ΑΘΗΝΑ
21:34
|
27.02.2024
Επτά μέρες έχει περιθώριο να συμμορφωθεί η Ολλανδία, την οποία κατηγορούν για συνενοχή σε πιθανά εγκλήματα πολέμου.
«Χαστούκι» Ολλανδίας από δικαστήριο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εφετείο στην Ολλανδία διέταξε την κυβέρνηση της χώρας να σταματήσει όλες τις εξαγωγές εξαρτημάτων μαχητικών αεροσκαφών F-35 στο Ισραήλ λόγω των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα.

«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει ξεκάθαρος κίνδυνος τα εξαγώμενα εξαρτήματα να χρησιμοποιούνται σε σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», ανακοίνωσε το δικαστήριο.

Οι δικαστές έκριναν, πως το κράτος πρέπει να συμμορφωθεί με την απόφαση εντός 7 ημερών και απέρριψε αίτημα των δικηγόρων της κυβέρνησης να αναστείλει την ισχύ της απόφασης στη διάρκεια της έφεσης προς το Ανώτατο Δικαστήριο.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων το ολλανδικό παράρτημα της Oxfam, προσέφυγαν τον περασμένο Δεκέμβριο κατά της ολλανδικής κυβέρνησης υποστηρίζοντας, ότι οι αρχές έπρεπε να επανεκτιμήσουν την άδεια εξαγωγής υπό το φως της ισραηλινής στρατιωτικής δράσης στη Λωρίδα της Γάζας

Σύμφωνα με το Αssociated Press, υποστήριξαν ότι η παράδοση εξαρτημάτων καθιστά την Ολλανδία συνένοχη σε πιθανά εγκλήματα πολέμου, που διαπράττει το Ισραήλ στον πόλεμο με τη Χαμάς.

Το εφετείο ανακοίνωσε επίσης, ότι είναι πιθανό τα F-35 να χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις στη Γάζα οδηγώντας σε απαράδεκτες απώλειες αμάχων. Επιπλέον, απέρριψε το επιχείρημα του ολλανδικού κράτους ότι δεν χρειάζεται να ενεργήσει νέο έλεγχο στην άδεια για τις εξαγωγές.

Είχε προηγηθεί απόφαση κατώτερου δικαστηρίου, το οποίο είχε αποφανθεί ότι τα εν λόγω μαχητικά πιθανόν να συμβάλλουν στις παραβιάσεις των νόμων του πολέμου χωρίς ωστόσο να διατάξει την ολλανδική κυβέρνηση να αναστείλει τις εξαγωγές. Είχε ανακοινώσει ότι το κράτος έχει μεγάλο βαθμό ελευθερίας για να σταθμίζει πολιτικά ζητήματα σχετικά με την απόφασή του για τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων.

Αυτή η απόφαση ανατράπηκε από το εφετείο, το οποίο έκρινε ότι οι πολιτικές και οικονομικές ανησυχίες δεν επισκιάζουν τον σαφή κίνδυνο παραβιάσεων των νόμων του πολέμου.

Η Ολλανδία φιλοξενεί μια από τις πολλές περιφερειακές αποθήκες των αμερικανικής ιδιοκτησίας εξαρτημάτων F-35, απ΄ όπου τα εξαρτήματα στέλνονται σε χώρες που τα ζητούν, περιλαμβανομένου του Ισραήλ σε τουλάχιστον μια αποστολή μετά την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πανστρατιά αγροτών στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. (upd)

Εκατοντάδες τρακτέρ από Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία και Λουξεμβούργο έχουν κατακλύσει το κέντρο των Βρυξελλών. Έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό έξω από την Κομισιόν.
ΣΥΝΑΦΗ

Το φινλανδικό μοντέλο στράτευσης μελετά στο Ελσίνκι ο Δένδιας

Το ψήφισμα της Καρυστιανού υπογράφει ο Κασσελάκης

Ισπανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ξηρασίας και η Τενερίφη

Ξεκινούν ενδοπαλαιστινιακές ζυμώσεις για νέα κυβέρνηση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα