ΑΘΗΝΑ
12:28
|
02.05.2024
Η απεργία έρχεται μια εβδομάδα αφότου ο στρατός διέλυσε τη μεταβατική κυβέρνηση χωρίς να δώσει εξηγήσεις ή να ανακοινώσει πότε θα εγκατασταθεί νέα.
Φωτογραφία αρχείου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύο νεκροί είναι ο απολογισμός συγκρούσεων μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στον Κόνακρι, καθώς η πρωτεύουσα της Γουινέας παρέλυσε την πρώτη ημέρα μιας γενικής απεργίας κατά της στρατιωτικής κυβέρνησης που κατέλαβε την εξουσία το 2021.

Η απεργία που οργανώθηκε από τα συνδικάτα της χώρας, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, είχε σαν βασικά αιτήματα, την πάταξη της ακρίβειας στα τρόφιμα και τον τερματισμό της λογοκρισίας στα μέσα ενημέρωσης.

Τα συνδικάτα ζήτησαν την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Σέκου Πεντέσσα, γενικού γραμματέα της Ένωσης Επαγγελματιών Τύπου της Γουινέας (SPPG), ο οποίος συνελήφθη στα τέλη Ιανουαρίου για «συμμετοχή σε μη εξουσιοδοτημένη διαμαρτυρία».

Σχολεία, καταστήματα και δρόμοι ήταν άδειοι νωρίς τη Δευτέρα στο Κόνακρι και τα νοσοκομεία πρόσφεραν μόνο υποτυπώεις υπηρεσίες καθώς οι νέοι έστησαν οδοφράγματα σε κεντρικούς δρόμους. Σποραδικές συγκρούσεις ξέσπασαν σε κάποια περίχωρα και δύο νεαροί σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς.

Η απεργία έρχεται μια εβδομάδα αφότου ο στρατός διέλυσε απροσδόκητα τη μεταβατική κυβέρνηση –η οποία βρισκόταν στην εξουσία από τον Ιούλιο του 2022– χωρίς να δώσει εξηγήσεις ή να ανακοινώσει πότε θα εγκατασταθεί νέα. Ο στρατός διέταξε επίσης την κατάσχεση των διαβατηρίων των μελών της κυβέρνησης και τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών τους.

Οι διαδηλώσεις στην Γουινέα είναι  σπάνιες αφότου ο στρατηγός Μαμαντί Ντουμπούγια, επικεφαλής στρατιωτικών, κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα τον Σεπτεμβρίου του 2021.

Ο Ντουμπούγια δεν έχει μιλήσει δημόσια από την αρχή του έτους, παρά τη φονική έκρηξη σε κεντρική αποθήκη πετρελαίου της χώρας τον Δεκέμβριο που άφησε πίσω της τουλάχιστον οκτώ νεκρούς, παραλύοντας τη Γουινέα για αρκετές εβδομάδες.

Οι στρατιωτικοί ηγέτες απαγόρευσαν όλες τις διαδηλώσεις το 2022 και συνέλαβαν αρκετούς ηγέτες της αντιπολίτευσης, μέλη της κοινωνίας των πολιτών και δημοσιογράφους. Τα τηλεοπτικά κανάλια έχουν κλείσει και οι ραδιοφωνικές συχνότητες έχουν διακοπεί σε μια καταστολή των μέσων ενημέρωσης.ία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός και δεύτερος πληροφοριοδότης για τα προβλήματα στα Boeing 737

Έρευνα κατά του IDF για δολοφονίες παιδιών στη Δυτική Όχθη

Φονικές καταιγίδες στη νότια Βραζιλία, 10 επιβεβαιωμένοι νεκροί

Αποφυλάκιζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα