ΑΘΗΝΑ
17:02
|
30.04.2024
Οι γιατροί που συμμετέχουν στην απεργία αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χάσουν τις ιατρικές τους άδειες.
Γιουν Σουκ-γέολ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-Γέολ, δεσμεύτηκε να μην υποχωρήσει στα σχέδια για αύξηση των εισακτέων στην ιατρική σχολή, καθώς κατηγόρησε τους απεργούς γιατρούς, ότι λειτουργούν ως «καρτέλ».

Σε μια ομιλία στον λαό του τη Δευτέρα, ο Γιουν τόνισε ότι η προγραμματισμένη προσθήκη 2.000 θέσεων στην ιατρική σχολή είναι το ελάχιστο απαραίτητο.

«Ο αριθμός 2.000 δεν είναι τυχαίος αριθμός που καταλήξαμε. Εξετάσαμε διεξοδικά τις σχετικές στατιστικές και έρευνες και εξετάσαμε τις παρούσες και μελλοντικές ιατρικές καταστάσεις», είπε ο Γιουν Σουκ-γέολ, προσθέτοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στοχεύουν στη δημιουργία «ενός ιατρικού περιβάλλοντος, όπου όλοι οι άνθρωποι θα μπορούν να λαμβάνουν θεραπεία με ηρεμία».

Ο Γιουν δήλωσε, ότι οι γιατροί που αντιτίθενται στα σχέδια θα πρέπει να σταματήσουν να «απειλούν» και να παρουσιάσουν ένα «ενοποιημένο σχέδιο με σαφή επιστημονική αιτιολογία».

«Εάν προωθηθεί ένα πιο έγκυρο και λογικό σχέδιο, μπορούμε να συζητήσουμε όσο θέλουν».

Περίπου 12.000 γιατροί στη Νότια Κορέα απεργούν από τις αρχές Φεβρουαρίου λόγω των προτάσεων, αναγκάζοντας τα νοσοκομεία να ακυρώσουν θεραπείες και χειρουργικές επεμβάσεις.

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας υποστήριξε, ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για την άμβλυνση των ελλείψεων προσωπικού και τη διαχείριση της ταχείας μετάβασης της χώρας σε μια ηλικιωμένη κοινωνία. Η Νότια Κορέα είχε 2,6 γιατρούς ανά 1.000 άτομα το 2022, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), πολύ κάτω από τον μέσο όρο μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών.

Οι ειδικευόμενοι γιατροί υποστηρίζουν ότι το ιατρικό σύστημα δεν είναι εξοπλισμένο για να χειριστεί μια τόσο απότομη αύξηση των νέων προσλήψεων και ότι οι ιατρικές υπηρεσίες θα υποφέρουν ως αποτέλεσμα. Οι γιατροί που συμμετέχουν στην απεργία αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χάσουν τις ιατρικές τους άδειες, αφού η κυβέρνηση τον περασμένο μήνα άρχισε να λαμβάνει μέτρα για την αναστολή τους.

Ο Γιουν προέτρεψε τους γιατρούς να επιστρέψουν στην εργασία τους, πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία αναστολής των αδειών τους, λέγοντας ότι η συλλογική δράση θα πρέπει να εξετάζεται μόνο «όταν δεν τηρώ τις υποσχέσεις μου».

Ο Γιουν εξέφρασε επίσης τη λύπη του για την ταλαιπωρία που προκλήθηκε στο κοινό, λέγοντας ότι λυπάται που δεν μπόρεσε να «επιλύσει γρήγορα την ταλαιπωρία του κόσμου». Η δημόσια αποδοχή του Γιουν μειώθηκε καθώς η απεργία καθυστερούσε, με λίγο περισσότερο από το 36% των Νοτιοκορεατών να εκφράζουν θετική άποψη για τον πρόεδρο σε δημοσκόπηση της RealMeter που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Η Νότια Κορέα θα διεξαγάγει βουλευτικές εκλογές την επόμενη εβδομάδα, οι οποίες θα είναι κρίσιμες για τις πιθανότητες του Γιουν να αποφύγει το καθεστώς του κουτσού στα υπόλοιπα τρία χρόνια της πενταετούς θητείας του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φον ντερ Λάιεν: «Δεν αποκλείεται» να απαγορευτεί το TikTok και στην Ε.Ε.

Επίθεση Γεωργιάδη σε διαμαρτυρόμενους υγειονομικούς-«Κάφροι, ελάτε αν έχετε τα κότσια»

Κλήση της Κεραμέως στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Ράφα με ή χωρίς συμφωνία εκεχειρίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα