ΑΘΗΝΑ
01:47
|
27.07.2024
Ενδεχόμενη η επίκληση του άρθρου 7 και της αποβολής του Βίκτορ Όρμπαν από τη διαδικασία ψηφοφορίας, σύμφωνα με πληροφορίες του Politico.
Σχέδια επί χάρτου όσο πλησιάζει η νέα σύνοδος κορυφής
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ενδεχόμενο η υπομονή της Ε.Ε. σε σχέση με την άρνηση της Ουγγαρίας να εγκρίνει την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία να έχει εξαντληθεί, αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Politico, υποστηρίζοντας πως η κατάσταση μπορεί να φτάσει στα άκρα με τους Ευρωπαίους ηγέτες να σκέφτονται ακόμα και την στέρηση του δικαιώματος ψήφου από τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν.

Ενόψει της νέας συνόδου, την επόμενη εβδομάδα, για την έγκριση της χρηματοδότησης του Κιέβου με επιπλέον 50 δισ. ευρώ, το ρεπορτάζ αναφέρει πως η ήπια αντιμετώπιση του ουγγρικού βέτο φτάνει στα όριά της και αυτή τη φορά φορά Ευρωπαίοι διπλωμάτες δίνουν σήματα ότι η «πυρηνική επιλογή» – η έξοδος της Βουδαπέστης από τη διαδικασία ψηφοφορίας στην Ε.Ε. – δεν είναι πλέον αδιανόητη, εάν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ουκρανίας.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες τονίζουν σύμφωνα με το Politico ότι αρκετές χώρες του μπλοκ είναι έτοιμες να κάνουν μια αποφασιστική κίνηση εναντίον της Βουδαπέστης, χρησιμοποιώντας το άρθρο 7 – την πιο σοβαρή πολιτική κύρωση σε μια χώρα μέλος που συνεπάγεται την αναστολή του δικαιώματός ψήφου της – κάτι που θα ήταν μια ιστορική κίνηση κόντρα στην έως επιμονή στην συνοχή και την ομοφωνία.

«Εάν ο Όρμπαν μπλοκάρει ξανά την συμφωνία για τον προϋπολογισμό και τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ για την Ουκρανία στη σύνοδο κορυφής του Φεβρουαρίου, η χρήση του Άρθρου 7 για την αφαίρεση των δικαιωμάτων ψήφου της Ουγγαρίας θα μπορούσε να γίνει πραγματική επιλογή», τονίζει διπλωμάτης της Ε.Ε. στο Politico, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Είναι σαφές ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν βαρεθεί τον Όρμπαν», δήλωσε ο Στίβεν Βαν Χέκε, καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής στο KU Leuven. «Είναι καιρός για τον Όρμπαν να συνειδητοποιήσει ότι η απειλή του Άρθρου 7 υπάρχει πλέον».

Παρόλα αυτά αρκετές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, με χαρακτηριστική την περίπτωση της Σλοβακίας, φοβούνται να επικαλεστούν το Άρθρο 7, κρίνοντας ότι αν γίνει καθεστώς δεν θα αργήσει η ώρα που θα χρησιμοποιηθεί εναντίον τους και η κατάσταση παραμένει ρευστή.

Τέλος, δεύτερες σκέψεις υπάρχουν ακόμα καθώς μια τέτοια κίνηση θα τονώσει το αντιευρωπαϊκό αίσθημα στην Ουγγαρία, απομακρύνοντάς της περαιτέρω από τις «ευρωπαϊκές αξίες» εκτιμούν αναλυτές.

Όμως, η έγκριση της βοήθειας προς την Ουκρανία πέρα από το πεδίο της μάχης, αφορά και σε πολιτικά μηνύματα, τόσο προς την Μόσχα, όσο και προς τις ΗΠΑ, όπου η δυστοκία στην απόφαση στήριξης του Κιέβου συνεχίζεται.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι στρατιώτες της πρώτης γραμμής της Ουκρανίας σύντομα θα μείνουν χωρίς πυρομαχικά, αν δεν συνεχιστεί η αμερικανική βοήθεια. Και με την πιθανή επιστροφή του πρώην —και νυν υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων—προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, υπάρχει μια αίσθηση επείγοντος μεταξύ των ηγετών της Ευρώπης. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ζυμώσεις για μία νέα συμφωνία Βρετανίας-Ε.Ε. βλέπει το Politico

Το Λονδίνο δεν αμφισβητεί το δικαίωμα του ΔΠΔ για εντάλματα σύλληψης κατά Νετανιάχου και Γκάλαντ

Η Κίνα και η παλαιστινιακή συμφωνία εθνικής συμφιλίωσης

Συνάντηση Νετανιάχου-Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα