ΑΘΗΝΑ
22:25
|
27.04.2024
«Οι έποικοι δεν θα σταματήσουν, εφόσον ενθαρρύνονται από την κυβέρνηση του Ισραήλ. Πρέπει να υπάρχει ενδιαφέρον από τη διεθνή κοινότητα», τόνισε ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην άμεση και διαρκή διακοπή των εχθροπραξιών και στην διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων στη Λωρίδα της Γάζας, κάλεσαν σε κοινή δήλωση ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Ριάντ αλ-Μαλίκι, μετά την συνάντησή τους στην Αθήνα.

«Είναι σαφές πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα και συλλογικά. Και θα πρέπει η εκεχειρία και η ειρήνη στην περιοχή να τεθούν υπό την σκέπη του ΟΗΕ», τόνισε ο Γεραπετρίτης. «Η διπλωματία πρέπει να επιτύχει».

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, η συνάντηση «διενεργείται υπό συνθήκες κρίσης στη Μέση Ανατολή, που έχει από μακρού χρόνου φύγει από το περιφερειακό επίπεδο και έχει λάβει οικουμενικές διαστάσεις».

«Η Ελλάδα ανησυχεί βαθύτατα για την κλιμάκωση της έντασης στη Γάζα και για τη διάχυσή της στη Δυτική Όχθη, στο Νότιο Λίβανο, τη Συρία και την Ερυθρά Θάλασσα. Και βεβαίως ανησυχούμε για την τυχόν επέκταση των επιθέσεων στην περιοχή της Ράφα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως υπογράμμισε, η στάση της Ελλάδας «παραμένει συνεπής και εκφράζεται με ακεραιότητα και ευθυκρισία».

«Καταδικάζουμε κάθε μορφής τρομοκρατική ενέργεια και πρέπει να καταστήσουμε για μια ακόμη φορά σαφές ότι η Χαμάς δεν μπορεί να συγχέεται ούτε να ταυτοποιείται με τον παλαιστινιακό λαό. Σενάρια δε, εκτοπισμού πληθυσμών, καθώς και συλλογικής ευθύνης, είναι κατηγορηματικά μη αποδεκτά», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στις εστίες τους».

Η βασική θέση της χώρας μας παραμένει αμετάβλητη, τόνισε ο υπουργός. Η Ελλάδα υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών και τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων, με βάση την προ του 1967 συνοριακή γραμμή και με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα.

«Αυτή η πολιτική προοπτική είναι επωφελής όχι μόνο για τους Παλαιστινίους της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, αλλά για όλο τον αραβικό κόσμο, για την περιφερειακή σταθερότητα, αλλά και το ίδιο το Ισραήλ», επεσήμανε.

«Θα συνεχίσουμε την ανθρωπιστική αυτή βοήθεια. Θα επισπεύσουμε, σε συνεργασία με την παλαιστινιακή Αρχή, την ιδέα για τη δημιουργία νοσοκομείου στο πεδίο, έτσι ώστε να υπάρξει διαχείριση των δεκάδων χιλιάδων τραυματιών που υπάρχουν στη Γάζα», επεσήμανε.

Την Τετάρτη, σύμφωνα με τον υπουργό, απεστάλησαν 20 τόνοι ανθρωπιστικού υλικού από τον ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για τους πολίτες της Γάζας.

Τόνισε δε, πως η επίσκεψη του ίδιου τον περασμένο Νοέμβριο στη Ραμάλα, καθώς και η συνάντηση στην Αθήνα, είναι ένδειξη της υποστήριξης της Ελλάδας στην παλαιστινιακή Αρχή ως εκπρόσωπο του παλαιστινιακού λαού και συνομιλητή της διεθνούς κοινότητας, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος.

Έκτοτε, υπενθύμισε πως έχει ταξιδέψει και συνομιλήσει με τους ομολόγους του, όλων των κρίσιμων δρώντων στην περιοχή, όπως είναι, εκτός του Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και η Ιορδανία, ενώ μόλις προχθές επέστρεψε από τη Αμερική όπου είχε συζητήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

«Μοιραζόμαστε και με τους δύο την έντονη ανησυχία μας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή», επεσήμανε.

«Η χώρα μας θα συνεχίσει να υποστηρίζει ενεργά κάθε πρωτοβουλία που προάγει τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Μεσανατολικού και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή και στον κόσμο», κατέληξε.

Αλ-Μαλίκι: Σκοπός είναι η εξόντωση όλων των Παλαιστινίων

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης αναφέρθηκε στις συχνές συναντήσεις που έχει το τελευταίο διάστημα με τον κ. Γεραπετρίτη και την αμοιβαία εμπιστοσύνη για συνεργασία για το συμφέρον της περιοχής για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και τη σταθερότητά της.

«Μοιραζόμαστε την ευθύνη αυτή για το πώς θα πραγματοποιηθεί η ειρήνη και η δικαιοσύνη και να οδηγηθεί σε σταθερότητα μια περιοχή που έχει γνωρίσει πολλούς πολέμους και βία», τόνισε και ευχαρίστησε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών για το ενδιαφέρον και την επιθυμία να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να βρεθούν ανθρωπιστικές λύσεις για να προστατευθεί ο πληθυσμός της Παλαιστίνης.

«Σφίγγω το χέρι του φίλου μου υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, γιατί πάντα έχει πρωτοβουλίες, ιδέες και πάντα σκέφτεται πώς να σταματήσει τις εχθροπραξίες και πώς να σταματήσει αυτός ο πόλεμος».

«Η ζωή των Παλαιστινίων είναι σημαντική, δεν μπορούμε να την υποτιμούμε», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως σήμερα συμπληρώνονται 132 μέρες από τότε που ξεκίνησε πόλεμος στη Γάζα.

Πάνω από 30.000 είναι μέχρι τώρα οι νεκροί και πάνω από 70.000 τραυματίες, ενώ οι υποδομές έχουν καταστραφεί. «Η περιοχή είναι ακατάλληλη να μείνει κανείς», ανέφερε.

«Δουλεύουμε έτσι ώστε να μην εξαπολύσει το Ισραήλ επιθέσεις εναντίον της Ράφα. Η επίθεση στη Ράφα θα σημάνει νέες σφαγές», σημείωσε και πρόσθεσε: «Η δοκιμασία αυτή δεν είναι μόνο για τους Παλαιστινίους, αλλά και το ελληνικό κράτος και για όλο τον κόσμο. Οι σφαγές και οι επιθέσεις έχουν γίνει πια μια καθημερινότητα για εμάς».

Όπως επεσήμανε, με τον κ. Γεραπετρίτη συζήτησαν τρόπους για να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που μπαίνει στη Γάζα και πώς να σταματήσουν οι εκτοπισμοί.

«Κάθε μέρα επιθετικές ενέργειες από το στρατό του Ισραήλ. Σκοπός είναι η εξόντωση όλων των Παλαιστινίων», ανέφερε και χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους υπουργούς του Ισραήλ που «επιδιώκουν την εξαφάνιση της Γάζας».

«Οι έποικοι δεν θα σταματήσουν, εφόσον ενθαρρύνονται από την κυβέρνηση του Ισραήλ. Πρέπει να υπάρχει ενδιαφέρον από τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε και τόνισε την ανάγκη να υπάρχουν κυρώσεις από την διεθνή κοινότητα.

«Χρειάζεται πολιτική λύση για να βγούμε από αυτή την κρίση», κατέληξε. «Πρέπει να υπάρξει ευκαιρία να σταματήσει ο πόλεμος, να μπει ανθρωπιστική βοήθεια και να ιδρυθεί ένα παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα