ΑΘΗΝΑ
10:10
|
02.05.2024
Τουλάχιστον 2 νεκροί από αμερικανικούς βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων υποστηριζόμενων από το Ιράν πολιτοφυλακών.
Αεροπορική βάση Άιν αλ-Άσαντ στο Ιράκ,
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και δύο ακόμα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια αμερικανικών βομβαρδισμών το βράδυ της Τρίτης, στην περιοχή Ζουρφ αλ Σάχαρ, περίπου 60 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, καθώς και στην περιοχή Αλ Κάιμ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, εναντίον υποστηριζόμενων από το Ιράν πολιτοφυλακών.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν «αναγκαίες επιδρομές» εναντίον τριών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται από ένοπλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, καθώς μετά την ισραηλινή εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ και στη Συρία έχουν δεχθεί περισσότερες από 150 επιθέσεις από φιλοϊρανούς μαχητές.

«Σήμερα, κατόπιν εντολής του Προέδρου Μπάιντεν, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αναγκαίες και αναλογικές επιδρομές σε τρεις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από την υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα πολιτοφυλακής Καταΐμπ Χεζμπολάχ και άλλες ομάδες που συνδέονται με το Ιράν στο ιρακινό έδαφος», ανέφερε η δήλωση του Όστιν.

«Αυτά τα πλήγματα ακριβείας είναι άμεση απάντηση σε μια σειρά κλιμακωτικών επιθέσεων εναντίον του προσωπικού των ΗΠΑ και του συνασπισμού στο Ιράκ και τη Συρία από πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν», προσθέτει.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Βαγδάτης με τον στρατό να απευθύνει μια αυστηρή προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για «σαφή αποφασιστικότητα» των αμερικανικών δυνάμεων «να βλάψουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα» στη χώρα.

«Αυτή η απαράδεκτη πράξη υπονομεύει χρόνια συνεργασίας, παραβιάζει κατάφωρα την κυριαρχία του Ιράκ και οδηγεί σε μια ανεύθυνη κλιμάκωση, σε μια εποχή που η περιοχή αντιμετωπίζει τον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου που πυροδοτείται από την ανήθικη επίθεση εξόντωσης που αντιμετωπίζει ο παλαιστινιακός λαός», τόνισε ο υποστράτηγος Γιαχίγια Ρασούλ, αναφέρει το Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το Σάββατο, τέσσερις Αμερικανοί στρατιωτικοί τραυματίστηκαν σοβαρά κατά την επίθεση που δέχθηκε η βάση Αΐν αλ Άσαντ, στο δυτικό Ιράκ, στην οποια σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα. Την ευθύνη για την επίθεση, με βαλλιστικούς πυραύλους και ρουκέτες, ανέλαβε η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανάληψη ευθύνης για παρέμβαση σε εκδήλωση με ομιλητή τον Χρυσοχοΐδη

Θεσσαλονίκη: Σπασμένα και ξεριζωμένα δέντρα που είχαν φυτευτεί στη μνήμη των νεκρών των Τεμπών

Κατεδάφιση Σοβιετικού Μνημείου στην Ουκρανία

Η Ρωσία καλεί έρευνα για τους μαζικούς τάφους στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα