ΑΘΗΝΑ
11:40
|
03.05.2024
Ο Άντονι Μπλίνκεν έχει ζητήσει από ειδήμονες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σειρά επιλογών για αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους μετά τον πόλεμο.
Αντονι Μπλίνκεν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες έχει σημερινό αποκλειστικό ρεπορτάζ της αμερικανικής ηλεκτρονικής εφημερίδας, Axios, σε σχέση με τα σενάρια που εξετάζει το Στέιτ Ντιπάρμεντ για το παλαιστινιακό σύμφωνα με εντολές που έδωσε το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως είναι πιθανή η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους από τις ΗΠΑ και διεθνώς, μέσω του ΟΗΕ, μετά τον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Παρά το γεγονός πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισήμως αρνείται πως σχεδιάζεται αλλαγή πολιτικής στο παλαιστινιακό, τουλάχιστον δύο αξιωματούχοι (πιθανώς Αμερικανοί διπλωμάτες) που μίλησαν στο Axios  ανέφεραν πως εντείνονται οι διεργασίες για πιθανή αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους στην κυβέρνηση Μπάιντεν αν και δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να κάνει πολλά πράγματα μέχρι να λήξει η θητεία της στο τέλος του 2024.

Οι πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση Μπάιντεν να συσχετίζει πιθανή εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία με στόχο την δημιουργία ενός «μονοπατιού για ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στο πλαίσιο μεταπολεμικής στρατηγικής». Η πρωτοβουλία βασίζεται στις εντατικές προσπάθειες που έκανε όντως η κυβέρνηση Μπάιντεν έως και λίγο πριν τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, επιδιώκοντας τότε μία «μεγάλη συμφωνία» μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ (σ.σ. που θα άφηνε, ωστόσο, στο περιθώριο, για μία ακόμη φορά την ίδρυση αληθινά κυρίαρχου, ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους).

Στην κυβέρνηση Μπάιντεν υπάρχουν ορισμένοι που σκέφτονται την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους  ως το πρώτο βήμα για διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης αντί να γίνει το αντίθετο.

Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι:

  • Η Διμερής αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης.
  • Η μη άσκηση βέτο σε σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα δέχεται την Παλαιστίνη ως πλήρες μέλος των Ηνωμένων Εθνών.
  • Ενθάρρυνση άλλων χωρών να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη.

Στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισαν στο  Axios πως τα παραπάνω είναι μόνον μερικές από τις επιλογές που κλήθηκαν να εξετάσουν στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η ιδέα ενός «αποστρατιωτικοποιημένου παλαιστινιακού κράτους» που πρότεινε αρκετές φορές και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου μεταξύ 2009 και 2015 αλλά και το πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί μία λύση δύο κρατών με τρόπο που «εξασφαλίζει το Ισραήλ».

Ο Ντέιβιντ Κάμερον είχε προετοιμάσει το έδαφος

Δεν θεωρείται τυχαίο πως στις αρχές της βδομάδας ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το Ηνωμένο Βασίλειο να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος στο πλαίσιο σχεδιασμών για την «επόμενη μέρα» του πολέμου του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας ως μέσο για «να ανοίξει ένας πολιτικός ορίζοντας για τους Παλαιστίνιους».

«Εμείς με τους συμμάχους μας εξετάζουμε το θέμα αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους και από τον ΟΗΕ… θα μπορούσε αυτό ένα είναι από τα πράγματα που θα κάνουν μη αναστρέψιμη αυτή τη διαδικασία» είχε πει ο Κάμερον.

Ντέιβιντ Κάμερον

Ο Μπλίνκεν αναμένεται αργότερα απόψε να συναντήσει στην Ουάσιγκτον τον Ισραηλινό υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ και είναι πολύ πιθανό να συζητήσουν και τα παραπάνω σχέδια ή «επιλογές». Σήμερα το πρωί ο Ντέρμερ είχε ανάλογη συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν.

Σε κάθε περίπτωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εμφανίστηκε απόψε «καθησυχαστικός» δηλώνοντας πως η πολιτική των ΗΠΑ για το παλαιστινιακό δεν έχει αλλάξει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα