ΑΘΗΝΑ
19:17
|
02.05.2024
«Θα κάνουμε επενδύσεις για να ενισχύσουμε την οικονομία και την κοινωνία της Αρμενίας», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πακέτο ενίσχυσης 270 εκατομμυρίων ευρώ αποφάσισε να αποστείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Αρμενία, σε μια ακόμη προσπάθεια να απομακρύνει περισσότερο τη χώρα του νότιου Καυκάσου από την Ρωσία.

Στη συμφωνία κατέληξαν μετά από συνομιλίες της Παρασκευής στις Βρυξέλλες, οι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την τριμερή σύνοδο κορυφής, η φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η Ε.Ε. θα διαθέσει 270 εκατομμύρια ευρώ για να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία της Αρμενίας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ως μέρος «μιας νέας και φιλόδοξης ατζέντας εταιρικής σχέσης».

«Θα κάνουμε επενδύσεις για να ενισχύσουμε την οικονομία και την κοινωνία της Αρμενίας, κάνοντάς τις πιο εύρωστες και σταθερές απέναντι σε κραδασμούς», πρόσθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν, ενώ θα διατεθούν κονδύλια για την ηλεκτροδότηση και νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς η Αρμενία μειώνει συνεχώς τους δεσμούς της με τον πρώην σύμμαχό της, τη Ρωσία, η οποία κατέχει μεγάλο μέρος του ενεργειακού δικτύου και των υποδομών της, αλλά δεν έχει καταφέρει να παρέμβει εν μέσω μιας επιδεινούμενης αντιπαράθεσης με το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν.

Η Αρμενία, έχοντας ουσιαστικά αναστείλει τη συμμετοχή της στην – υπό ρωσική ηγεσία- στρατιωτική συμμαχία CSTO, έχει προσκαλέσει αμερικανικά στρατεύματα να εκπαιδεύονται στο έδαφός της, έχει αποστείλει βοήθεια στην Ουκρανία και έχει ακόμη προτείνει ότι θα μπορούσε να προσπαθήσει να ενταχθεί η ίδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες της Αρμενίας προς την κατεύθυνση της δημοκρατίας, της καταπολέμησης της διαφθοράς και της εγκαθίδρυσης του κράτους δικαίου», δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, την Παρασκευή.

Η Φον ντερ Λάιεν υποστήριξε επίσης τις προτάσεις της Αρμενίας για το «Σταυροδρόμι της Ειρήνης», σύμφωνα με τις οποίες η χώρα θα γίνει κόμβος μεταφορών και εμπορίου με το άνοιγμα συνδέσεων με γείτονες όπως η Τουρκία, καθώς και με το Αζερμπαϊτζάν, αν και μέχρι στιγμής έχει απορρίψει το σχέδιο που υπέβαλε ο Πασινιάν.

Η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν στο Μπακού έχει πιέσει για μια ελεγχόμενη από τη Ρωσία οδική και σιδηροδρομική σύνδεση που θα περνούσε μέσα από το νότιο τμήμα της Αρμενίας και θα ονομαζόταν Διάδρομος Ζανγκεζούρ.

Το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο είναι σημαντικός εξαγωγέας φυσικού αερίου στην Ε.Ε. και έχει κάνει μια σειρά πολέμων με την Αρμενία τα τελευταία χρόνια, είχε αντιταχθεί στη διεξαγωγή της τριμερούς συνάντησης.

Πριν από τις συνομιλίες, η φον ντερ Λάιεν μίλησε στο τηλέφωνο με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, και προσπάθησε να τον καθησυχάσει, αναφορικά με τη συνεχιζόμενη συνεργασία των Βρυξελλών σε θέματα «ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μεταφορικών συνδέσεων, ενεργειακής ασφάλειας και άλλα».

Ο Μπλίνκεν, ωστόσο, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα απηύθυνε προειδοποίηση προς το Αζερμπαϊτζάν εν μέσω ισχυρισμών του Πασινιάν ότι η χώρα θα μπορούσε να εξαπολύσει νέα επίθεση κατά της Αρμενίας.

Ο Μπλίνκεν είπε στον Αλίεφ σε τηλεφώνημα «ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυξημένη ένταση στα σύνορα και προειδοποίησε ότι επιθετικές ενέργειες και ρητορική από οποιαδήποτε πλευρά θα υπονομεύσουν τις προοπτικές για ειρήνη».

Πριν από τη συνάντηση, η Αρμενία μοιράστηκε αποδεικτικά έγγραφα με αξιωματούχους της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, τα οποία είδε το POLITICO, στα οποία φαίνεται ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει συγκεντρώσει τεράστιες ποσότητες στρατιωτικού υλικού που αγοράστηκε από χώρες όπως το Ισραήλ και το Πακιστάν.

Η Αρμενία ισχυρίζεται ότι ο γείτονάς της λαμβάνει κατά μέσο όρο περισσότερες από μία παραδόσεις όπλων την ημέρα, από την αρχή του έτους, με το Αζερμπαϊτζάν τον Σεπτέμβριο να εξαπολύει στρατιωτική επιχείρηση για την κατάκτηση της αποσχισθείσας περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, προκαλώντας μαζική έξοδο των 100.000 Αρμενίων κατοίκων της.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μιχαλολιάκος: Έφεση κατά της αποφυλάκισης ασκεί ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας

Μαινόμενος Ερντογάν για την δυτική υποκρισία στο θέμα της Παλαιστίνης

«Τουλάχιστον 51» οι νεκροί της σφαγής στο Σπίτι των Συνδικάτων της Οδησσού

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα