ΑΘΗΝΑ
09:12
|
03.05.2024
Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η διαρροή των συνομιλιών απέδειξε την άμεση εμπλοκή της «συλλογικής δύσης» στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την παρουσία Βρετανών στρατιωτών «επί του εδάφους» στην Ουκρανία, οι οποίοι βοηθούν τις δυνάμεις του Κιέβου να εκτοξεύσουν πυραύλους «Storm Shadow», αποκάλυψε η άκρως απόρρητη κλήση με αξιωματικούς της γερμανικής αεροπορίας.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η διαρροή απέδειξε την άμεση εμπλοκή της «συλλογικής δύσης» στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ πρώην υπουργοί Άμυνας της Βρετανίας εξέφρασαν την απογοήτευσή τους με τον γερμανικό στρατό, ως απάντηση στις αποκαλύψεις.

Σύμφωνα με τον Guardian, η κλήση που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή από Ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT, επιβεβαιώθηκε ως αυθεντική από τη Γερμανία. Υπενθυμίζεται ότι η ηχογράφηση κατέγραψε αξιωματικούς της «Luftwaffe», της Πολεμικής Αεροπορίας της Γερμανίας, να συζητούν πώς οι πύραυλοι «Taurus» του Βερολίνου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να προσπαθήσουν να ανατινάξουν τη γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο υποστράτηγος Ίνγκο Γκέρχαρτζ, επικεφαλής της Luftwaffe, περιγράφει πώς η Βρετανία συνεργάζεται με την Ουκρανία για την ανάπτυξη πυραύλων «Storm Shadow», εναντίον στόχων έως και 240 χιλιόμετρα πίσω από τις ρωσικές γραμμές.

«Όταν πρόκειται για τον προγραμματισμό της αποστολής», ακούγεται να λέει ο Γερμανός διοικητής, «ξέρω πώς το κάνουν οι Άγγλοι, έχουν λίγους ανθρώπους στο έδαφος. Οι Γάλλοι δεν το κάνουν».

Στη συνομιλία χρησιμοποιείται ο όρος «Reachback» ο οποίος αφορά τον τρόπο που οι πληροφορίες, ο εξοπλισμός και η τεχνογνωσία προωθούνται στις μονάδες που αναπτύσσονται στο μέτωπο. Ωστόσο ο Γκέρχαρτζ αναφέρει πως η Βρετανική προσέγγιση είναι βαθύτερη και περιλαμβάνει υποστήριξη επί τόπου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι οι συνομιλίες που διέρρευσαν «τονίζουν για άλλη μια φορά την άμεση εμπλοκή της συλλογικής Δύσης στη σύγκρουση στην Ουκρανία» – αν και την Κυριακή ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι διεξήγαγε «έναν πόλεμο πληροφοριών» εναντίον της δύσης.

Παρόλα αυτά, δεν αμφισβητείται η αυθεντικότητα της 38λεπτης συνομιλίας, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από ένα δεκαπενθήμερο στην πλατφόρμα Webex. Την συνομιλία φαίνεται να κατέγραψαν Ρώσοι χάκερς, η οποία στάλθηκε στη συνέχεια στην εκδότη του RT και κυκλοφόρησε στο Telegram την Παρασκευή.

Ο Τομπάιας Έλλγουντ, πρώην υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, χαρακτήρισε «ντροπιαστική» τη διαρροή αυτή για το Βερολίνο, αν και ανέφερε στο BBC πως η Ρωσία κατά πάσα πιθανότητα γνώριζε ήδη για την παρουσία Βρετανών στρατιωτών, δεδομένης της έντασης των κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων της.

Βρετανία επιβεβαίωσε την παρουσία ενός «μικρού αριθμού προσωπικού» στην Ουκρανία την περασμένη Τρίτη, χωρίς όμως να αναφέρει ποια είναι τα καθήκοντα των ατόμων αυτών.

Στην ηχογράφηση, ο Γκέρχαρτζ, μαζί με άλλους τρεις αξιωματικούς, σχολίασε την άρνηση του Όλαφ Σολτς να στείλει η Γερμανία πυραύλους Taurus στην Ουκρανία. Οι αξιωματικοί συζητούσαν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να ξεπεραστεί το εμπόδιο αυτό, μισή μόλις ώρα πριν την συνάντηση του επικεφαλής της Luftwaffe με τον Γερμανό υπουργό Άμυνας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα