ΑΘΗΝΑ
13:38
|
27.04.2024
Πώς επηρεάζει τις εξελίξεις το φαραωνικό και οικολογικά επιζήμιο οικοδομικό πρόγραμμα της πολυεθνικής Hard Rock στο Σαλόου της Ταραγόνας.
Πολυεθνική Hard Rock. Ποια είναι;
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ρυθμό Hard Rock λικνίζεται η Καταλονία και μαζί της ολόκληρη η κυβέρνηση της Μαδρίτης και η Ισπανία, έπειτα από το ναυάγιο για την έγκριση του τοπικού προϋπολογισμού, που ο πρόεδρος της Καταλονίας Πέρε Αραγονές είχε συνομολογήσει με τους Σοσιαλιστές του PSC, αναγκάζοντάς τον να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Απόφαση που είχε ως συνέπεια να ματαιωθεί και η κατάθεση του εθνικού Προϋπολογισμού για το 2024, που αναγκάστηκε να αποφασίσει ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, υπό το φως των νέων εξελίξεων. Αιτία για την εν λόγω εξέλιξη ήταν η άρνηση των En Comu (Podem) να ψηφίσουν το κείμενο, καθώς η τοπική κυβέρνηση δεν συναινούσε να εμποδίσει το φαραωνικό και οικολογικά επιζήμιο οικοδομικό πρόγραμμα της πολυεθνικής Hard Rock στο Σαλόου της Ταραγόνας.

Μία απόφαση, που απέδειξε περίτρανα την αστάθεια, έως την εσωτερική ανεπάρκεια, του αυτονομιστικού κινήματος, τις έριδες για την κυριαρχία στην Περιφέρεια αυτή και τα πολιτικά παιχνίδια για την επιστροφή των χαμένων στο προσκήνιο. Παιχνίδια, που όμως -λόγω της συμμετοχής πολλών από τους παίκτες στην Καταλονία και στη συμμαχική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ- δυναμιτίζουν και τις εξελίξεις σε εθνικό επίπεδο. Το ίδιο το αυτονομιστικό κίνημα στην Καταλονία βρίσκεται πλέον επί ξυρού ακμής, μιας και ο έως τώρα συντονισμός του κινδυνεύει να διαρραγεί  ολοκληρωτικά. Βέβαια, τα πρώτα δείγματα ήδη είχαν αρχίσει να διαφαίνονται μετά τις προηγούμενες καταλανικές εκλογές, οπότε η κυριαρχία του ERC υποχώρησε, κάτω από την πρωτιά των Σοσιαλιστών του PSC και τον καταποντισμό των Podem En Comu. H χορήγηση της αμνηστίας, που επαναφέρει τους δεξιούς αυτονομιστές στο προσκήνιο, ενδέχεται να μεγαλώσει τούτην τη διάσπαση του μετώπου. Μάλιστα εάν το κόμμα του Πουτζδεμόν ενισχυθεί στις εκλογές, τότε ούτε και η κυβερνητική συμμαχία του Σάντσεθ μπορεί να θεωρείται, ασταθής μεν, αλλά δεδομένη. Ο μαξιμαλισμός του JxCat σε περίπτωση που το κόμμα ξαναγίνει ρυθμιστής των εξελίξεων στην Καταλονία, θα αποτελέσει ένα αναπόφευκτο αγκάθι για τον Σάντσεθ, με όποια παραχώρησή του προς τους Καταλανούς να έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες στη συνοχή της κυβερνητικής συμμαχίας, στην κοινή γνώμη και στη δημοτικότητα της διακυβέρνησής του. 

Ωστόσο, ο πολιτικός καταλανικός καιροσκοπισμός και στην περίπτωση αυτή υπερίσχυσε σε όλους τους τομείς. Οι En Comu Podem σε μία ύστατη πράξη κινηματικής υπερηφάνειας όρθωσαν την αντίρρησή τους στον προϋπολογισμό προτάσσοντας την κατάργηση των σχεδίων της Hard Rock, ευελπιστώντας πως έτσι θα επανακάμψουν στη συνείδηση πολλών προοδευτικών ψηφοφόρων που τους γύρισαν την πλάτη στις προηγούμενες περιφερειακές και στις περσινές εθνικές εκλογές. Βέβαια, η στάση τους αυτή απέναντι σε έναν επεκτατικό προϋπολογισμό, που προέβλεπε αύξηση 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη βελτίωση του κράτους πρόνοιας και κατά τον Αραγονές, αυτός «με τους περισσότερους πόρους στην ιστορία της Generalitat», ενδέχεται να αποτελέσει ένα Πάρθιο βέλος για την παράταξη. Ο Αραγονές από την πλευρά του, γνωρίζοντας πως ναι μεν το PSC προηγείται στις δημοσκοπήσεις με διαφορά, αλλά είναι άγνωστο τι εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να έχει η έγκριση της αμνηστίας στη μη καταλανική βάση του τοπικού κόμματος ή τι αντίκτυπο θα έχει η δικαστική έρευνα για  το σκάνδαλο της υπόθεσης Koldo, σχετικά με τις αναθέσεις για αγορά μασκών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θεώρησε -αντίθετα με όσα διακήρυττε- πως τώρα είναι η ευκαιρία να κορφολογήσει δυσαρεστημένους από το σοσιαλιστικό στρατόπεδο. Επισπεύδοντας τις εκλογές, ο Αραγονές επιδιώκει επίσης να αιφνιδιάσει τους Junts, οι οποίοι -όσο παραμένει άδηλο εάν ο Πουτζδεμόν μπορεί να επιστρέψει κι εάν έχει τη δύναμη να κάνει τη διαφορά- δεν έχει αποφασίσει ακόμη ποιός θα ηγηθεί του κόμματος στις εκλογές.  Επιπλέον, οι εσωκομματικές διαμάχες στην ίδια την Esquerra καθιστούν προτιμητέα την τωρινή ημερομηνία σε σχέση με μία μεταγενέστερη, που θα έβρισκε το κόμμα ακόμη πιο διηρεμένο και λιγότερο αξιόμαχο.

Επιπλέον, με την ξηρασία για δεύτερη χρονιά προ των πυλών, οι εκλογές πριν το καλοκαίρι και με ένα αποτέλεσμα ακόμη νωπό ή μία κυβέρνηση συνεργασίας ακόμη αδιαμόρφωτη, διασώζει τον Αραγονές από τις ευθύνες και τους πιθανούς περιορισμούς στη χρήση των υδάτινων πόρων. Η κυβέρνηση της Esquerra υποστηρίζεται από μια εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με το κόμμα να έχει 33 βουλευτές στους 135 του Parlament και η πίεση στoν Αραγονές τελευταία αυξανόταν. Ιδίως όσο το παιχνίδι με την Μαδρίτη για την αμνηστία ευνοούσε περισσότερο τους Junts, που μετ’ επιτάσεως ζητούσαν να μην παραταθεί η αγωνία της κυβέρνησης αυτής.

Aλλά, ποιο είναι το «επενδυτικό» έργο Hard Rock, στην ποδιά του οποίου σφάχθηκαν και οι δύο Προϋπολογισμοί; Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο τουριστικό συγκρότημα με καζίνο και αίθουσες στοιχημάτων που σχεδιάζεται να κατασκευασθεί στο Σαλόου της Ταραγόνας και που επί πολύ καιρό αποτελεί τον diabolus in musica για την κυβέρνηση του Αραγονές.  Η αμερικανική πολυεθνική σχεδιάζει να επενδύσει 700 εκατ. ευρώ σε οικόπεδα γης δίπλα στο φυσικό  πάρκο Πορτ Αβεντούρα για να κατασκευάσει έναν «καθεδρικό ναό του τζόγου», επιφάνειας 7.600 τ.μ. με 1.200 κουλοχέρηδες και 100 τραπέζια στοιχημάτων, που θα βουλιάξει και τη φύση και την κοινωνία της περιοχής. Η κυβέρνηση του Αραγονές είναι φυσικό πως από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το ζήτημα ακολούθησε μία παρελκυστική πολιτική. Ναι μεν ισχυρίζεται ότι δεν υποστηρίζει την επιχειρηματική ιδέα καθαυτή, αλλά δεν μπορεί κι από την άλλη δεν μπορεί να παραβιάσει μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη κι είχε εγκριθεί από το 2012, όταν στην κυβέρνηση ήταν η δεξιά Convergència (προπάτορας του Junts per Catalunya) με επικεφαλής τον Αρτούρ Μας. Το κόμμα του Αραγονές  Esquerra Republicana de Catalunya έχει μόνο 33 βουλευτές στο Κοινοβούλιο και χρειάζεται μία πλειοψηφία 68 εδρών για να περάσει τον Προϋπολογισμό. Κι εκεί εδράζεται η δικαιολόγηση της αναγκαιότητας να επιτραπεί στη Hard Rock να συνεχίσει τις εργασίας. Ο Αραγονές προφασίσθηκε πως οι σοσιαλιστές του PSC ζήτησαν να συνεχισθεί το έργο, ώστε να του προσφέρουν τις δικές του 33 έδρες. Η  συμφωνία του Αραγονές με τον σοσιαλιστή (και πρώην υπουργό Υγείας στη Μαδρίτη) Σαλβαδόρ ΊλΙα έκλεισε, όμως η πλειοψηφία των 68 εξαρτάτο από τις υπόλοιπες παρατάξεις. Δεδομένου πως οι Junts δεν ήσαν πρόθυμοι -για μικροκομματικούς λόγους- να συμπράξουν, όλα εξαρτώνται από μία νέα τριμερή συμφωνία -όπως για την κυβέρνηση το περασμένο έτος- ανάμεσα στους ERC, PSC και En Comú. Μολαταύτα, η κοινοβουλευτική ομάδα των Comu’ αξίωσε από την κυβέρνηση να απορρίψει ρητά τη διεκπεραίωση του θέρετρου, με κτίρια ύψους έως 75 μέτρα, για να υποστηρίξει τον καταλανικό  προϋπολογισμό -προτείνοντας και νομοσχέδιο ενάντια στις φοροαπαλλαγές της Hard Rock. Μιας που η κυβέρνηση Αραγονές δεν απέρριπτε τη Hard Rock, οι En Comu αποφάσισαν να ξεκινήσουν το δικό τους Hard Rock, με ό,τι αυτό μπορεί να σημάνει για την Καταλονία και τη σοσιαλιστική κυβέρνηση στη Μαδρίτη. 

Όσον αφορά την κεντρική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ η ανατροπή του status quo στην Καταλονία περιπλέκει ακόμη περισσότερο την πολιτική της. Μία πολιτική που είναι άρρηκτα προσδεδεμένη στην περιφερειακή ισχύ των τοπικών κομμάτων, που εκπροσωπούνται και στο κεντρικό Κοινοβούλιο της Μαδρίτης. Ήδη η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών από τον Αραγονές έχει ανατρέψει τα σχέδια για την ψήφιση του Προϋπολογισμού, καταστώντας αναγκαία την παράταση του προηγούμενου. Μία «ανατροπή της πολιτικής σκακιέρας» , όπως τη χαρακτήρισε η υπουργός Οικονομικών Μαρία Χεσούς Μοντέρο, ενδέχεται να είναι ακόμη πιο θεαματική, καθώς η κυβέρνηση και η χώρα καλείται να τραβήξει  πολιτικο-οικονομικό χειρόφρενο σε όλους τους τομείς, αναμένοντας τα αποτελέσματα τριών διαδοχικών εκλογών (Εουσκάδι [Βάσκοι] στις 21 Απριλίου, 12 Μαΐου στην Καταλονία και 9 Ιουνίου με τις ευρωεκλογές). Και φυσικά ο Σάντσεθ θα πρέπει να ανταπεξέλθει στις νέες συνθήκες και τις ισορροπίες δυνάμεων που θα προκύψουν και των οποίων η καινούργια δυναμική θα επηρεάσει και την κοινοβουλευτική στάση των κομμάτων στη Βουλή της Μαδρίτης, αφού ο κύριος άξονας αναφοράς τους θα είναι τα νέα δεδομένα στην Περιφέρειά τους.

Η ανατροπή τούτη μάλιστα για τον Σάντσεθ ήταν αχρείαστη. Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός (μάλιστα κι ενόψει των ευρωεκλογών) θα μπορούσε να υπερηφανευθεί για την ανοδική πρόβλεψη για την ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας στο 1,9% από την Τράπεζα της Ισπανίας, την επιπλέον μείωση του πληθωρισμού και την επερχόμενη βελτίωση εάν επαληθευθεί η ελάττωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Τη στιγμή που περίμενε η κυβέρνηση πως τούτη ήταν η καλλίτερη συγκυρία για να καταθέσει τον Προϋπολογισμό, να ανατρέψει τις αρνητικές εντυπώσεις από το  σκάνδαλο Koldo και να ατενίζει τις ευρωεκλογές με αισιοδοξία, οι Καταλανοί αυτονομιστές για άλλη μία φορά καταρρίπτουν τα σχέδια της Μαδρίτης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Η Ευρώπη το σπίτι μας» μένει χωρίς στέγη σε Ισπανία και Πορτογαλία

Τι θα ζυγίσει την ψήφο στις Ευρωεκλογές; Πλημμυρίδα εξώσεων, αύξηση ενοικίων, αντικειμενικών αξιών. Ισπανοί και Πορτογάλοι νιώθουν πως η καθημερινότητα διαψεύδει τις προβλέψεις των Βρυξελλών.

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Η γενοκτονία στη Γάζα δεν επιτρέπεται να περνά απαρατήρητη σε ένα παγκόσμιο γεγονός, που υποτίθεται ότι προωθεί τις υψηλές αξίες της ανθρωπότητας.
ΣΥΝΑΦΗ

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζεμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Πυρά της αντιπολίτευσης για περίεργη διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα