ΑΘΗΝΑ
02:06
|
27.07.2024
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ισραηλινοί έχουν συλλάβει πάνω από 20 άτομα.
Αναφορές για νεκρούς και τραυματίες ασθενείς
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εισβολή του ισραηλινού στρατού στο πολιορκημένο εδώ και ημέρες νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς, το τελευταίο εν ενεργεία στην πολύπαθη περιοχή.

Όπως ανακοινώθηκε νωρίς το μεσημέρι από το Ισραήλ, οι ειδικές δυνάμεις διεξάγουν «επιχείρηση ακριβείας και περιορισμένης έκτασης» στο νοσοκομείο όπου, όπως υποστηρίζουν κρύβονται μαχητές της Χαμάς. Επιπλέον, το Ισραήλ ισχυρίζεται πως δεν αποκλείεται στις εγκαταστάσεις να βρίσκονται νεκροί ισραηλινοί όμηροι

Ωστόσο, εκπρόσωπος της Χαμάς χαρακτήρισε «ψέματα» τους ισχυρισμούς του Ισραήλ, ότι η ομάδα χρησιμοποιεί το Νοσοκομείο, για να κρύψει αιχμαλώτους και ως βάση για την καταπολέμηση της μάχης.

Σύλληψη 20 ατόμων

Η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι αρκετά περίπλοκη, ενώ δεν είναι ακριβής η επαλήθευση των πληροφοριών εκεί. Ωστόσο, τρεις δημοσιογράφοι που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο έφτασαν στη Ράφα, ενώ δύο από αυτούς τραυματίστηκαν.

Οι ίδιοι είπαν στους συναδέλφούς του, ότι μια ισραηλινή μπουλντόζα γκρέμισε τον νότιο τοίχο του ιατρικού συγκροτήματος και στρατιώτες μπήκαν στα τμήματα επειγόντων περιστατικών.

Ισραηλινοί στρατιώτες είπαν σε γιατρούς και νοσοκόμες να μεταφέρουν τους άρρωστους και τους τραυματίες στο παλιό χειρουργικό τμήμα και ζήτησαν από τους εκτοπισμένους να συγκεντρωθούν στην εξωτερική αυλή. Οι δημοσιογράφοι έφυγαν από το νοσοκομείο πριν από τις 07:00 τοπική ώρα, ώρα που ο ισραηλινός στρατός έχει ορίσει ως την τελευταία ευκαιρία για όποιον θέλει να φύγει.

Στρατιώτες έλεγξαν τις ταυτότητες όσων έφευγαν μέσω στρατιωτικού σημείου ελέγχου που είχε στηθεί κοντά στο νοσοκομείο και συνελήφθησαν περισσότερα από 20 άτομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ισραηλινά στρατεύματα μέσα στο νοσοκομείο Νάσερ ανάγκασαν τη διοίκηση εκεί «να κρατήσει ασθενείς εντατικής θεραπείας χωρίς ιατρικό εξοπλισμό, γεγονός που θέτει τη ζωή τους σε σοβαρό κίνδυνο».

Με ανάρτησή τους στο X, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) καταγγέλλουν πως στο νοσοκομείο επικρατεί «μια χαοτική κατάσταση», υπογραμμίζοντας πως ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά είναι «απροσδιόριστος». «Το νοσοκομείο βομβαρδίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, παρά το γεγονός πως ο ισραηλινός στρατός είχε ενημερώσει προσωπικό και ασθενής πως μπορούν να παραμείνουν στο συγκρότημα».

«Ένας από τους συναδέλφους μας παραμένει άφαντος», ανέφεραν οι γιατροί του οργανισμού, αναφορικά με την εισβολή του ισραηλινού στρατού στην ιατρική μονάδα.

«Το ιατρικό μας προσωπικό αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το νοσοκομείο, αφήνοντας πίσω τους ασθενείς. Οι Ισραηλινές Δυνάμεις δημιούργησαν ένα σημείο ελέγχου για να ελέγξουν τους ανθρώπους που φεύγουν από το συγκρότημα. ένας από τους συναδέλφους μας κρατήθηκε σε αυτό το σημείο ελέγχου», προσθέτουν.

«Τους καλούμε να σταματήσουν αμέσως αυτή την επίθεση, καθώς θέτει σε κίνδυνο το ιατρικό προσωπικό και τους ασθενείς που είναι ακόμα εγκλωβισμένοι μέσα στις εγκαταστάσεις».

Ο ισραηλινός στρατός φέρεται να γκρέμισε την εξωτερική μάντρα του νοσοκομείου, νωρίς το απόγευμα, και εισήλθε στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου με τανκς.

Νοσοκομείο-καταφύγιο

Σημειώνεται, πως το συγκεκριμένο νοσοκομείο ήταν το μοναδικό μεγάλο νοσοκομείο που ήταν τις τελευταίες εβδομάδες προσβάσιμο στη Χαν Γιουνίς και το μεγαλύτερο που εξακολουθεί να λειτουργεί στη Γάζα. 

Στους χώρους των νοσοκομειακών εγκαταστάσεων που βρίσκονται υπό ισραηλινή πολιορκία, έχουν βρει καταφύγιο χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι τις τελευταίες ημέρες και ενώ οι εχθροπραξίες επικεντρώνονται στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ειδικά στη Χαν Γιούνις. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στις φλόγες πάλι η Καλιφόρνια…

Τέσσερις νεκροί και 5 τραυματίες σε καραμπόλα νταλίκας με Ι.Χ. στη Μεσσηνία

Φυτεία 839 δενδρυλλίων κάνναβης εκρίζωσαν στα Χανιά

Γιάννης Αγγελάκας: Ακυρώνει τις καλοκαιρινές συναυλίες για λόγους υγείας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα