ΑΘΗΝΑ
22:05
|
02.05.2024
Μετά από εβδομάδες διαδηλώσεων η κυβέρνηση υπαναχώρησε καθώς δεν επαληθεύονται οι ισραηλινοί ισχυρισμοί για συμμετοχή εργαζόμενων της Υπηρεσίας στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
Τουλάχιστον δώδεκα παιδιά πέθαναν λόγω έλλειψης τροφής και νερού τις τελευταίες εβδομάδες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά από εβδομάδες διαδηλώσεων και επικρίσεων, ο Καναδάς ανακοίνωσε την άρση του παγώματος της χρηματοδότησης της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), που είχε επιβληθεί στα τέλη Ιανουαρίου.

Σε δήλωσή του την Παρασκευή, ο Καναδός υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση «επαναλαμβάνει τη χρηματοδότησή της στην UNRWA, ώστε να μπορούν να γίνουν περισσότερα για να ανταποκριθεί η Υπηρεσία στις επείγουσες ανάγκες των Παλαιστινίων αμάχων».

Καναδοί υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαιρέτησαν την απόφαση της κυβέρνησης να άρει το πάγωμα της χρηματοδότησης της UNRWA, αλλά τόνισαν ότι τα χρήματα δεν έπρεπε να είχαν περικοπεί εξαρχής.

«Η συνέχιση της βοήθειας προς την UNRWA είναι μια πολύ αναγκαία απόφαση και δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη σημαντική υποστήριξη από ολόκληρη την κοινωνία των πολιτών», δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας υπεράσπισης «Καναδοί για τη Δικαιοσύνη και την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή».

«Η ακύρωση της χρηματοδότησης ήταν μια απερίσκεπτη πολιτική απόφαση που δεν έπρεπε ποτέ να ληφθεί. Οι ανεύθυνες ενέργειες του Καναδά απείλησαν με κατάρρευση την υποδομή βοήθειας στη Γάζα, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων», πρόσθεσε και ζήτησε αύξηση της ροής κεφαλαίων ώστε ο Καναδάς «να αντισταθμίσει τη ζημιά που προκάλεσαν οι ενέργειές του στον λαό της Γάζας».

Ο Καναδάς είχε συμμετάσχει μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές άλλες χώρες στη μείωση της χρηματοδότησης προς την UNRWA στα τέλη Ιανουαρίου, αφού το Ισραήλ κατηγόρησε δώδεκα από τους περισσότερους από 13.000 υπαλλήλους της Υπηρεσίας στη Γάζα για συμμετοχή στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Η UNRWA απέλυσε αμέσως τους εν λόγω υπαλλήλους και ανακοίνωσε ότι ανοίγει έρευνα για τους ισχυρισμούς, τους οποίους χαρακτήρισε «σοκαριστικούς» και «σοβαρούς». Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες διόρισε επίσης μια ανεξάρτητη επιτροπή για τη διερεύνηση.

Το Ισραήλ, ωστόσο, δεν παρείχε συγκεκριμένα στοιχεία για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του. Ο καναδικός τηλεοπτικός σταθμός CBC News ανέφερε επίσης στις αρχές Φεβρουαρίου ότι ο Καναδάς δεν είχε στην διάθεσή του καμία πληροφορία που να υποστηρίζει τον ισχυρισμό, πριν αποφασίσει να περικόψει τη χρηματοδότηση.

Η απόφαση να περικοπεί η χρηματοδότηση για την UNRWA – η οποία βασίζεται στις κρατικές συνεισφορές για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων της στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, την Ιορδανία, τη Συρία και τον Λίβανο – προκάλεσε έντονες ανησυχίες και εκκλήσεις από όλον τον κόσμο καθώς πείνα και ασθένειες πλήττουν τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας που μετρά έως τώρα περισσότερους από 30.000 νεκρούς λόγω της ισραηλινής επίθεσης.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις είχαν προειδοποιήσει εξαρχής ότι η περικοπή της χρηματοδότησης της UNRWA θα είχε τρομερές επιπτώσεις για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα και προέτρεψαν τις χώρες δωρητές να ανακαλέσουν τις αποφάσεις τους.

Έκτοτε, η κατάσταση στη Λωρίδα έχει επιδεινωθεί περαιτέρω, καθώς οι ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις συνεχίζονται, με χαρακτηριστικό να είναι ότι τουλάχιστον δώδεκα παιδιά έχουν πεθάνει τις τελευταίες εβδομάδες λόγω έλλειψης τροφής και νερού, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα