ΑΘΗΝΑ
11:28
|
03.05.2024
Ακόμα και αν παύσουν άμεσα οι εχθροπραξίες, ερευνητές προειδοποιούν για τουλάχιστον 8.000 επιπλέον νεκρούς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έως και 8.000 πολίτες της Λωρίδας της Γάζας κινδυνεύουν να πεθάνουν μέσα στους επόμενους έξι μήνες λόγω της υγειονομικής κρίσης, ακόμα και αν παύσουν άμεσα οι εχθροπραξίες στην περιοχή, προειδοποιούν ανεξάρτητοι ερευνητές από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Περισσότεροι από το 85% των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Λωρίδας έχουν μείνει άστεγοι, ενώ τα νοσοκομεία έχουν καταστραφεί, κατά την διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών και των μαχών που βρίσκονται σε εξέλιξη στον παλαιστινιακό θύλακα. Παράλληλα, αυξάνονται τα κρούσματα διαφόρων ασθενειών στον άμαχο πληθυσμό, με βαριά συμπτώματα όπως η διάρροια, ενώ αυξάνεται και ο υποσιτισμός στους εκτοπισμένους Παλαιστινίους, οι οποίοι φιλοξενούνται σε υπερπλήρη καταφύγια.

Η έκθεση, της οποίας τα στοιχεία προέρχονται από έρευνες ακαδημαϊκών του London School of Hygiene and Tropical Medicine και του Johns Hopkins Center for Humanitarian Health στις Ηνωμένες Πολιτείες, δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου. Αποτελεί μέρος των γενικότερων προβλέψεων για τον υπερβάλλοντα αριθμό θανάτων που μπορεί να προκαλέσει η σύγκρουση στη Γάζα κατά τους επόμενους έξι μήνες. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν πως η έκθεση αυτή δεν περιλαμβάνει το Ισραήλ, καθώς το σύστημα δημόσιας υγείας του είναι άθικτο.

Εάν οι μάχες συνεχιστούν ή κλιμακωθούν, οι τραυματισμοί θα αποτελέσουν το αίτιο της πλειοψηφίας των θανάτων στη Γάζα, ανέφεραν οι ερευνητές, σύμφωνα με το Reuters. Όμως, και οι θάνατοι από υποσιτισμό, μολυσματικές ασθένειες– όπως η χολέρα- και η έλλειψη ιατρικής περίθαλψης για άτομα με παθήσεις όπως ο διαβήτης, θα συμβάλουν στον θάνατο χιλιάδων άλλων ανθρώπων.

Στο χειρότερο πιθανό σενάριο, όπου οι μάχες θα κλιμακωθούν και θα υπάρξει σημαντικός αριθμός κρουσμάτων ασθενειών, περίπου 85.570 άνθρωποι πιθανώς να χάσουν τη ζωή τους μέχρι τις αρχές Αυγούστου, εκ των οποίων οι 68.650 θα οφείλονται σε τραυματισμούς.

Ακόμα και στο σενάριο μιας κατάπαυσης του πυρός, στην έκθεση υπολογίζεται πως περίπου 11.580 άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν στην ίδια χρονική περίοδο, στη περίπτωση που μια επιδημία δυσχεράνει τις προσπάθειες ανοικοδόμησης του συστήματος υγείας στη Γάζα. Περίπου οι 3.250 από τους θανάτους θα προκληθούν από μακροχρόνιες επιπλοκές λόγω τραυματισμών και οι υπόλοιποι 8.330 από άλλα αίτια.

Περισσότεροι από 29.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Οι εκτιμήσεις αυτές συμπεριλαμβάνουν τόσο πολίτες όσο και μαχητές, και οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι το ευρύ φάσμα των εκτιμήσεών τους προκαλείται από την απρόβλεπτη φύση, τόσο του πολέμου, όσο και των επιδημιών. Η καταμέτρηση των νεκρών στη Γάζα είναι δύσκολη και ο στόχος είναι να δοθεί μεγαλύτερη σαφήνεια, ανέφερε η έκθεση που έγινε με χρηματοδότηση της βρετανικής κυβέρνησης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυροσβεστική: Αύξηση σχεδόν 22% στις πυρκαγιές σε σχέση με το 2023

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη την ώρα που παραλάμβανε φάκελο με κοκαΐνη

ΗΠΑ: 2.200 συλλήψεις φιλο-παλαιστίνιων διαδηλωτών σε πανεπιστήμια

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα στο κοινό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα