ΑΘΗΝΑ
12:48
|
22.11.2024
Η απόφαση πάρθηκε ύστερα από παρέμβαση του Ισραηλινού προέδρου, Ισαάκ Χέρτζογκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά την άρνηση της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU), να επιτρέψει στο Ισραήλ να συμμετάσχει στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision με το τραγούδι «October Rain», οι στίχοι του οποίου αφορούν την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου του 2023, η Ισραηλινή Εταιρία Μεταδόσεων (ΚΑΝ) αποφάσισε να συμμορφωθεί τους κανόνες πολιτικής ουδετερότητας του διαγωνισμού, παρά τις προηγούμενες απειλές για απόσυρση.

Προκειμένου να λάβει μέρος στη Eurovision τον ερχόμενο Μάιο, η KAN συμφώνησε να συμβιβαστεί και να αλλάξει τους στοίχους αλλά και τον τίτλο του τραγουδιού με το οποίο θα συμμετάσχει, απόφαση η οποία, σύμφωνα με τον οργανισμό, επηρεάστηκε από τον Ισραηλινό πρόεδρο, Ισαάκ Χέρτζογκ.

Το νέο τραγούδι με όνομα «Hurricane» διατηρεί την ίδια ακριβώς μελωδία με το «October Rain», όμως διαθέτει εντελώς νέους στίχους, χωρίς να αναφέρεται- τουλάχιστον τόσο φανερά- στα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου. Αντίθετα, το αρχικό τραγούδι είχε στοίχους όπως: «Δεν υπάρχει αέρας να αναπνεύσω», «Δεν υπάρχει χώρος για μένα» και «Όλοι ήταν καλά παιδιά, το καθένα από αυτά».

Ο ΚΑΝ είχε αρχικά υποσχεθεί πως, εάν οι στίχοι της ισραηλινής συμμετοχής λογοκριθούν, θα αποχωρήσει από τον φετινό διαγωνισμό.

Τότε, ο Ισραηλινός πρόεδρος παρενέβη, δηλώνοντας ότι «η φωνή του Ισραήλ πρέπει να ακουστεί» από τη σκηνή της Eurovision. Ο Χέρτζογκ υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνουν οι «απαραίτητες προσαρμογές» στο «October Rain», ώστε να επιτραπεί η συμμετοχή της χώρας.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΚΑΝ ανέφερε σχετικά:

«Ο πρόεδρος τόνισε ότι ειδικά αυτή τη στιγμή, όταν αυτοί που μας μισούν επιδιώκουν να παραμερίσουν και να μποϊκοτάρουν το κράτος του Ισραήλ σε κάθε επίπεδο , η φωνή του Ισραήλ πρέπει να υψωθεί με υπερηφάνεια και, με το κεφάλι ψηλά, να σηκώσει τη σημαία του σε κάθε παγκόσμιο φόρουμ».

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διεθνής αντιδράσεις για την συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision, ενώ ακόμη μαίνεται ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, με την πιο πρόσφατη αντίδραση να έρχεται από δύο Βέλγους υπουργούς.

Η υπουργός Πολιτισμού του Βελγίου, Μπενεντίκτ Λινάρ, και ο Φλαμανδός ομόλογός της, Μπέντζαμιν Νταλε, ζήτησαν αυτή την εβδομάδα τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τον διαγωνισμό τραγουδιού.

«Όπως η Ρωσία έχει αποκλειστεί από την Eurovision μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, το Ισραήλ θα πρέπει να αποκλειστεί μέχρι να βάλει τέλος στις κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, οι οποίες προκαλούν χιλιάδες θύματα, κυρίως παιδιά», έγραψε η Λινάρ στο X.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση στα σχόλια της υφυπουργού από την EBU ή από το Ισραήλ. Η EBU έχει απαντήσει σε αντίστοιχα ερωτήματα πως ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός του Ισραήλ, ως ανεξάρτητο ειδησεογραφικό μέσο, ​​«πληροί όλες τις προϋποθέσεις» για να λάβει μέρος στον διαγωνισμό, και ότι επομένως δεν θα αποκλειστεί.

Ανησυχία για την ανεξαρτησία του ΚΑΝ

Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά μέσα του Ισραήλ, η EBU εκφράζει τις ανησυχίες της σχετικά με την ανεξαρτησία ή όχι του ραδιοτηλεοπτικού φορέα, της χώρας, ΚΑΝ.

Τα ΜΜΕ του Ισραήλ δηλώνουν πως, εδώ και πολλούς μήνες, ο Ισραηλινός Υπουργός Επικοινωνιών, Σλόμο Κάρχι, προσπαθεί να παρέμβει στη διαχείριση του οργανισμού.

Τον Αύγουστο του 2023 τέθηκε σε ισχύ ο ραδιοτηλεοπτικός νόμος του Καράι, ο οποίος αναμένεται να βλάψει σημαντικά τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και τα έσοδά της. Τότε είχε εκδοθεί η παρακάτω ανακοίνωση διαμαρτυρίας από τον ΚΑΝ:

Ο νέος νόμος για την Επικοινωνία είναι ένα εργαλείο μέσω του οποίου ο Υπουργός Karai σκοπεύει να ελέγξει τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης, να βλάψει την ελευθερία του Τύπου και την ελευθερία της δημιουργίας, αποσκοπώντας να κλείσει, να ιδιωτικοποιήσει ή ακόμα και να βλάψει ολοκληρωτικά τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Πρόκειται για την εφαρμογή του απόλυτου κυβερνητικού ελέγχου στα περισσότερα ΜΜΕ στο Ισραήλ.

Τα παραπάνω έφτασαν στα αυτιά της EBU και του Διευθύνοντος Συμβούλου της, Νόελ Κίρραν, ο οποίος εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: 

«Οι δωρεάν ειδήσεις και η ελευθερία της έκφρασης είναι κρίσιμες για τη λειτουργία μιας υγιούς δημοκρατίας. Ζητάμε από την ισραηλινή κυβέρνηση να διατηρήσει την ανεξαρτησία του ΚΑΝ και να διασφαλίσει ότι μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ελεύθερα και με χρηματοδότηση που θα είναι διαρκής, επαρκής, δίκαιη και διαφανής».

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως, ενώ ως τώρα η EBU υποστηρίζει την KAN, λέγοντας πως πληροί όλα τα κριτήρια για την συμμετοχή του στην Eurovision, πλέον εκφράζει τις αμφιβολίες της.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή μιας χώρας στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision είναι η ύπαρξη ενός δημόσιου και ανεξάρτητου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Τονίζεται, λοιπόν, πως αν η σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση συνεχίσει να παρεμβαίνει στη διαχείριση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, αυτό μπορεί να βλάψει τη μελλοντική συμμετοχή του Ισραήλ στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision και να προκαλέσει ακόμη και τον οριστικό αποκλεισμό του. 

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μήνυση Λινού κατά Πολάκη εν μέσω εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ

Συμπαράσταση της ΟΚΔΕ στον Νίκο Ρωμανό: Να σταματήσει η «στημένη» δίωξη

Παμ Μπόντι: Η νέα «εκλεκτή» του Τραμπ για το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά το «ναυάγιο» του Γκέιτς

Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οδηγίες για τις κάλπες της 24ης Νοεμβρίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα