ΑΘΗΝΑ
07:42
|
03.05.2024
Μηχανικός της εταιρείας καταγγέλλει, ότι απειλήθηκε με απόλυση από την Boeing, όταν εξέφρασε ανησυχίες για την κατασκευή των αεροσκαφών.
Boeing
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Boeing αντιμετωπίζει νέες πιέσεις, αφού πληροφοριοδότης ανέφερε ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με την κατασκευή ορισμένων αεροπλάνων της στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ.

Ο μηχανικός Σαν Σαλεχπούρ κατηγόρησε την Boeing, ότι ακολούθησε συντομεύσεις στην κατασκευή των τζετ 787 και 777. Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι «απειλήθηκε με απόλυση» όταν εξέφρασε ανησυχίες στα αφεντικά του!!

Ωστόσο, η Boeing δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί του μηχανικού είναι «ανακριβείς» και πρόσθεσε ότι είναι πεπεισμένη ότι τα αεροπλάνα της ήταν ασφαλή: «Τα ζητήματα που τέθηκαν υπόκεινται σε αυστηρή μηχανολογική εξέταση υπό την επίβλεψη της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Αεροπορίας. Αυτή η ανάλυση επιβεβαίωσε, ότι αυτά τα ζητήματα δεν παρουσιάζουν κανένα πρόβλημα ασφάλειας και το αεροσκάφος έχει διάρκεια ζωής για αρκετές ακόμα δεκαετίες».

Οι μετοχές του κατασκευαστή αεροπλάνων βυθίστηκαν σχεδόν 2% την Τρίτη (9/4), όταν η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) ανακοίνωσε, ότι διερευνά αυτούς τους ισχυρισμούς, με την εταιρεία να αναφέρει ότι είχε παραδώσει μόλις 83 αεροπλάνα σε πελάτες τους πρώτους τρεις μήνες του έτους (μικρότερος αντίστοιχος αριθμός από το 2021).

Η παραπάνω καταγγελία του πληροφοριοδότη, η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τους New York Times, είναι το τελευταίο περιστατικό που επικεντρώνει την προσοχή στην ασφάλεια των αεροπλάνων που κατασκευάζει η αμερικανική Boeing, ένας από τους δύο μεγαλύτερους παραγωγούς εμπορικών αεροπλάνων στον κόσμο.

Η εταιρεία αντιμετώπιζε ήδη ποινική έρευνα και άλλα νομικά προβλήματα, όταν μια αχρησιμοποίητη πόρτα εξόδου έσπασε σε ένα από τα μικρότερα αεροπλάνα της 737 Max 9 λίγο μετά την απογείωση τον Ιανουάριο. Οι επιβάτες διέφυγαν σοβαρό τραυματισμό, αλλά το περιστατικό βύθισε την εταιρεία σε κρίση, αναγκάζοντας την αναγκαστική προσγείωση δεκάδων αεροπλάνων 737 Max 9, δημιουργώντας ρυθμιστικούς ελέγχους και ωθώντας την Boeing να επιβραδύνει δραματικά την παραγωγή των αεροπλάνων της.

Η εταιρεία που βρίσκεται υπό έντονο έλεγχο και πάλι οδήγησε τον διευθύνοντα σύμβουλό της Ντέιβιντ Κάλουν να ανακοινώσει τον περασμένο μήνα, ότι θα παραιτηθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Την Τρίτη (9/4), οι δικηγόροι του μηχανικού Σαλεχπούρ δήλωσαν, ότι η Boeing είχε λάβει αποφάσεις για τη συναρμολόγηση του αεροσκάφους 787 που ασκούσε πίεση στις αρθρώσεις που συνέδεαν μέρη του σώματος των τζετ, ένα ζήτημα που επηρεάζει περισσότερα από 1.000 αεροπλάνα.

Σε μια άλλη καταγγελία πληροφοριοδότη, η οποία κατατέθηκε στην FAA τον Ιανουάριο, ισχυρίστηκε ότι η μέθοδος θα μπορούσε να μειώσει τη διάρκεια ζωής του αεροπλάνου: «Αυτά τα προβλήματα είναι το άμεσο αποτέλεσμα της απόφασης της Boeing τα τελευταία χρόνια, να δώσει προτεραιότητα στα κέρδη έναντι της ασφάλειας και μιας ρυθμιστικής αρχής στην FAA, που έχει γίνει πολύ ευγενική προς τη βιομηχανία», ανέφεραν οι δικηγόροι.

Οι δικηγόροι πρόσθεσαν επίσης, ότι ο Σαλεχπούρ μετά τις ανησυχίες που εξέφρασε, μεταφέρθηκε στις εργασίες που γίνονταν στο αεροπλάνο 777. Δήλωσαν επίσης, ότι σύντομα ο μηχανικός παρατήρησε και άλλα θέματα στη συναρμολόγηση αυτού του αεροπλάνου.

«Απειλήθηκε με απόλυση, αποκλείστηκε από σημαντικές συναντήσεις, έργα και επικοινωνία, αρνήθηκε αιτήματα για ιατρική άδεια, του ανατέθηκε εργασία εκτός της ειδικότητάς του και ουσιαστικά κήρυξε persona non grata στους συναδέλφους του».

Το 787 Dreamliner είναι μεγαλύτερο αεροπλάνο από το 737, που χρησιμοποιείται συχνά σε διεθνείς πτήσεις. Πετάει από το 2011, αλλά σχεδόν από την αρχή έχει γίνει στόχος καταγγελιών ποιότητας. Η Boeing τελικά επιβράδυνε την παραγωγή και σταμάτησε τις παραδόσεις για σχεδόν δύο χρόνια, ανταποκρινόμενη σε ζητήματα που είχαν τεθεί.

Η FAA το 2022 ενέκρινε την Boeing να συνεχίσει τις παραδόσεις.

Η FAA ανέφερε σε μια δήλωση, ότι ενθάρρυνε τους ανθρώπους της αεροπορικής βιομηχανίας να μοιραστούν πληροφορίες: «Ερευνούμε διεξοδικά όλες τις αναφορές», τόνισε η εταιρεία όταν ρωτήθηκε για την έκθεση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αραιώνουν τα δρομολόγια των συγκοινωνιών ως την Τετάρτη του Πάσχα

Πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά ως το Μεγάλο Σάββατο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Ο καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές στα δυτικά και βόρεια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα