ΑΘΗΝΑ
21:56
|
27.04.2024
«Οι δράστες σκόπευαν να περάσουν τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα και είχαν σχετικές επαφές με την ουκρανική πλευρά», αναφέρουν οι αρχές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στους 133 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών, από την χθεσινοβραδινή πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στον χώρο εκδηλώσεων Crocus City Hall στη Μόσχα, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε με ανάρτηση στο Telegram το Ισλαμικό Κράτος, καθώς περισσότεροι σοροί θυμάτων εντοπίστηκαν μέσα στο ερείπια μέρους του χώρου που κατέρρευσε μετά την πυρκαγιά.

«Καθώς τα ερείπια απομακρύνονταν στην αίθουσα συναυλιών του Δημαρχείου Crocus, ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην τρομοκρατική επίθεση ανήλθε σε 133. Η επιχείρηση έρευνας βρίσκεται σε εξέλιξη», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής, σύμφωνα με το TASS.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν έως τώρα συγκεντρωθεί, οι τρομοκράτες μετά τον καταιγισμό πυροβολισμών χρησιμοποίησαν εύφλεκτο υγρό για να βάλουν φωτιά στους χώρους της αίθουσας συναυλιών που είχε ως συνέπεια την κατάρρευση τμήματος της οροφής και την ολοσχερή καταστροφή του κτιρίου.

Την ίδια ώρα, 107 άτομα παραμένουν στα ιατρικά ιδρύματα της ρωσικής πρωτεύουσας, εκ των οποίων 13 είναι σε εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση, ανάμεσά τους τρία παιδιά, ανέφερε το Υπουργείο Υγείας, ενώ ουρές σχηματίζουν οι Μοσχοβίτες έξω από νοσοκομεία προκειμένου να δώσουν αίμα για τους τραυματίες.

Κρατούνται τέσσερις από τους δράστες

Για σύλληψη τεσσάρων από τους δράστες της χθεσινοβραδινής πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα, κάνουν λόγο ρωσικά ΜΜΕ. Οι τέσσερις ένοπλοι είναι όλοι τους υπήκοοι ξένων χωρών, έγινε σήμερα γνωστό από το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν, ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (FSB), Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ, ανέφερε στον Βλαντίμιρ Πούτιν την κράτηση 11 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων δραστών της τρομοκρατικής επίθεσης στον χώρο εκδηλώσεων Crocus City Hall.

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών συνέλαβαν τέσσερις από τους υπόπτους για την τρομοκρατική επίθεση στον συναυλιακό χώρο του Crocus City Hall στην περιοχή Μπριάνσκ, όχι μακριά από τα ουκρανικά σύνορα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Μετά τη διάπραξη της τρομοκρατικής επίθεσης, οι εγκληματίες σκόπευαν να περάσουν τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα και είχαν σχετικές επαφές με την ουκρανική πλευρά», ανέφερε η υπηρεσία πληροφοριών.

Ένας εκ των συλληφθέντων, όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο TASS, ομολόγησε ότι στρατολογήθηκε για την επίθεση μέσω Telegram και του υποσχέθηκαν αμοιβή 5.400 δολαρίων.

Ο ύποπτος για την τρομοκρατική επίθεση, Σαμσουντίν Φαριντούν, ανέφερε ότι στρατολογήθηκε μέσω συνομιλίας στο Telegram, αναφέρει σε βίντεο που ανέβασε στο κανάλι της στο δημοφιλές στη Ρωσία μέσο κοινωνικής δικτύωσης, η αρχισυντάκτρια του Russia Today, Μαργαρίτα Σιμονιάν, η οποία υποστήριξε ότι οι δράστες επιλέχθηκαν για να πραγματοποιήσουν την επίθεση με τρόπο που θα επέτρεπε στη Δύση να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι το ISIS βρισκόταν πίσω από την επίθεση.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό της βάσης των τρομοκρατών και των συνεργών τους.

Την ίδια ώρα, το Τατζικιστάν, διέψευσε πληροφορίες που διακινήθηκαν νωρίτερα, για συμμετοχή τριών πολιτών του στην επίθεση, αναφέροντας πως και οι τρεις των οποίων τα ονόματα κυκλοφόρησαν, βρίσκονται στη χώρα.

Καταγγέλλουν και εκφράζουν συλλυπητήρια δεκάδες χώρες

Μετά τις πρώτες χθεσινές αντιδράσεις και την καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης από ΗΠΑ, Κίνα, Λευκορωσία, Κούβα, Ιταλία, Αίγυπτο, Πακιστάν και Τουρκία, ακολούθησαν δεκάδες χώρες με ανακοινώσεις, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν, η Κιργιζία, η Σερβία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, το Κατάρ, η Παλαιστίνη, η Βολιβία, το Ιράν, η Βενεζουέλα, η Αρμενία, η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, η Αργεντινή και δεκάδες άλλες.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την τρομοκρατική επίθεση και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες που πενθούν, καθώς επίσης στον λαό και στην κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε ο Φαρχάν Χακ, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Παράλληλα, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα μέλη καταδικάζουν απερίφραστα «την αποτρόπαια και άνανδρη, τρομοκρατική επίθεση σε αίθουσα συναυλιών στο Κρασνογκόρσκ». Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει επίσης συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων, υπογραμμίζοντας ότι «η τρομοκρατία, σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της, αντιπροσωπεύει μια από τις σοβαρότερες απειλές για την ειρήνη και την ασφάλεια διεθνώς», ζητώντας να προσαχθούν οι δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης.

Σοκ και αποτροπιασμό εκφράζει και η Ε.Ε. Σε ανάρτηση στο Χ, ο εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο αναφέρει: «Η Ε.Ε. είναι σοκαρισμένη και εκφράζει αποτροπιασμό μετά τις αναφορές για τρομοκρατική επίθεση στο συναυλιακό χώρο Crocus City Hall της Μόσχας. Η Ε.Ε. καταδικάζει κάθε επίθεση κατά αμάχων. Οι σκέψεις μας είναι σε όλους εκείνους τους Ρώσους πολίτες που έχουν πληγεί».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση στο Δημαρχείο Crocus κοντά στη Μόσχα. Προσφέρουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια και εκφράζουμε τη βαθύτατη συμπαράστασή μας στις οικογένειες των πολλών θυμάτων. Τίποτα δεν μπορεί ποτέ να δικαιολογήσει τέτοια φρικτή βία», έγραψε στο Χ ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων και ζήτησε να διαλευκανθεί το συντομότερο η κατάσταση. «Οι εικόνες της φρικτής επίθεσης εναντίον αθώων ανθρώπων στο Crocus City Hall κοντά στη Μόσχα είναι τρομακτικές. Οι συνθήκες πρέπει να αποσαφηνιστούν γρήγορα. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων», αναφέρει η ανάρτηση στον λογαριασμό του υπουργείου Εξωτερικών στο Χ.

Η Γαλλία, από την πλευρά της έκανε λόγο για «ειδεχθείς πράξεις» και ζήτησε να χυθεί άπλετο φως στην επίθεση. «Οι εικόνες που φτάνουν σε εμάς από τη Μόσχα είναι φρικτές», αναφέρει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σε μήνυμα που ανάρτησε στο X. «Οι σκέψεις μας είναι στα θύματα, τους τραυματίες και στον ρωσικό λαό», προσθέτει.

O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, στο πλαίσιο της κεντρικής προεκλογικής συγκέντρωσης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑKP).

«Εκ μέρους της χώρας και του έθνους μου, εκφράζω τα συλλυπητήριά μας στη ρωσική κυβέρνηση για την τρομοκρατική επίθεση σε αίθουσα συναυλιών στη Μόσχα χθες. Καταδικάζουμε σθεναρά αυτή την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση που στόχευσε αθώους πολίτες» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Η τρομοκρατία είναι απαράδεκτη από όπου κι αν προέρχεται, όποιος κι αν είναι ο δράστης. Ως χώρα που γνωρίζει πολύ καλά το αιματηρό και προδοτικό πρόσωπο της τρομοκρατίας, μοιραζόμαστε τον πόνο του ρωσικού λαού ως έθνος, ως κράτος. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας, του κοινού εχθρού της ανθρωπότητας».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα