ΑΘΗΝΑ
19:22
|
03.05.2024
Ο διορισμένος από το Κίεβο επικεφαλής της Μονής Λαύρας θέλει να ανταλλάξει τα οστά Ρώσου πρωθυπουργού που δολοφονήθηκε το 1911 με Ουκρανούς αιχμαλώτους.
«Οι ναζί, που κατέλαβαν την εξουσία στο Κίεβο, δεν τρέφουν σεβασμό, σε εκείνους, που θυσιάστηκαν και χάρη στους οποίους ζουν», τονίζει ο πρόεδρος της Ρωσικής Δούμας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια ουκρανική πρόταση να αφαιρεθούν τα λείψανα του Ρώσου πρωθυπουργού της εποχής του τσάρου Πιότρ Στολίπιν από τον τάφο του στην καρδιά του Κιέβου και να ανταλλαχθούν με Ουκρανούς αιχμαλώτους, έχει προκαλέσει σάλο στη Μόσχα, με τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολοντίν να κάνει λόγο για «ιεροσυλία».

Σε μια ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χθες Τρίτη, ο Ρώσος βουλευτής καταδίκασε την ιδέα, η οποία διατυπώθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης του Μαξίμ Οσταπένκο, διορισμένου από το καθεστώς του Κιέβου στη θέση του επικεφαλής της Μονής Λαύρας Κιέβου-Πετσέρσκ, στην οποία βρίσκεται ο τάφος του Ρώσου προεπαναστατικού πρωθυπουργού.

Η Μονή έχει χωριστεί σε κοσμικό μουσείο και θρησκευτικό τμήμα, μετά τις πιέσεις εις βάρος των μοναχών της διωκόμενης Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να εκκενώσουν τον ιστορικό για την Ορθοδοξία τόπο.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι TSN, ο Ουκρανός αξιωματούχος περιέγραψε τον τάφο ως «αυτοκρατορικό ρωσικό κατάλοιπο» και εξέφρασε την πρόθεσή του να τον απομακρύνει, προτείνοντας να γίνει εκταφή των οστών και να συμπεριληφθούν στις διαδικασίες ανταλλαγής αιχμαλώτων με τη Ρωσία. «Έχουμε νεκρούς ήρωες. Έχουμε ζωντανούς ήρωες που αιχμαλωτίστηκαν. Έχουμε Ουκρανούς αξιωματούχους θαμμένους στο έδαφος της Ρωσίας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Δούμας, απάντησε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να δεχτεί μια τέτοια βλάσφημη πρόταση. Κάτι τέτοιο πρόσθεσε δεν το τόλμησε κανείς έως τώρα, ωστόσο «οι ναζιστές, που κατέλαβαν την εξουσία στο Κίεβο, δεν τρέφουν σεβασμό, σε εκείνους, που θυσιάστηκαν και χάρη στους οποίους ζουν».

«Σύντομα θα είναι έτοιμοι να ανταλλάξουν τα λείψανα των παππούδων και των προπάππων τους, οι οποίοι σκοτώθηκαν υπερασπιζόμενοι τη χώρα τους από τον φασισμό και έδωσαν στη σημερινή γενιά τη δυνατότητα να ζήσει», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, ενώ δεν παρέλειψε δε να επισημαίνει, με αφορμή το ζήτημα, ότι «η αποναζιστικοποίηση του καθεστώτος του Κιέβου είναι θέμα αρχής τόσο για τους κατοίκους της Ρωσίας, όσο και της Ουκρανίας».

Ο Πιοτρ Στολίπιν, πρωθυπουργός της τότε Ρωσικής Αυτοκρατορίας από το 1906, δολοφονήθηκε από έναν ριζοσπάστη αναρχικό, το 2011 ενώ συνόδευε τον τσάρο Νικόλαο Β’ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κίεβο. Ήταν η 11η απόπειρα κατά της ζωής του. Ο πρωθυπουργός υπέκυψε στα τραύματά του μέρες αργότερα και κηδεύτηκε στη Λαύρα, καθώς είχε κάνει σαφή την επιθυμία του να ταφεί στον τόπο θανάτου του.

Στη δεκαετία του 1960, η ταφόπλακά του αφαιρέθηκε από τις σοβιετικές αρχές, με προσωπική εντολή του Νικήτα Χρουστσόφ, καθώς είχε πρωταγωνιστήσει στην κατάπνιξη της πρώτης ρωσικής επανάστασης κατά τα έτη 1905-1907, αλλά ο τάφος αποκαταστάθηκε, στην αρχική του μορφή, στα τελευταία χρόνια της ΕΣΣΔ.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν καταθέτει λουλούδια στον τάφο του Πιοτρ Στολίπιν στο Κίεβο, το 2013. 
Φωτ.: Sputnik

Ο Στολίπιν είναι μια μη δημοφιλής προσωπικότητα για τους Ουκρανούς εθνικιστές, οι οποίοι διατηρούν ισχυρή επιρροή στη χώρα. Λίγες μέρες πριν από τη δολοφονία του το 1911, εκφώνησε μια παθιασμένη ομιλία στους τάφους δύο ηρώων των Κοζάκων του 17ου αιώνα, οι οποίοι αντιτάχθηκαν στον Ιβάν Μαζέπα, τότε ηγέτης της Ζαπορίζια, που πρόδωσε τον όρκο πίστης του στον Ρώσο Τσάρο Πέτρο Α’, πράξη για την οποία καταδικάστηκε στη Μόσχα και τιμάται ως εθνικός ήρωας στο σύγχρονο Κίεβο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Ισραηλινό τελεσίγραφο στη Χαμάς για συμφωνία ως τις 10 Μαΐου

Σκρέκας: «Ένα βαρύ αρνί είναι πιο… ακριβό»

Πάσχα: Πού θα γιορτάσουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα