ΑΘΗΝΑ
16:49
|
03.05.2024
Οι ελλείψεις φαρμάκων και των χώρων στα νοσοκομεία κάνουν το λειτούργημα των γιατρών στη Γάζα «ακατόρθωτο».
Τα νοσοκομεία στη Γάζα «αιμορραγούν»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Γιατροί σε όλη τη Γάζα περιγράφουν, ότι χειρουργούν ασθενείς χωρίς αναισθητικό, απομακρύνουν τους ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις και θεραπεύουν βαριές πληγές με περιορισμένες ιατρικές προμήθειες.

«Λόγω της έλλειψης παυσίπονων, αφήνουμε τους ασθενείς να ουρλιάζουν για ώρες και ώρες», δήλωσε ένας γιατρός στο BBC.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε την κατάσταση της υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα ως «πέρα από τα λόγια».

Ανέφερε, ότι 23 νοσοκομεία στη Γάζα δεν λειτουργούν καθόλου από την Κυριακή (18/2), 12 λειτουργούν μερικώς και ένα ελάχιστα. Η υπηρεσία υγείας τόνισε, ότι οι αεροπορικές επιδρομές και η έλλειψη προμηθειών έχουν «εξαντλήσει ένα σύστημα που ήδη δεν διαθέτει πόρους».

Ο ΠΟΥ λέει ότι το νοσοκομείο Νάσερ, στο οποίο εισέβαλαν οι Ισραηλινές δυνάμεις, δεν λειτουργεί.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δηλώνουν ότι η Χαμάς «χρησιμοποιεί συστηματικά νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα για τις τρομοκρατικές της δραστηριότητες».

Σε δήλωσή του στο BBC, ανέφερε ότι ο Ισραηλινός Στρατός «δεν «επιτέθηκε» σε νοσοκομεία, αλλά μπήκε σε συγκεκριμένες περιοχές… για να εξουδετερώσει τις υποδομές και τον εξοπλισμό της Χαμάς και να συλλάβει τρομοκράτες της Χαμάς, ενώ ενεργούσε με μεγάλη προσοχή».

Είπε επίσης, ότι επέτρεπε την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών προμηθειών.

Πολλά από τα νοσοκομεία της Γάζας είναι υπερπλήρη και έχουν περιορισμένο εξοπλισμό, λένε οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας. Υπάρχουν αναφορές, ότι ορισμένα νοσοκομεία στη νότια Γάζα λειτουργούν με πάνω από το 300% της χωρητικότητας των κρεβατιών τους.

Ο Ισραηλινός Στρατός δήλωσε το βράδυ της Κυριακής (18/2), ότι βρήκε όπλα στο νοσοκομείο, καθώς και φάρμακα με ονόματα και φωτογραφίες ομήρων πάνω τους και ότι συνέλαβε «εκατοντάδες τρομοκράτες» που κρύβονταν εκεί. «Η Χαμάς συνεχίζει να θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τους πιο ευάλωτους πολίτες της Γάζας χρησιμοποιώντας κυνικά τα νοσοκομεία για τρομοκρατία».

Ο Γιούσεφ Αλ-Ακάντ, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Νοσοκομείου της Γάζας στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς, περιέγραψε την τρέχουσα κατάσταση εκεί ως «τη χειρότερη που έχουμε αντιμετωπίσει από την αρχή του πολέμου».

Τόνισε επίσης, ότι το νοσοκομείο δεν έχει αρκετά κρεβάτια για τους ασθενείς που χρειάζονταν θεραπεία, έτσι το προσωπικό βάζει σεντόνια πάνω από μεταλλικούς σκελετούς και ξύλο.

Και άλλοι όμως γιατροί από τη Λωρίδα της Γάζας περιέγραψαν παρόμοιες καταστάσεις. «Ακόμα κι αν υπάρχει κάποιος με καρδιακή ανακοπή ή καρδιακά προβλήματα, τον βάζουμε στο πάτωμα και τον εξετάζουμε».

Φάρμακα και προμήθειες

Οι γιατροί τονίζουν, ότι δυσκολεύονται να εργαστούν με περιορισμένες ιατρικές προμήθειες. «Δεν μπορούμε να βρούμε μια σταγόνα οξυγόνου. Μας λείπουν αναισθητικά, προμήθειες για τη ΜΕΘ, αντιβιοτικά και παυσίπονα». «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα… δεν έχουμε κανένα κατάλληλο παυσίπονο για αυτούς».

Ένας γιατρός επιβεβαίωσε ότι οι επεμβάσεις πραγματοποιούνταν χωρίς αναισθητικό.

Μια ομάδα του ΠΟΥ δήλωσε, ότι συνάντησε πρόσφατα ένα 7χρονο κορίτσι στο Ευρωπαϊκό νοσοκομείο της Γάζας, το οποίο υπέφερε από εγκαύματα κατά 75%, αλλά δεν μπορούσε να λάβει ανακούφιση από τον πόνο λόγω ελλιπών προμηθειών.

«Η καταστροφή είναι όταν οι πληγές των ασθενών σαπίζουν, καθώς είναι ανοιχτές για περισσότερες από δύο ή τρεις εβδομάδες», δήλωσε ένας γιατρός.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συναγερμός για τοξικό νέφος στο Βερολίνο

Οικουμενικός Πατριάρχης: Βαθύτατη έκφραση της ελευθερίας μας είναι η πίστη στην Ανάσταση

Πακιστάν: Τουλάχιστον 20 νεκροί σε δυστύχημα με λεωφορείο

Ισραήλ: Καταγγελία στον ΟΟΣΑ κατά της Τουρκίας για την διακοπή των εμπορικών σχέσεων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα