ΑΘΗΝΑ
17:55
|
02.05.2024
Οι γιατροί διηγήθηκαν στο BBC τα φρικτά βασανιστήρια από τα ισραηλινά στρατεύματα.
Βασανισμός γιατρών στο νοσοκομείο Νάσερ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το παλαιστίνιο ιατρικό προσωπικό στη Γάζα δήλωσε στο BBC, ότι τα ισραηλινά στρατεύματα τους έδεσαν τα μάτια, τους κρατούσαν, τους ανάγκασαν να γδυθούν και τους ξυλοκόπησαν επανειλημμένα μετά από επιδρομή στο νοσοκομείο τους τον περασμένο μήνα.

Ο Αχμέντ Άμπου Σάμπχα, γιατρός στο νοσοκομείο Νάσερ, περιέγραψε ότι κρατήθηκε για μια εβδομάδα υπό κράτηση, όπου, όπως είπε, του επιτέθηκαν σκυλιά με φίμωτρα και του έσπασε το χέρι Ισραηλινός στρατιώτης.

Οι γιατροί είπαν, ότι τους ταπείνωσαν, τους ξυλοκόπησαν, τους έβρεξαν με κρύο νερό και τους ανάγκασαν να γονατίσουν σε άβολες στάσεις για ώρες. Οι ίδιοι τόνισαν, ότι κρατήθηκαν για μέρες πριν αφεθούν ελεύθεροι.

Το BBC παρείχε λεπτομέρειες για τους ισχυρισμούς τους στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF). Δεν απάντησαν άμεσα σε ερωτήσεις σχετικά με τα παραπάνω, ούτε αρνήθηκαν τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς για κακομεταχείριση. Ωστόσο, αρνήθηκαν ότι το ιατρικό προσωπικό τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της εγχείρησής τους. Είπαν ότι «οποιαδήποτε κακοποίηση κρατουμένων είναι αντίθετη με τις εντολές του IDF και ως εκ τούτου απαγορεύεται αυστηρά».

Πλάνα που γυρίστηκε κρυφά στο νοσοκομείο στις 16 Φεβρουαρίου, την ημέρα που κρατήθηκαν οι γιατροί, κοινοποιήθηκε στο BBC.

Δείχνει μια σειρά ανδρών μόνο με τα εσώρουχά τους μπροστά από το κτίριο έκτακτης ανάγκης του νοσοκομείου, γονατιστοί με τα χέρια πίσω από το κεφάλι τους

Προσοχή ακολουθεί σκληρό βίντεο:

«Όποιος προσπάθησε να κουνήσει το κεφάλι του ή να κάνει οποιαδήποτε κίνηση χτυπήθηκε», δήλωσε στο BBC ο γενικός διευθυντής του νοσοκομείου, Ατέφ Αλ-Χουτ. «Τους άφησαν για περίπου δύο ώρες σε αυτή την επαίσχυντη θέση».

Ο Ισραηλινός Στρατός είπε στο BBC: «Κατά κανόνα, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σύλληψης, είναι συχνά απαραίτητο οι ύποπτοι για τρομοκρατία να παραδίδουν τα ρούχα τους, έτσι ώστε να μπορούν να ερευνηθούν τα ρούχα τους και να διασφαλιστεί, ότι δεν κρύβουν εκρηκτικά ή άλλα όπλα. Τα ρούχα δεν επιστρέφονται αμέσως στους κρατούμενους, λόγω της υποψίας ότι μπορεί να κρύβουν κάτι μέσα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εχθρικούς σκοπούς (όπως μαχαίρια). Στους κρατούμενους επιστρέφονται τα ρούχα τους όταν είναι δυνατόν».

Το ιατρικό προσωπικό δήλωσε, ότι στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε ένα κτίριο του νοσοκομείου, ξυλοκοπήθηκαν και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε κέντρο κράτησης, ενώ ήταν γυμνοί.

Ο Αχμέντ Άμπου Σάμπχα, ο 26χρονος νεοεισερχόμενος γιατρός και εθελοντής ιατρός στο Νάσερ, περιέγραψε ορισμένα βασανιστήρια ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, όπως ότι το προσωπικό στεκόταν όρθιο για ώρες χωρίς διάλειμμα, ξάπλωναν στο στομάχι τους οι στρατιώτες και δεν τους τάιζαν.

«Με έβαλαν σε μια καρέκλα που ήταν σαν κρεμάλα. Άκουσα ήχους από σχοινιά, οπότε σκέφτηκα ότι θα με εκτελέσουν. Μετά έσπασαν ένα μπουκάλι και με το ποτήρι μου έκοψαν το πόδι και το άφησαν να αιμορραγεί. Μετά άρχισαν να φέρνουν και άλλους γιατρούς και τους έβαζαν τον έναν δίπλα στον άλλο. Άκουγα τα ονόματα και τις φωνές τους»

Ο Ισραηλινός Στρατός είπε στο BBC ότι «δεν πραγματοποιεί εικονικές εκτελέσεις κρατουμένων και απορρίπτει τέτοιους ισχυρισμούς».

Και οι τρεις συλληφθέντες με τους οποίους μίλησε το BBC υπογράμμισαν, ότι στριμώχτηκαν σε στρατιωτικά οχήματα και τους ξυλοκόπησαν καθώς τους μετέφεραν σε μια μεγάλη ομάδα. Οι στρατιώτες τους χτύπησαν με ξύλα, μάνικες, γόπες και γροθιές.

«Ήμασταν γυμνοί. Απλά φορούσαμε μόνο τα εσώρουχα. Μας στοίβαξαν τον έναν πάνω στον άλλον. Έτσι, μας έβγαλαν από τη Γάζα. Σε όλη τη διαδρομή μας χτυπούσαν και μας ταπείνωναν. Μας έριχναν κρύο νερό».

«Μας πήγαν σε ένα κομμάτι γης καλυμμένο με χαλίκι, μας ανάγκασαν να γονατίσουμε και τα μάτια μας δεμένα… Υπήρχε ένας λάκκος στο έδαφος και νομίζαμε ότι θα μας εκτελέσουν και θα μας θάψουν εδώ. Ξεκινήσαμε τις προσευχές. Κάποια στιγμή, το πανί που κάλυπτε τα μάτια μου κατέβηκε λίγο, αλλά τα χέρια μου ήταν δεμένα με χειροπέδες από πίσω και δεν μπορούσα να το φτιάξω. Έτσι, με έβγαλαν για τιμωρία… Στεκόμουν με τα χέρια σηκωμένα πάνω από το κεφάλι μου και το πρόσωπό μου να κοιτάζω κάτω για τρεις ώρες. Στη συνέχεια, ένας στρατιώτης μου ζήτησε να έρθω κοντά του. Όταν το έκανα, συνέχισε να με χτυπάει στο χέρι μέχρι που έσπασε».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αραιώνουν τα δρομολόγια των συγκοινωνιών από Μ. Παρασκευή ως Τετάρτη Πάσχα

Αποκαλύφθηκε το πρόσωπο γυναίκας Νεάντερταλ 75.000 ετών

Μαινόμενος Ερντογάν για την δυτική υποκρισία στο θέμα της Παλαιστίνης

Έξοδος Πάσχα: Αυξημένη κίνηση σε λιμάνια και δρόμους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα