ΑΘΗΝΑ
12:58
|
29.05.2024
Αυξάνονται οι πιθανότητες να μην συμμετάσχει τελικά το Ισραήλ στον διαγωνισμό για τους...λάθος λόγους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με το τραγούδι «October Rain» σκοπεύει να συμμετάσχει το Ισραήλ στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision, το οποίο αποτελεί ευθεία αναφορά στην επιχείρηση «Πλημμύρα του Αλ Άκσα» της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους. Φαίνεται πως η επιλογή του Ισραήλ πιθανώς να φέρει την απομάκρυνσή του από τον διαγωνισμό, κάτι που δεν κατάφερε το πολύμηνο σφυροκόπημα στην Λωρίδα της Γάζας και οι 30.000 νεκροί που άφησε πίσω του.

Η ισραηλινή εφημερίδα Ynet, επικαλούμενη ισραηλινές αλλά και «ευρωπαϊκές πηγές», υποστηρίζει ότι το τραγούδι του Ισραήλ, που έχει ήδη σταλεί προς αξιολόγηση, πιθανώς να αποκλειστεί από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), λόγω πολιτικού περιεχομένου.

Ως αποτέλεσμα, η Ισραηλινή Εταιρία Μεταδόσεων (KAN) συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο για να συζητηθεί το ενδεχόμενο αποκλεισμού του τραγουδιού. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το συμβούλιο αποφάσισε ότι, εάν πράγματι το τραγούδι αποκλειστεί λόγω του πολιτικού του περιεχομένου, το Ισραήλ θα αποσυρθεί από τον διαγωνισμό αντί να τροποποιήσει τους στίχους ή να επιλέξει διαφορετικό τραγούδι.

Μιλώντας στην εφημερίδα, εκπρόσωπος της KAN δήλωσε: «Δεν θα αλλάξουμε τους στίχους ή το τραγούδι, ακόμη και με κόστος το Ισραήλ να μην συμμετάσχει φέτος στη Eurovision», προσθέτοντας πως η εταιρία «βρίσκεται σε διάλογο με την EBU σχετικά με το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει το Ισραήλ στη Eurovision».

Στις 16 Φεβρουαρίου, η EBU επανέλαβε ότι δεν θα αποκλείσει το Ισραήλ από τη Eurovision, παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα. Επανέλαβε, επίσης, ότι η Eurovision είναι ένας διαγωνισμός «μεταξύ ραδιοτηλεοπτικών φορέων και όχι κυβερνήσεων» και υποστήριξε πως επειδή η KAN είχε συμμορφωθεί με τους κανονισμούς του διαγωνισμού, η συμμετοχή του Ισραήλ ήταν ασφαλής.

Ωστόσο, η συμπερίληψη πολιτικών στίχων αποτελεί παραβίαση των κανόνων του διαγωνισμού, ανοίγοντας τον δρόμο για τον αποκλεισμό του Ισραήλ. 

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έφοδοι σε γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου στο πλαίσιο έρευνας για ρωσική επιρροή

Φωτιά στην Κασσανδρεία Χαλκιδικής

Δημήτρης Σταρόβας: Εξιτήριο από το Τζάνειο μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο

Αποκάλυψη Τέμπη: Σε κυβερνητική σύσκεψη αποφασίστηκε το μπάζωμα του χώρου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα