εκτός από αυτό των αστυνομικών.

Εκείνη την αποφράδα Δευτέρα λοιπόν, οι αστυνομικοί έκαναν κάτι διαφορετικό. Κάτι πολύ «ελληνικό». Την ώρα που περνούσε μια μπετονιέρα από το σημείο, μιας και σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται εργοστάσιο παραγωγής μπετόν, ο οδηγός της μπετονιέρας προσφέρθηκε να τους βοηθήσει να γεμίσουν την λακκούβα.

Ακολούθησε ένα σουρεαλιστικό περιστατικό όπου οι τρεις τους με τη βοήθεια μιας τσάπας γέμισαν πρόχειρα τη λακκούβα. Την προσπάθεια βιντεοσκοπούσε δημοσιογράφος από «Το Βήμα της Κω». Το video που δημοσίευσε το τοπικό μέσο έγινε αστραπιαία viral. Την επόμενη μέρα έφερε και την οξεία αντίδραση του περιφερειάρχη  Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, ο οποίος έγραψε (ανάμεσα σε πολλά άλλα) και τα εξής, συνοδεύοντας το ποστ στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook με το viral video:

«Οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί επέλεξαν την αυτοδικία για να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα που, κατά την άποψή τους, το κράτος δεν είχε επιλύσει αρκετά γρήγορα, στέλνοντας το μήνυμα ότι οποιοσδήποτε αντιμετωπίζει προβλήματα και δεν βρίσκει άμεση λύση από το κράτος, πρέπει να πάρει τα πράγματα, ίσως ακόμα και παρανομώντας, στα χέρια του. Και φυσικά να μην παραλείψει να φωτογραφίσει και να βιντεοσκοπήσει την πράξη του!»

Βασική ένσταση του Περιφερειάρχη το ότι αν προκαλούνταν ατύχημα από αυτό το πρόχειρο μπάλωμα, υπόλογοι δεν θα βρίσκονταν οι δύο αστυνομικοί, αλλά οι άνθρωποι της Περιφέρειας. Για την ταμπακιέρα βέβαια, ο Περιφερειάρχης δεν έλεγε και πολλά.

Fake news για ΕΔΕ

Ο Περιφερειάρχης έκανε λόγο για ΕΔΕ κατά των δύο αστυνομικών και τον ίδιο λόγο έκαναν και όλα τα ελληνικά μίντια μέσα από κραυγαλέους, συναισθηματικούς και φορτισμένους τίτλους οι οποίοι ούτε λίγο, ούτε πολύ περιέγραφαν δύο ήρωες αστυνομικούς που δεν φτάνει που έκαναν ένα καλό βρέθηκαν αντιμέτωποι και με ΕΔΕ. Η ΕΔΕ πρωταγωνίστησε και σε πρωινές εκπομπές.

Η ένταση ανέβηκε κι άλλα επίπεδα. Ο γνωστός συνδικαλιστής  Σταύρος Μπαλάσκας, χαρακτήρισε σε μία από αυτές τις εκπομπές τον Περιφερειάρχη «Ο Γιώργος ο Λακκούβας». Τα νέα για την ΕΔΕ ταξίδευαν και ταξίδευαν. Κανένα site κατά πως φαίνεται δεν τσέκαρε με δικό του δημοσιογράφο την αν ισχύει η είδηση. Θα ρωτήσει εύλογα κανείς: θεωρούν οι περισσότεροι αρχισυντάκτες και  διευθυντές των ελληνικών ενημερωτικών/ειδησεογραφικών sites απαραίτητο βήμα, την εξακρίβωση της είδησης; Ρητορική η ερώτηση.

«Η ΕΔΕ πάντως δεν ισχύει» ξεκαθαρίζει η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ αλλά και η Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου, για όποιον ρεπόρτερ ενδιαφέρθηκε να ρωτήσει και εμείς ρωτήσαμε περισσότερες από μία φορές.

Αυτό που διερευνάται είναι η παρουσία των αστυνομικών σε βιντεοληπτικό υλικό. Δεν τους έχει απαγγελθεί κάποια κατηγορία, ούτε και στοιχειοθετείται αυτοδικία εκ μέρους τους ενώ η κατάθεση τους για το περιστατικό ήταν προφορική.

Και ακριβώς επειδή η ΕΔΕ δεν ισχύει δεν τη συμπεριέλαβε στην ανακοίνωση της και η «Ένωση Αστυνομικών Βόρειας Δωδεκανήσου» η οποία απάντησε στον Περιφερειάρχη τα εξής για το περιστατικό:

«Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Βόρειας Δωδεκανήσου, έλαβε γνώση της ανάρτησης του Κ. Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου για το περιστατικό στην Επαρχιακή οδό Κω-Κεφάλου, κατά το οποίο αστυνομικοίτης Ενώσεώς μας επιχειρούν να κλείσουν μια λακκούβα η οποία ήταν επικίνδυνη για τα οχήματα και τους χρήστες της οδού. Ιδίως για τα δίκυκλα. 

Το περιστατικό ερμηνεύθηκε από τον κ. Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου ως πράξη αυτοδικίας, δηλαδή μια ποινικά κολάσιμη για τους αστυνομικούς συμπεριφορά, που καμιά σχέση δεν έχει με την περίπτωση. Πρόθεσή τους ήταν να αποσοβήσουν την επέλευση νέου σοβαρότερου ατυχήματος, από τα πολλά που είχαν προηγηθεί στο σημείο, εξαιτίας αυτής της λακκούβας. 

Τα όσα περί αυτοδικίας αναφέρονται στην ανάρτηση του, αποτελούν μια λαθεμένη εκτίμηση της κατάστασης, αφού όχι μόνο δεν πρόκειται για αυτοδικία αλλά για μια περίπτωση καταστάσεως ανάγκης στην οποία οι αστυνομικοί, όφειλαν να ενεργήσουν με κάθε πρόσφορο μέσο. Ο οδηγός διερχόμενης μπετονιέρας, βλέποντας τους αστυνομικούς να έχουν επιληφθεί περιστατικού εκτροπής οχημάτων εξαιτίας της λακκούβας, πρότεινε και αυτοί αποδέχθηκαν, να τοποθετήσουν λίγο μπετόν και να κλείσουν πρόσκαιρα αυτήν. 

Ήταν η πλέον ενδεδειγμένη για την περίσταση ενέργεια, για την οποία όχι μόνο δεν έπρεπε να δεχθούν τις επιπλήξεις του, αλλά άξιζαν μάλλον τον έπαινο για την πράξη τους. Ίσως δεν γνώριζε ότι στο αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα, δύο τουλάχιστον οχήματα που έπεσαν σε αυτήν, είχαν φθορές στα ελαστικά τους που τα ανάγκασε να εκτραπούν από την πορεία τους και να ακινητοποιηθούν στην άκρη της οδού, καλώντας την αστυνομία για την καταγραφή του συμβάντος.

Αν στη συγκεκριμένη λακκούβα έπεφτε ένας μοτοσικλετιστής, τότε τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ σοβαρότερα. Αυτό προσπάθησαν να προλάβουν και όχι να διανθίσουν τις πλημμέλειες της οδού, ή να αυτοπροβάλουν τους εαυτούς τους ως ήρωες, όπως άδικα τους κατηγορεί. Βρέθηκαν σε μια κατάσταση ανάγκης, όπου έπρεπε να δράσουν ως έχουν υποχρέωση από το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους, τιμώντας τη στολή και τον όρκο τους. 

Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία είναι άδικη για αυτούς, αφού πρόκειται για έμπειρους αστυνομικούς που η διαδρομή τους δεν επιτρέπει να δοθεί στο συμβάν άλλη ανάγνωση από αυτήν που παραπάνω αναφέρεται. Χωρίς καμιά διάθεση αντιδικίας θεωρούμε ότι έχειπαρεξηγηθεί από τον Κ. Περιφερειάρχη η συμπεριφορά των συναδέλφων μας, οι οποίοι ουδόλως επιδίωκαν κάτι περισσότερο από το να υπερασπιστούν την ασφάλεια των χρηστών της οδού.»

Αλλά δεν είχε πια σημασία. Η ΕΔΕ είχε αποκτήσει το δικό της σύμπαν. Τόσο που έγινε και ερώτηση στη Βουλή (χωρίς να ισχύει). Την έκανε ο Γιώργος Νικητιάδης βουλευτής Δωδεκανήσου και τ. υφυπουργός, απευθυνόμενος στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Η ερώτηση κατατέθηκε την Τρίτη 16 Ιανουαρίου.

Ο δρόμος θα «περιμένει» ακόμα πολύ να επιδιορθωθεί

Όσον αφορά στο τι συμβαίνει στο πολύπαθο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Κω, όπου η κοινωνία απαιτεί εδώ και πάνω από 10 χρόνια τη συντήρησή του, ο Περιφερειάρχης άφησε να εννοηθεί σε ένα από τα δύο ποστ του, πως η σύμβαση που υπέγραψε η Περιφέρεια με εργολάβο για συντήρηση του δρόμου δεν τηρείται όπως πρέπει από τον εργολάβο.

Τον Μάρτιο του 2022 υπεγράφη σύμβαση, τριετούς διάρκειας, με εταιρεία τεχνικών έργων, έπειτα από διεθνή, ανοιχτό διαγωνισμό, ενώ ακολούθησε και δεύτερη σύμβαση τον Ιούλιο του 2022 για συντήρηση του οδικού δικτύου. Και οι δύο συμβάσεις είναι ενεργές. Σύμφωνα με την Περιφέρεια, μία από τις συμβατικές υποχρεώσεις του εργολάβου είναι και το να πραγματοποιεί τεχνική επιθεώρηση του οδικού δικτύου που έχει αναλάβει, με περίπολο ασφαλείας μία φορά κάθε 15 ημέρες. Αυτό όμως είναι κάτι, πάντα σύμφωνα με την Περιφέρεια, που δεν κάνει ο εργολάβος. Επίσης, το έργο, σύμφωνα με την Περιφέρεια, ειδικά στο συγκεκριμένο κομμάτι με τις λακκούβες, έχει προχωρήσει σε πολύ μικρό βαθμό ενώ θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να βρίσκεται στα μισά.

O κ.Χατζημάρκος αναφέρει μάλιστα στο ποστ του πως η Περιφέρεια βρίσκεται πολύ κοντά στο να κηρύξει έκπτωτο τον εργολάβο του έργου. Κάτι το οποίο σημαίνει πως το έργο θα πρέπει να περάσει εκ νέου από διαγωνισμό και από τις λοιπές γραφειοκρατικές διαδικασίες που περνούν τα τεχνικά έργα στην Ελλάδα.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την αντιπολίτευση στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η Περιφέρεια δεν είναι ακριβώς άμοιρη ευθυνών ακόμα και όλη η ευθύνη συντήρησης του έργου βρίσκεται στον εργολάβο. Όπως λένε, επί δύο εβδομάδες βούιζε όλη Κως για το μέγεθος στο οποίο είχε φτάσει το πρόβλημα στο δεύτερο πιο τουριστικό νησί της Δωδεκανήσου, όμως δεν έκαναν τίποτα γι’ αυτό.

Συμπέρασμα: πολλή φασαρία για να έχουμε κάνει στο τέλος… μία λακκούβα στο νερό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Απονευρωμένη η Γενική Γραμματεία Ισότητας: Από το Υπουργείο μας απάντησαν: «το φύλο εννοείται»

Η πρόεδρος εργαζομένων της Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων «Δώρα Κατσιβαρδάκου», Στ. Παλαιολόγου στο Κοσμοδρόμιο για τη σημασία των λέξεων μ’ αφορμή την τελευταία γυναικοκτονία.
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα