ΑΘΗΝΑ
04:13
|
28.04.2024
Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον 85 στόχων σε Ιράκ και Συρία, ως αντίποινα για τον θάνατο τριών Αμερικανών στρατιωτών.
Καταδικάζουν Βαγδάτη και Δαμασκός, καμία αντίδραση ακόμα από την Τεχεράνη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες αεροπορικές επιδρομές στη Συρία και το Ιράκ εναντίον στόχων της επίλεκτης δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν και ομάδων πολιτοφυλακής, ήταν τα πρώτα αντίποινα των Ηνωμένων Πολιτειών για την επίθεση με drone που άφησε πίσω τις τρεις νεκρούς Αμερικανούς στρατιώτες σε απομακρυσμένη βάση στα σύνορα της Συρίας με την Ιορδανία.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι έπληξε 85 στόχους της Κατάιμπ Χεζμπολάχ στη Συρία και το Ιράκ ως αντίποινα εναντίον μαχητών «συνδεδεμένων με το Ιράν». Επλήγησαν στόχοι σε επτά διαφορετικές τοποθεσίες -τρεις στο Ιράκ και τέσσερις στη Συρία-, ανέφερε ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

«Με την καθοδήγησή μου, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις έπληξαν στόχους σε εγκαταστάσεις στο Ιράκ και τη Συρία που χρησιμοποιούν οι IRGC (Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης) και οι συνδεδεμένες πολιτοφυλακές για να επιτεθούν στις αμερικανικές δυνάμεις», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε δήλωσή του. «Η απάντησή μας ξεκίνησε σήμερα. Θα συνεχιστεί σε ώρες και μέρη της επιλογής μας», πρόσθεσε.

«Αυτή είναι η αρχή της απάντησής μας», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν. «Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ή οπουδήποτε αλλού. Αλλά ο πρόεδρος και εγώ δεν θα ανεχθούμε επιθέσεις σε αμερικανικές δυνάμεις», πρόσθεσε.

Η επιχείρηση, που διήρκεσε «περίπου τριάντα λεπτά», ήταν «επιτυχής», ανέφερε ο Λευκός Οίκος, διαβεβαιώνοντας εκ νέου πως δεν θέλει «πόλεμο» με το Ιράν.

Οι αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή και οι σύμμαχοί τους έχουν αντιμετωπίσει εντεινόμενες επιθέσεις από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα, δεχόμενοι πυρά περισσότερες από 165 φορές από τα μέσα Οκτωβρίου.

Την επίθεση, όπως ήταν αναμενόμενο καταδίκασαν Βαγδάτη και Δαμασκός, ενώ από την πλευρά της Τεχεράνης δεν έχει υπάρξει, έως τώρα, αντίδραση.

«Αυτές οι αεροπορικές επιδρομές συνιστούν παραβίαση της ιρακινής κυριαρχίας, υπονομεύουν τις προσπάθειες της ιρακινής κυβέρνησης και αποτελούν απειλή που θα μπορούσε να οδηγήσει το Ιράκ και την περιοχή σε τρομερές συνέπειες. Τα αποτελέσματα θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στο Ιράκ και στη γύρω περιοχή», δήλωσε ο Γιαχίγια Ρασούλ, εκπρόσωπος του Ιρακινού στρατού.

Το υπουργείο Άμυνας της Συρίας, από την πλευρά του, ήταν σαφές: «Η περιοχή που στοχεύουν οι αμερικανικές επιθέσεις στην ανατολική Συρία είναι η ίδια περιοχή όπου ο συριακός αραβικός στρατός πολεμά τα υπολείμματα της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIL [ISIS]», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωση στη σελίδα του στο Facebook.

«Αυτό επιβεβαιώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι στρατιωτικές τους δυνάμεις εμπλέκονται και συμμαχούν με αυτόν τον οργανισμό και εργάζονται για να τον αναβιώσουν τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ με όλα τα βρώμικα μέσα. Η επιθετικότητα των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής τα ξημερώματα σήμερα δεν έχει καμία άλλη δικαιολογία παρά μια προσπάθεια αποδυνάμωσης του συριακού αραβικού στρατού και των συμμάχων του στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι τουλάχιστον 23 φιλοϊρανοί μαχητές σκοτώθηκαν στις επιδρομές στην ανατολική Συρία.

«Η κατοχή τμημάτων του συριακού εδάφους από τις δυνάμεις των ΗΠΑ δεν μπορεί να συνεχιστεί», ανακοίνωσε ο συριακός στρατός, επιβεβαιώνοντας την «αποφασιστικότητα του να απελευθερώσει όλο το συριακό έδαφος από την τρομοκρατία και την κατοχή».

«Η πράξη των ΗΠΑ τροφοδοτεί τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή με πολύ επικίνδυνο τρόπο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Δαμασκού.

Τα τελευταία πλήγματα των ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν μια σημαντική κλιμάκωση, σύμφωνα με αναλυτές, οι οποίοι όμως εκτιμούν ταυτόχρονα, πως η αποτελεσματικότητά τους ως προς την αποθάρρυνση των επιθέσεων κατά αμερικανικών στόχων θα είναι περιορισμένη.

Ήδη, ώρες μετά τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς, μαχητές της Ισλαμικής Αντίστασης στο Ιράκ φέρονται να έπληξαν την αεροπορική βάση αλ-Χαρίρ που φιλοξενεί αμερικανικές δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ, σύμφωνα με δήλωση της οργάνωσης που επικαλείται το Reuters, ενώ αμερικανικές πηγές το διαψεύδουν.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε όλες τις πλευρές να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.

«Όλοι πρέπει να προσπαθήσουν να αποφύγουν να γίνει εκρηκτική η κατάσταση», είπε, χωρίς όμως να αναφερθεί ευθέως στις αμερικανικές επιθέσεις, αλλά επανέλαβε την προειδοποίηση ότι η Μέση Ανατολή «είναι ένας καζάνι που μπορεί να εκραγεί».

Επεσήμανε τον πόλεμο στη Γάζα, τη βία κατά μήκος των συνόρων του Λιβάνου, τους βομβαρδισμούς στο Ιράκ και τη Συρία και τις επιθέσεις στα πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. «Γι’ αυτό καλούμε όλους να προσπαθήσουν να αποφύγουν μια κλιμάκωση», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα