ΑΘΗΝΑ
16:28
|
04.05.2024
Ο «παρολίγον ακρωτηριασμός», όπως τον ονόμασαν οι επιθεωρητές, συνέβη όταν ρολό υλικού 136 κιλών έπεσε και συνέτριψε το πόδι ενός εργάτη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πρόστιμο μόλις 3.600 δολαρίων επιβλήθηκε στην εταιρία αεροδιαστημικής τεχνολογίας, SpaceX, του δισεκατομμυριούχου Ίλον Μασκ, αναφορικά με εργατικό ατύχημα σε εργοτάξιό της, που λίγο έλειψε να στοιχίσει ένα από τα κάτω άκρα ενός εργαζομένου.

Επιθεωρητές από το Υπουργείο Εργασίας και Βιομηχανιών της πολιτείας της Ουάσιγκτον ανακάλυψαν νέες παραβιάσεις ασφαλείας στο εργοτάξιο της εταιρείας, στην πόλη Ρέντμοντ της πολιτείας. Οι παραβάσεις καταγράφηκαν κατά την διάρκεια επίσκεψης επιθεωρητών τον περασμένο Δεκέμβριο, κατόπιν καταγγελίας εργαζομένων. Το περιστατικό γνωστοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του πρακτορείου Reuters για δημοσίευση των δημόσιων εγγράφων.

Οι επιθεωρητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο χώρος δεν είχε ένα «ενδελεχές πρόγραμμα ασφάλειας», επαρκή ενημέρωση αναφορικά με τους κανόνες εργασίας, αλλά ούτε και κάποιο πλάνο για την «διόρθωση των παραβάσεων». Ο «παρολίγον ακρωτηριασμός», όπως τον ονόμασαν οι επιθεωρητές, συνέβη όταν ρολό υλικού 136 κιλών έπεσε και συνέτριψε το πόδι ενός εργάτη.

Ο τραυματίας εργάτης είπε ότι το μηχάνημα όπου φορτώθηκαν τα ρολά «είχε εσκεμμένα τοποθετηθεί εσφαλμένα με σκοπό την αύξηση του ρυθμού παραγωγής κατά τη φάση φόρτωσης υλικού». Οι αρμόδιοι της SpaceX είπαν στους κρατικούς επιθεωρητές ότι το περιστατικό είναι μεμονωμένο και πως το πρόβλημα διορθώθηκε.

Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό που αναφέρθηκε λιγότερο από 24 ώρες αργότερα, ένας υπάλληλος του ίδιου εργοταξίου νοσηλεύτηκε για σπασμένο αστράγαλο αφού πήδηξε από αποβάθρα όταν ήχησε συναγερμός πυρκαγιάς, κάτι που οι επιθεωρητές είπαν ότι η εταιρεία δεν μπορούσε να προβλέψει. Ως αποτέλεσμα, δεν επιβλήθηκε πρόστιμο στην εταιρία.

Η εταιρεία του Μασκ αγνοεί συστηματικά τους κανονισμούς για την ασφάλεια των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της σε εθνικό επίπεδο, όπως αποκάλυψε έρευνα του πρακτορείου. Μέσω συνεντεύξεων και κρατικών αρχείων, ο ειδησεογραφικός οργανισμός κατέγραψε τουλάχιστον 600 τραυματισμούς εργαζομένων της SpaceX, οι οποίοι δεν είχαν δημοσιευθεί και αφορούν περιστατικά από το 2014 και έπειτα.

Η SpaceX δεν απάντησε στις ερωτήσεις του Reuters σχετικά με τα περιστατικά, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου ενός εργάτη και του τραυματισμού ενός άλλου κατά τη διάρκεια δυσλειτουργίας κινητήρα πυραύλων το 2022, ο οποίος υπέστη κάταγμα κρανίου και παραμένει σε κώμα. Η εταιρεία επίσης αρνήθηκε να σχολιάσει αναφορικά με το νέο πρόστιμο που της επιβλήθηκε.

Τον περασμένο μήνα, η σύζυγος του εργάτη που βρίσκεται σε κώμα κατέθεσε μήνυση για αμέλεια κατά της εταιρείας. Η SpaceX δεν έχει σχολιάσει σχετικά.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κατολισθήσεις, πλημμύρες σάρωσαν το νότιο Σουλαουέζι της Ινδονησίας

Ένας νεκρός από πυροβολισμούς στη δυτική Θεσσαλονίκη

Βομβιστικές επιθέσεις σε στρατόπεδα εκτοπισμένων στην ανατολική ΛΔ Κονγκό

2 στους 5 Αμερικανούς ψηφοφόρους πιστεύουν ότι ένας δεύτερος εμφύλιος είναι πιθανός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα