ΑΘΗΝΑ
10:58
|
18.05.2024
Τονίζουν πως δεν επιδιώκουν απλά μια συνάντηση για να τους ακούσει ο πρωθυπουργός, αλλά περιμένουν λύσεις - Μεγάλα συλλαλητήρια σήμερα σε Καρδίτσα και Λάρισα.
Περισσότερα από 50 τα μπλόκα σε όλη τη χώρα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προετοιμάζονται οι αγρότες, παραμένοντας όμως στους δρόμους και ενισχύοντας τα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα, τονίζοντας δε ότι δεν επιθυμούν απλά μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό αλλά λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και έχουν κατατεθεί στο υπόμνημα που έστειλαν το βράδυ της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

 Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου θα γίνει την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι, καθώς τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός επιστρέφει από το Βελιγράδι.

Σήμερα το πρωί και, εκπρόσωποι των αγροτών πραγματοποιούν συνάντηση στο δημαρχείο της Σίνδου, προκειμένου να ορίσουν την επιτροπή που θα τους εκπροσωπήσει στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό,

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αγρότες ζητούν να συμμετέχουν στη συνάντηση τουλάχιστον 20 άτομα, προκειμένου να εκπροσωπηθούν διαφορετικές επιτροπές και κλάδοι (κτηνοτρόφοι, αλιείς, μελισοκόμοι κ.α), ενώ οι αγρότες της Θεσσαλίας ζητούν και μια ξεχωριστή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, για να συζητήσουν το υπόμνημα που έχουν καταθέσει, παράλληλα με τα εννέα κεντρικά αιτήματα.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, δηλώνει ανοιχτή στον διάλογο, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την παρακώλυση των συγκοινωνιών, την ώρα που σχεδόν 50 μπλόκα παραμένουν στις θέσεις τους σε όλη τη χώρα με τους αγρότες να κλείνουν συμβολικά τους δρόμους και να έχουν ανακοινώσει κάθοδο με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.

Τα βασικά αιτήματα που απέστειλαν στο Μέγαρο Μαξίμου οι αγρότες το βράδυ της Τετάρτης είναι:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:
  • Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
  • Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
  • Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
  • Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
  • Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.
  • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
  • Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας

Συλλαλητήρια σε Καρδίτσα και Λάρισα

Με στόχο η πάλη για την επιβίωση των αγροτών να γίνει ευρύτερα λαϊκή υπόθεση, το Μπλόκο της Καρδίτσας, στο οποίο βρίσκονται περίπου 1.000 τρακτέρ, προχωρά σήμερα Παρασκευή, στις 6:30 το απόγευμα σε μεγάλο συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ αντίστοιχο συλλαλητήριο με τη συμμετοχή τρακτέρ θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα και στην Λάρισα, μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής του Μπλόκου Πλατυκάμπου.

Οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας συνεχίζουν να ενισχύουν με τρακτέρ το μπλόκο στο τελωνείο της Νίκης στη Φλώρινα και προγραμματίζουν, σήμερα το μεσημέρι, να προχωρήσουν στο κλείσιμο των συνόρων Φλώρινας – Μπίτολα από τις 12 το μεσημέρι και για 4 ώρες, με αποκλεισμό μόνο των διερχόμενων φορτηγών.

Στη θέση τους στον κόμβο προς τη Λευκάδα παραμένουν οι αγωνιζόμενοι αγροτοκτηνοτρόφοι στη Βόνιτσα που στις 12 το μεσημέρι καλούν σε νέα συγκέντρωση στον χώρο, για ενημέρωση και λήψη αποφάσεων για τις επόμενες δράσεις τους.

Στη Λακωνία, οι αγροτοκτηνοτροφικοί σύλλογοι μετά από μαζική συνέλευση που πραγματοποίησαν στο μπλόκο του κόμβου Δαφνίου – Κροκεών, προχωρούν σε δίωρο αποκλεισμό του δρόμου (γέφυρα Κυρομίτη), στις 4 το απόγευμα. Επίσης, συμφώνησαν την πραγματοποίηση σύσκεψης των αγροτικών συλλόγων με τα εργατικά σωματεία και τους φορείς της Λακωνίας, μεθαύριο, Κυριακή, καθώς και συγκέντρωση στην είσοδο της Σπάρτης για συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης, τη Δευτέρα 12 Φλεβάρη.

Με τους αγροτοκτηνοτρόφους στο Ηράκλειο Κρήτης να καλούν σήμερα σε νέα μαζική συγκέντρωση στις 11 το πρωί στον κόμβο των Πεζών και σε κλιμάκωση με δημιουργία αγωνιστικού μπλόκου, δυναμώνουν οι κινητοποιήσεις των αγροτών στην Κρήτη.

Παράλληλα, οι αγροτοκτηνοτρόφοι των Χανίων συνεχίζουν δυναμικά και πολύμορφα τον αγώνα στο μπλόκο των Μεγάλων Χωραφιών, κλείνοντας καθημερινά για λίγη ώρα τον δρόμο, στις 5 μ.μ., ενώ καλούν σε συγκέντρωση και στη συνέχεια σε λαϊκό γλέντι στο μπλόκο το μεσημέρι της Κυριακής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αυτοκτόνησε ο πληροφοριοδότης της Boeing σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα

Νέες πλημμύρες προκαλούν χάος στο Αφγανιστάν: Νεκροί και καταστροφές

Μέξικο: Νεκρός υποψήφιος δήμαρχος και άλλοι 5 σε προεκλογική εκδήλωση

Υεμένη: Κατάρριψη αμερικανικού MQ-9 Reaper από τους Χούθι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα