ΑΘΗΝΑ
14:19
|
01.05.2024
Η πιο πολύνεκρη ημέρα για τον ισραηλινό στρατό με 24 νεκρούς. Ανασυντάσσονται οι δυνάμεις της Χαμάς στα βόρεια.
Ισραηλινά στρατεύματα στην καρδιά της Χαν Γιούνις
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σκληρές μάχες διεξάγονται και σήμερα ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και δυνάμεις της Χαμάς στη Χαν Γιούνις, τη μεγαλύτερη πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας, με φόντο την ισραηλινή πρόταση για δίμηνη εκεχειρία με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σημειώθηκε καταιγισμός πυρών του ισραηλινού πυροβολικού στην περιοχή κοντά στο νοσοκομείο Νάσερ και οι επιθέσεις συνεχίζονται ακατάπαυστα, με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα να αναφέρουν ότι το προσωπικό του Νοσοκομείου ανέφερε ότι μπορεί να αισθανθεί το «έδαφος να τρέμει» καθώς τα πυρά φτάνουν όλο και πιο κοντά.

Την ίδια ώρα, η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος, τα γραφεία της οποίας στην Χαν Γιούνις επλήγησαν από ισραηλινά πυρά πυροβολικού, έκανε λόγο για «εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση» και στην περιοχή του νοσοκομείου Άμαλ.

Ο ισραηλινός στρατός, από την πλευρά του, ανακοίνωσε την πιο θανατηφόρα ημέρα για τα στρατεύματα από τότε που ξεκίνησε η χερσαία εισβολή στη Γάζα.

Είκοσι ένας Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν ένα άρμα χτυπήθηκε από ρουκέτες (RPG) κοντά στα σύνορα Ισραήλ-Γάζας. Ταυτόχρονα, κτίρια που είχαν προγραμματιστεί για κατεδάφιση από τις ισραηλινές δυνάμεις κατέρρευσαν μετά από πυρά που πυροδότησαν τα εκρηκτικά που είχαν ήδη τοποθετηθεί, καταπλακώνοντάς τους.

Τρεις ακόμα ακόμα Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες στην  Χαν Γιούνις, με τον συνολικό αριθμό των Ισραηλινών στρατιωτών που έχουν έως τώρα σκοτωθεί στη Γάζα, να ξεπερνά τους 200.

Την ίδια ώρα, η Γάζα πλήττεται για άλλη μια φορά από ένα σχεδόν ολοκληρωτικό μπλακ άουτ στις τηλεπικοινωνίες, σύμφωνα με μια υπηρεσία παρακολούθησης του Διαδικτύου.

«Το περιστατικό είναι πιθανό να περιορίσει σοβαρά την ικανότητα των περισσότερων κατοίκων να επικοινωνούν, στο δέκατο τέτοιο περιστατικό από την έναρξη του πολέμου», ανέφερε η Netblocks σε μια ανάρτηση στο X.

Τα στοιχεία της έδειξαν ότι η κατάσταση συνδεσιμότητας για την επαρχία της Ράφα στα νότια ήταν η χειρότερη, με τα επίπεδα συνδεσιμότητας να πέφτουν στο 5%.

Ανασυγκροτείται η Χαμάς στο βορά

Και ενώ οι μάχες στο νότο εντείνονται, η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες είναι πιθανόν στα «πρώιμα στάδια της ανασύστασης των στρατιωτικών και διακυβέρνησής τους δυνατοτήτων» στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, αναφέρουν δύο στρατιωτικές δεξαμενές σκέψης.

Στην τελευταία τους αξιολόγηση, το  Institute for the Study of War (ISW) και το Critical Threats Project (CTP) με έδρα τις ΗΠΑ ανέφεραν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν μειώσει το αποτύπωμά τους στο βόρειο τμήμα της Γάζας από τις 31 Δεκεμβρίου, επιτρέποντας την επανεμφάνιση «κυβερνητικών δομών που υποστηρίζονται από τη Χαμάς» σε ορισμένες περιοχές.

«Η Χαμάς και άλλοι Παλαιστίνιοι μαχητές αμφισβητούν ήδη τις ισραηλινές επιδρομές στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, γεγονός που δείχνει ότι η Χαμάς ανασυνθέτει ορισμένες από τις στρατιωτικές της ικανότητες», ανέφεραν το ISW και το CTP.

Δίμηνη ανακωχή προτείνει το Ισραήλ

Στο πεδίο της διπλωματίας, το Ισραήλ πρότεινε στη Χαμάς, μέσω των μεσολαβητών, του Κατάρ και της Αιγύπτου, δίμηνη εκεχειρία και αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των 132 περίπου ομήρων – 28 από τους οποίους εκτιμάται πως είναι νεκροί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Μπρετ ΜακΓκαρκ, βρίσκεται ήδη στο Κάιρο για να συζητήσει αυτή τη συμφωνία και θα μεταβεί στο Κατάρ.

Αν υπάρξει συμφωνία, θα πρόκειται για την δεύτερη ανακωχή, όπως εκείνη με διάρκεια μιας εβδομάδας που επέτρεψε την απελευθέρωση εκατό και πλέον ομήρων, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 240 παλαιστινίων κρατούμενων.

Η πρόταση του Ισραήλ προβλέπει την επιστροφή των ομήρων εν ζωή και των σορών όσων έχουν σκοτωθεί κατά φάσεις, η πρώτη από τις οποίες θα αφορά γυναίκες και τους άνδρες ηλικίας 60 ετών και άνω, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά. Θα ακολουθήσουν οι γυναίκες που υπηρετούν στον στρατό, οι άνδρες ηλικίας κάτω των 60 που δεν ανήκουν στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων, κατόπιν οι άρρενες ισραηλινοί στρατιωτικοί και, στην τελευταία φάση, τα πτώματα.

Η πρόταση προσδιορίζει, επίσης, την αναδιάταξη των Ισραηλινών στρατιωτών μακριά από ορισμένες αστικές περιοχές ώστε να μπορέσουν εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι να επιτρέψουν στα σπίτια τους.

Κατά τη διάρκεια συνάντησής του χθες με μέλη οικογενειών ομήρων, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναφέρθηκε γενικά σε μια ισραηλινή πρωτοβουλία, προσθέτοντας ωστόσο πως δεν είναι σε θέση να αποκαλύψει λεπτομέρειες, αναφέρουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, την ίδια ώρα που συγγενείς Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι στη Γάζα από τη Χαμάς εισέβαλαν, χθες Δευτέρα, στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής στην Ιερουσαλήμ, απαιτώντας από τους νομοθέτες να κάνουν περισσότερα για να απελευθερώσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Αραβικά κράτη προσφέρουν συμφωνία στο Ισραήλ σε αντάλλαγμα για παλαιστινιακό κράτος

Σε μια παράλληλη πρόταση, πέντε αραβικά κράτη επεξεργάζονται μια πρόταση για τη μεταπολεμική Γάζα, βασικό μέρος της οποίας θα είναι η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους με αντάλλαγμα τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ, αναφέρει η Wall Street Journal.

Επικαλούμενη μη κατονομαζόμενους Άραβες αξιωματούχους, η εφημερίδα αναφέρει ότι η πρόταση υποβλήθηκε στο Ισραήλ μέσω των ΗΠΑ, αλλά μέχρι στιγμής έχει απορριφθεί από το Τελ Αβίβ.

Χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαουντ, δήλωσε στο CNN ότι η χώρα του δεν θα εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ ούτε θα συμβάλει στην ανοικοδόμηση της Γάζας χωρίς ένα ρεαλιστικό σχέδιο για ένα παλαιστινιακό κράτος.

«Εφόσον είμαστε σε θέση να βρούμε μια πορεία προς μια λύση, που σημαίνει ότι δεν θα είμαστε ξανά εδώ σε ένα ή δύο χρόνια, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για οτιδήποτε», είπε. «Αλλά αν επανέλθουμε στο πριν την 7η Οκτωβρίου στάτους κβο – με τρόπο που θα προετοιμάζει για έναν ακόμη γύρο, όπως έχουμε δει στο παρελθόν – δεν μας ενδιαφέρει αυτή η συζήτηση», πρόσθεσε.

Αγανάκτηση Μπορέλ για την στάση του Ισραήλ

Παρά τα όποια πιθανά σχέδια για νέα εκεχειρία, η κυβέρνηση Νεανιάχου, εμμένει στη θέση της ενάντια στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, στάση που επέκριναν χθες Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναντήθηκαν, χωριστά, με τους ομολόγους τους του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής, Ισραήλ Κατς και Ριγιάντ αλ Μαλίκι, αντίστοιχα.

Ο κ. Κατς είπε πως πήγε να εξασφαλίσει την υποστήριξη των Ευρωπαίων στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς και την προσπάθεια της κυβέρνησής του να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων.

«Ο ισραηλινός υπουργός θα μπορούσε να αξιοποιήσει καλύτερα τον χρόνο του αν επικεντρωνόταν στην ασφάλεια της χώρας του και στον μεγάλο αριθμό των νεκρών στη Γάζα», ήταν η αντίδραση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, που δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την άρνηση του Ισραήλ να συζητήσει καν τη λύση των δυο κρατών.

«Ποιες είναι οι άλλες λύσεις που έχουν κατά νου;», διερωτήθηκε ο κ. Μπορέλ. «Να αναγκάσουν όλους τους Παλαιστίνιους να φύγουν; Να τους σκοτώσουν;», συνέχισε. Οι Ισραηλινοί «οδεύουν να σπείρουν τους σπόρους του μίσους στις επόμενες γενιές» Παλαιστινίων, προειδοποίησε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα