ΑΘΗΝΑ
16:44
|
29.05.2024
Οι φοιτητές κορυφώνουν τις αντιδράσεις τους με πανελλαδικό συλλαλητήριο την Παρασκευή στα Προπύλαια.
Φωτ.: Κυριάκος Φίνας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ξεκινά σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων που εδώ και εβδομάδες έχει βγάλει στους δρόμους τους φοιτητές και το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Δείτε ζωντανά τη συζήτηση:

Η ψήφιση του νομοσχεδίου που εγκρίθηκε στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, με τις θετικές ψήφους μόνο της ΝΔ, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία είναι προγραμματισμένα συλλαλητήρια σε όλη την χώρα, ενώ αναμένονται με ενδιαφέρον οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων.

Κατά την έναρξη της συζήτησης εκτιμάται πως θα κατατεθούν αιτήσεις αντισυνταγματικότητας εκ μέρους της αντιπολίτευσης που έχει επαναλάβει σε όλους τους τόνους ότι η πρόβλεψη για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Στο συζητούμενο νομοσχέδιο έχουν επίσης κατατεθεί δύο τροπολογίες της κυβέρνησης: Με την πρώτη αυξάνεται το στεγαστικό επίδομα των φοιτητών στα περιφερειακά πανεπιστήμια της χώρας, κατά 500 ευρώ, ενώ με τη δεύτερη τροπολογία προβλέπονται -μεταξύ άλλων- ρυθμίσεις κοινωνικής προστασίας προς πολίτες μετά από θεομηνίες και φυσικές καταστροφές καθώς και ρυθμίσεις για την επαναπρόσληψη πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης.

Στους δρόμους ο κόσμος της εκπαίδευσης

Οι φοιτητές από την πλευρά τους, κορυφώνουν τις αντιδράσεις και την Παρασκευή οργανώνουν πανελλαδικό συλλαλητήριο, στις 12.00 στα Προπύλαια.

Στην συγκέντρωση καλούν τόσο το Εργατικό Κέντρο Αθήνας όσο και η ΑΔΕΔΥ που έχουν κηρύξει τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 π.μ., έως τις 15:00.

Η Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών, η ΠΟΣΔΕΠ, με ομόφωνη απόφασή της καλεί σε κινητοποίηση τον κλάδο με προκήρυξη απεργίας για τις 7 και 8 Μάρτη, ενώ η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), έχει προκηρύξει στάση εργασίας αύριο Πέμπτη από τις 11 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου και απεργία στις 8 Μάρτη.

Τέλος 24ωρη απεργία, προκήρυξε η ΟΛΜΕ, εκφράζοντας την ομόφωνη αντίθεσή της στο νομοσχέδιο και καλώντας μαζικά σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υπογραφή δύο νέων συμφωνιών Ελλάδας-Κατάρ στην Αθήνα

Ο Λούλα ανακαλεί τον πρέσβη της Βραζιλίας στο Ισραήλ

«Πράσινο φως» από Μακρόν και Σολτς στο Κίεβο για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος

Κάλεσμα της Πρωτοβουλίας «Έξω από την Ε.Ε.-Αποχή από τις Ευρωεκλογές»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα