ΑΘΗΝΑ
11:12
|
28.04.2024
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ φέρεται να προειδοποίησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό πως η ασφάλεια του Ισραήλ βρίσκεται σε κίνδυνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αποφασισμένος να συνεχίσει με την χερσαία εισβολή στη πόλη της Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας με ή χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετά την συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Νετανιάχου τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι είπε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ότι δεν υπάρχει τρόπος να νικηθεί η Χαμάς χωρίς να προχωρήσει ο ισραηλινός στρατός στη Ράφα. «Και του είπα ότι ελπίζω ότι θα το κάνουμε με την υποστήριξη των ΗΠΑ, αλλά αν χρειαστεί θα το κάνουμε μόνοι μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι στη Ράφα, την νοτιότερη πόλη του παλαιστινιακού θύλακα, έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι.

Παράλληλα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέφερε πως αναγνωρίζει την ανάγκη εκκένωσης του άμαχου πληθυσμού από εμπόλεμες ζώνες στη Γάζα και πως το Ισραήλ «αναλαμβάνει δράση» για την κάλυψη των αναγκών του άμαχου πληθυσμού.

Από μεριάς του ο Μπλίνκεν δήλωσε σε δημοσιογράφους πως συναντήθηκε με οικογένειες ομήρων της Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ και πρόσθεσε ότι ήταν «δύσκολο να περιγράψει κανείς αυτό που περνούν κάθε μέρα».

Μια στρατιωτική χερσαία επιχείρηση στη Ράφα «κινδυνεύει να σκοτώσει περισσότερους αμάχους. Κινδυνεύει να προκαλέσει μεγαλύτερο χάος στην ανθρωπιστική βοήθεια. Κινδυνεύει να απομονώσει περαιτέρω το Ισραήλ σε όλο τον κόσμο και να θέσει σε κίνδυνο μακροπρόθεσμα την ασφάλεια και τη θέση του», ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ανέφερε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος τις τελευταίες δύο εβδομάδες για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων, αλλά πρόσθεσε ότι «υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει».

«Είμαστε αποφασισμένοι να προσπαθήσουμε να το κάνουμε» υπογράμμισε.

Ο Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε επίσης, ότι συζήτησε με τον Νετανιάχου την «επιτακτική ανάγκη να αυξηθεί και να διατηρηθεί» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. «Το 100% του πληθυσμού της Γάζας έχει οξεία επισιτιστική ανασφάλεια, το 100%,», τόνισε, προσθέτοντας ότι έχουν γίνει «ορισμένα θετικά βήματα» τις τελευταίες μέρες «αλλά δεν είναι αρκετό».

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ουάσινγκτον

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ φέρεται να προειδοποίησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο ότι η ασφάλεια του Ισραήλ και «η θέση του στον κόσμο» βρίσκονται σε κίνδυνο. «Ίσως να μην το καταλάβετε μέχρι να είναι πολύ αργά», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός, σύμφωνα με πηγές του AXIOS.

Αφού πρώτα ο Μπλίνκεν διαβεβαίωσε τον Νετανιάχου πως «έρχεται στο Ισραήλ ως φίλος» που πέρασε τους τελευταίους πέντε μήνες υπερασπιζόμενος την ισραηλινή κυβέρνηση σε όλο τον κόσμο, στη συνέχεια τον προειδοποίησε ότι εάν συνεχίσει χωρίς κάποιο σαφές σχέδιο για την επόμενη μέρα του πολέμου, το Ισραήλ θα βρεθεί αντιμέτωπο με μια πιθανή εξέγερση, την οποία δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί.

«Χρειάζεστε ένα συνεκτικό σχέδιο ή είτε θα “κολλήσετε” στη Γάζα», τόνισε ο Μπλίνκεν, σύμφωνα με την πηγή.

Ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως εάν δεν υπάρξουν άμεσα αλλαγές, η Χαμάς θα διατηρήσει τον έλεγχο στη Γάζα ή θα υπάρξει αναρχία, κάτι που απλώς θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για περισσότερη τρομοκρατία.

Σύμφωνα με την πηγή, ο Νετανιάχου σχολίασε μετά τις δηλώσεις του Μπλίνκεν: «Θα έχουμε τα χέρια μας γεμάτα για δεκαετίες».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Απεργία την 1η Μαΐου και εργασιακό θέατρο του παραλόγου

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα