ΑΘΗΝΑ
18:40
|
28.04.2024
Μια ημέρα μετά την υπογραφή συμφωνιών με Γαλλία και Γερμανία και υπό το βάρος της απόσυρσης από την Αβντιίκα, θα μιλήσει σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος.
Θα συναντηθεί και με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να ξυπνήσει τους δυτικούς συμμάχους του από τον «λήθαργο» της κόπωσης από τον πόλεμο στην Ουκρανία, προκειμένου να πετύχει μεγαλύτερη οικονομική και στρατιωτική βοήθεια, θα επιδιώξει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη σημερινή ομιλία του στην Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο.

Μια ημέρα μετά την υπογραφή συμφωνιών μακροπρόθεσμης αμυντικής στήριξης με τη Γαλλία και τη Γερμανία και υπό το βάρος της απόσυρσης των ουκρανικών στρατευμάτων από την πόλη Αβντιίκα, το αίτημα θα κατατεθεί ακόμα πιο πιεστικά.

Όσο αφορά στη Γαλλία, η διμερής συμφωνία που υπέγραψαν χθες στο Παρίσι Ζελένσκι και Μακρόν προβλέπει πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια συνολικού ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η Γαλλία θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Ουκρανία για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται και ανέφερε ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι ελπίζει να γίνει και μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο Ζελένσκι συμμετείχε για τελευταία φορά στη συνάντηση του Μονάχου πριν από δύο χρόνια, λίγες ημέρες πριν εκραγεί η κατάσταση στην Ουκρανία, αλλά και τότε και τώρα η έκκλησή του για βοήθεια παραμένει η ίδια — αν και οι συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά.

Ο πόλεμος πρόκειται να εισέλθει στον τρίτο χρόνο του, αλλά τα ρωσικά στρατεύματα φαίνεται ότι έχουν ατελείωτες εφεδρείες για να συνεχίζουν τις επιθέσεις τους, ενώ η έλλειψη πυρομαχικών στην Ουκρανία γίνεται όλο και πιο έντονη.

Το μακροπρόθεσμο μέλλον των δισεκατομμυρίων δολαρίων δυτικής βοήθειας είναι εν τω μεταξύ αμφίβολο, με τον μεγαλύτερο συνεισφέροντα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, να βρίσκονται στη δίνη μιας εκλογικής χρονιάς και εσωτερικών αντιθέσεων σχετικά με το ζήτημα, που έχουν οδηγήσει στην αναστολή ενός πακέτου 60 δισ. λόγω διαμάχης στο Κογκρέσο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παραδεχθεί, επίσης, ότι θα μπορέσει να παραδώσει μόνο τα μισά από τα 1 εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού που υποσχέθηκε να στείλει μέχρι τον Μάρτιο.

Ο Ζελένσκι, ο οποίος θα συναντηθεί με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις σήμερα Σάββατο, δήλωσε ότι ελπίζει πως οι συμφωνίες με το Βερολίνο και το Παρίσι θα δώσουν «ώθηση στις προσπάθειες των ΗΠΑ» για τη χώρα του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Λευκός Οίκος: Το Ισραήλ συμφώνησε να ακούσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ πριν από οποιαδήποτε κίνηση στη Ράφα

Αντιπροσωπεία της Χαμάς στο Κάιρο τη Δευτέρα για συνομιλίες σχετικά με πιθανή εκεχειρία

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα