ΑΘΗΝΑ
15:28
|
03.05.2024
Για υπόθεση διαφθοράς συνελήφθη ο Αρβίντ Κετζριβάλ μόλις τρεις εβδομάδες πριν την εθνικές εκλογές.
Φυλάκιση Αρβίντ Κετζριβάλ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ινδικό δικαστήριο έστειλε τον πρωθυπουργό του Δελχί και βασικό ηγέτη της αντιπολίτευσης Αρβίντ Κετζριβάλ σε φυλάκιση μέχρι τις 15 Απριλίου για υπόθεση διαφθοράς, λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν η χώρα αρχίσει να ψηφίζει σε εθνικές εκλογές των επτά φάσεων.

Η υπηρεσία διερεύνησης οικονομικών εγκλημάτων της Ινδίας, η Διεύθυνση Επιβολής (ED), είχε συλλάβει τον Κετζριβάλ τον περασμένο μήνα σε σχέση με ισχυρισμούς σχετικά με την πολιτική αλκοολούχων ποτών της πρωτεύουσας και είχε τεθεί υπό κράτηση της υπηρεσίας μέχρι την 1η Απριλίου.

Οι δικηγόροι του ΕΔ τη Δευτέρα δήλωσαν ότι ο Κετζριβάλ ήταν «μη συνεργάσιμος» και «έδινε υπεκφυγές-απαντήσεις», ζητώντας από το δικαστήριο να τον προφυλακίσει για 15 ημέρες, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Live Law.

Το Κόμμα Aam Aadmi (AAP) του Κετζριβάλ δήλωσε ότι «συνελήφθη ψευδώς» σε μια «κατασκευασμένη» υπόθεση πριν από τις κάλπες, αλλά η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι και το κόμμα του Bharatiya Janata (BJP) αρνούνται την πολιτική παρέμβαση.

Ο Κετζριβάλ κατηγόρησε τον Μόντι για τη σύλληψή του. «Αυτό που κάνει ο πρωθυπουργός δεν είναι καλό για τη χώρα», είπε στους δημοσιογράφους καθοδόν προς το δικαστήριο. Όλοι οι ανώτεροι ηγέτες του AAP ήταν ήδη φυλακισμένοι στην ίδια υπόθεση διαφθοράς πριν από τη σύλληψη του Κετζριβάλ.

Η δράση εναντίον του ηγέτη οδήγησε σε διαμαρτυρίες στην πρωτεύουσα και τη βόρεια πολιτεία Παντζάμπ, η οποία κυβερνάται επίσης από το κόμμα του, την περασμένη εβδομάδα. Εκτός από το AAP, πολλά άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων περιφερειακών ομάδων, αντιμετωπίζουν επίσης ενέργειες από ομοσπονδιακές υπηρεσίες, οι οποίες λένε ότι έχουν «πολιτικά κίνητρα».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Κογκρέσου της χώρας τονίζει, ότι έχει πληγεί από μεγάλες απαιτήσεις φόρου εισοδήματος, κάτι που, όπως λέει, αποτελεί μια προσπάθεια να το «σακατέψει οικονομικά» πριν από τις εκλογές. Ο Μόντι και το BJP έχουν αρνηθεί τους ισχυρισμούς.

Κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης στο Ανώτατο Δικαστήριο τη Δευτέρα, το τμήμα Φόρου Εισοδήματος της Ινδίας δήλωσε, ότι δεν θα επιδιώξει πληρωμή 35 δισεκατομμυρίων ρουπιών (420 εκατομμύρια δολάρια) από το Κογκρέσο μέχρι την ολοκλήρωση των εκλογών τον Ιούνιο. Το δικαστήριο όρισε την 24η Ιουλίου για την επόμενη ακρόαση για το φορολογικό θέμα.

Οι εκλογές σε επτά φάσεις θα διεξαχθούν από τις 19 Απριλίου έως την 1η Ιουνίου και οι ψήφοι θα καταμετρηθούν στις 4 Ιουνίου.

Η σύλληψη του Κετζριβάλ έχει επίσης προσελκύσει τη διεθνή προσοχή, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία να ζητούν μια «δίκαιη» και «αμερόληπτη» δίκη, προκαλώντας το Νέο Δελχί να αντιταχθεί σθεναρά, ζητώντας τους να μείνουν μακριά από τις «εσωτερικές» του υποθέσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Πράσινο φως» στο Κίεβο να χτυπήσει ρωσικό έδαφος με βρετανικά όπλα

Γερμανία: Κατηγορεί τη Ρωσία για κυβερνοεπίθεση κατά του κυβερνώντος κόμματος

Υεμένη: Προσφέρουν σπουδές στους αποβλημένους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές

ΟΗΕ: Θα χρειαστούν 80 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα