ΑΘΗΝΑ
11:27
|
17.05.2024
Ο Πιστόριους αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο της συνομιλίας, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως «αφήνουμε τον Πούτιν να καθορίσει την ατζέντα».
Μπόρις Πιστόριους
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο «ατομικό λάθος» ρίχνει την ευθύνη ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, για την υποκλοπή της άκρως μυστικής επικοινωνίας μεταξύ Γερμανών στρατιωτικών, οι οποίοι συζητούσαν για την στρατιωτική κατάσταση στην Ουκρανία, ενώ υπήρξε και αναφορά σε σχέδιο επίθεσης στη γέφυρα της Κριμαίας.

Ένας από τους στρατηγούς που συμμετείχαν στην ψηφιακή στρατιωτική διάσκεψη για την Ουκρανία πιθανώς να παραβίασε το πρωτόκολλο ασφαλείας, χρησιμοποιώντας μια «μη ασφαλή γραμμή» για συμμετάσχει στην κλήση, δήλωσε ο Πιστόριους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το τηλεφώνημα διάρκειας 38 λεπτών που πραγματοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας WebEx, το οποίο στη συνέχεια διέρρευσε στη ρωσική κρατική τηλεόραση, δεν είχε υποκλαπεί από μεμονωμένο Ρώσο κατάσκοπο, αλλά πιθανώς κατά την διάρκεια μαζικής υποκλοπής μη ασφαλισμένων δεδομένων, στην περιοχή του ξενοδοχείου που διέμενε ο εν λόγω στρατηγός.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο το πρωί της Τρίτης, ο Πιστόριους είπε ότι εξετάζεται η λήψη πειθαρχικών μέτρων, καθώς ο συγκεκριμένος στρατηγός παραβίασε «άκαμπτες» κατευθυντήριες γραμμές ασφαλείας, επειδή δεν φρόντισε να χρησιμοποιήσει μια ασφαλή, εξουσιοδοτημένη σύνδεση. Δήλωσε, ακόμα, ότι η Γερμανία λαμβάνει τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για να διασφαλίσει ότι ένα παρόμοιο περιστατικό δεν θα επαναληφθεί.

Ο Πιστόριους χαρακτήρισε την υποκλοπή «μέρος ενός δόλιου παιχνιδιού» της Ρωσίας εναντίον των δυτικών δυνάμεων, κατηγορώντας την ότι προσπαθεί να ταράξει τις σχέσεις μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών, προσθέτοντας πως: «[Εμείς] δεν θα επιτρέψουμε στον Πούτιν να μας ταράξει.»

Τέλος, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως «αφήνουμε τον Πούτιν να καθορίσει την ατζέντα».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για το Μουσείο η πενθήμερη εργασία

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

ΗΠΑ: Κυρώσεις με στόχο τη διατάραξη της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-Βόρειας Κορέας

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε πρόταση νόμου για το φορολογικό με μείωση στον ΕΝΦΙΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα