ΑΘΗΝΑ
03:55
|
04.05.2024
Η κάθε χώρα θα προχωρά ανάλογα με την πρόοδο που θα πραγματοποιεί και η διεύρυνση θα γίνεται βήμα-βήμα, είπε η υφυπουργός Εξωτερικών σε εκδήλωση του…
Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ανοίγοντας σήμερα την εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ «Δυτικά Βαλκάνια και Διεύρυνση της ΕΕ 2030: Όνειρο ή πραγματικότητα», υποστήριξε πως η μελλοντική διεύρυνση της Ε.Ε. με χώρες όπως η Ουκρανία, η Γεωργία και ο Μόλδοβας, δεν θα γίνει σε βάρος των Δυτικών Βαλκανίων.

«Η κάθε χώρα θα προχωρά ανάλογα με την πρόοδο που θα πραγματοποιεί και η διεύρυνση θα γίνεται βήμα-βήμα. Όλοι πρέπει να σεβαστούν αυτή τη διαδικασία» είπε η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Σε ό,τι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια στα οποία η Ε.Ε. έχει τάξει εδώ και δεκαετίες ένταξη, η Παπαδοπούλου είπε πως θα πρέπει να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος ώστε να μην απογοητευτούν οι λαοί της περιοχής που έχουν κουραστεί.«Θα γίνεται χωριστός διάλογος με κάθε χώρα, ανάλογα με την πρόοδό της και πιστεύω ότι υπάρχει νέο μομέντουμ το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε, γιατί αν αποτύχουμε οι επιπτώσεις θα είναι πολύ οδυνηρές» τόνισε.

Η Παπαδοπούλου, σε συνέχεια απάντησης που έδωσε νωρίτερα η υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας Άρτεμις Μάλο, σε ερώτηση που δέχθηκε από το κοινό σχετικά με την υπόθεση Μπελέρη, απάντησε: «Υπάρχουν πολλά κριτήρια που πρέπει να εκπληρώσουν οι υποψήφιες χώρες, αλλά υπάρχει ένα που υπερέχει έναντι όλων των άλλων και αυτό είναι το κράτος δικαίου. Το κράτος δικαίου εφαρμόζεται σε κάθε τομέα, στις διοικητικές μεταρρυθμίσεις, στις οικονομικές, παντού. Το κράτος δικαίου είναι η βάση για όλα και δεν φτάνει να έχεις καλή νομοθεσία, αλλά πώς την εφαρμόζεις, πώς δουλεύει το δικαστικό σύστημα, πώς οι δικαστές το εφαρμόζουν. Είναι η βάση στην οποία στηρίζονται όλα. Η χώρα μου είναι πολύ ευαίσθητη σ΄ αυτό και όλοι στην ΕΕ το συμμεριζόμαστε».

Η Μάλο ερωτηθείσα για την υπόθεση Μπελέρη απάντησε ότι δεν είναι διεθνής υπόθεση, είναι υπόθεση του δικαστικού συστήματος να αποφασίσει και να σεβαστούμε το Σύνταγμα και τους νόμους που είναι το ίδιο για όλους και για τα μέλη της μειονότητας.

Ο Μάρκο Στούτσιν, υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Σλοβενίας, επεσήμανε ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει σαφέστερες τις υποχρεώσεις των υποψήφιων χωρών. «Για να προχωρήσει η διαδικασία, οι υποψήφιες χώρες πρέπει να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, διότι όταν πληρούν τις προϋποθέσεις, οι ΕΕ θέτει νέες και κανείς δεν ξέρει πότε έχει εκπληρώσει αυτές που απαιτούνται για να πάει ένα βήμα πιο πέρα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μιροσλάβ Γκάτσεβιτς, υφυπουργός Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης της Σερβίας, ερωτηθείς για την άρνηση της χώρας του να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία, απάντησε ότι η Σερβία μετέχει σε δύο στρατιωτικές αποστολές της ΕΕ και δεν έχει αυξήσει το εμπόριό της με την Ρωσία.

Η Μάιντα Γκόρτσεβιτς, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Μαυροβουνίου, μίλησε με θερμά λόγια για τη στήριξη που δίνει η κυβέρνησή της και οι Βρυξέλλες στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας της, στην πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και στην έμφαση στο κράτος δικαίου.

Το Κοσσυφοπέδιο εκπροσώπησε ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για την Ευρωπαϊκή Ενσωμάτωση Μπέσνικ Μπισλίμι, ο οποίος σημείωσε ότι η κούραση των Βρυξελλών χαλαρώνει και τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων και ζήτησε να μετράει η ταχύτητα και η δέσμευση των υποψήφιων χωρών προς την ευρωπαϊκή τους πορεία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα