ΑΘΗΝΑ
02:55
|
05.05.2024
Μία βδομάδα πριν τις εκλογές καταδικάστηκε για τη διαρροή τηλεγραφήματος που υποστηρίζει ότι αποδεικνύει την εμπλοκή των ΗΠΑ στην απομάκρυνσή του από την εξουσία.
Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν παραμένει ο πιο δημοφιλής πολιτικός στη χώρα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Λίγες μέρες πριν τις προγραμματισμένες για τις 8 Φεβρουαρίου εκλογές, δικαστήριο του Πακιστάν καταδίκασε τον πρώην πρωθυπουργό Ιμράν Χαν και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Σαχ Μαχμούντ Κουρεσί σε δέκα χρόνια φυλάκιση για διαρροή κρατικών μυστικών.

Το ειδικό δικαστήριο που συστάθηκε βάσει του νόμου περί απόρρητων μυστικών, για την υπόθεση που έχει γίνει γνωστή ως cypher, έκρινε τον πρώην πρωθυπουργό ένοχο για κατάχρηση εμπιστευτικού τηλεγραφήματος που έστειλε ένας πρώην πρεσβευτής του Πακιστάν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ιμράν Χαν υποστηρίζει ότι το τηλεγράφημα αποδεικνύει ότι οι ΗΠΑ πίεσαν τον στρατό του Πακιστάν να ενορχηστρώσει την πτώση της κυβέρνησής του τον Απρίλιο του 2022, επειδή είχε επισκεφθεί τη Ρωσία λίγο πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο εκείνου του έτους.

Ο 70χρονος πρώην πρωθυπουργός έχασε την εξουσία σε μια ψηφοφορία δυσπιστίας τον Απρίλιο του 2022. Σε δημόσια συγκέντρωση, έναν μήνα νωρίτερα, είχε δείξει ένα χαρτί, λέγοντας ότι κρατούσε ένα αντίγραφο μυστικής διπλωματικής επιστολής, η οποία έκανε λόγο για τρομερές συνέπειες αν συνεχίσει να πλησιάζει τη Ρωσία.

Λίγες μέρες αργότερα αποκάλυψε ότι το απειλητικό μήνυμα των ΗΠΑ εστάλη από τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών για Υποθέσεις της Νότιας και Κεντρικής Ασίας, Ντόναλντ Λου.

Ο Ιμράν Χαν, που σύμφωνα με δημοσκοπήσεις παραμένει η πιο δημοφιλής πολιτική προσωπικότητα στη χώρα, πέραν της σημερινής του καταδίκης, εκτίει ήδη ποινή φυλάκισης τριών ετών για υποθέσεις διαφθοράς κάνει λόγο για κατηγορίες με πολιτικά κίνητρα και δικαστικές σκευωρίες προκειμένου το κόμμα του να χάσει τις επερχόμενες εκλογές, ενώ στον ίδιο έχει απαγορευθεί η συμμετοχή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Ανδρουλάκης: Την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα