ΑΘΗΝΑ
21:17
|
30.04.2024
Το τρένο του ανταγωνισμού και της πράσινης μετάβασης προσπαθεί να προλάβει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζε.
Αυστραλός πρωθυπουργός
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε παρουσίασε ένα ευρύ πρόγραμμα κρατικών επιδοτήσεων και οικονομικής ενίσχυσης εγχώριων επιχειρήσεων στο πλαίσιο αυτάρκειας στον τομέα της μεταποίησης αλλά και της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης» προς πηγές Ενέργειας που μειώνουν τις εκπομπές αερίων που εντείνουν το «φαινόμενο του θερμοκηπίου».

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα «Future Made in Australia Act» ο Αλμπανέζε τόνισε πως συνοδεύεται από κρατικά κεφάλαια ύψους 18 δις. δολαρίων Αυστραλίας (ή 12 δις. δολαρίων ΗΠΑ) και αφορά μεταξύ άλλων πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, το υδρογόνο, κ.α.

Παρουσίασε προγράμματα κρατικής στήριξης σε τοπικές επιχειρήσεις, κίνητρα για επενδυτές, μεταρρυθμίσεις σε κανονισμούς για επιτάχυνση έργων υποδομών, κ.α.

«Μόνον η κυβέρνηση έχει τους πόρους να το κάνει αυτό και μόνο η κυβέρνηση μπορεί να ενώσει τα νήματα όλης της οικονομίας και από όλη τη χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν έκρυψε πως ένα μέρος των κρατικών επιδοτήσεων αφορούν τον σφοδρό ανταγωνισμό με χώρες της περιοχής όπως η Κίνα  αναφέροντας κίνητρα τόνωσης της εγχώριας παραγωγής ιδιαίτερα σε τομείς όπως η ηλεκτροκίνηση και οι ημιαγωγοί.

Κατά ορισμένους αναλυτές ο Αυστραλός με το πρόγραμμα «Future Made in Australia Act» βάζει τη χώρα του στο «παιχνίδι της διεθνούς γεω-οικονομίας» που μεταμορφώνει τη διεθνή οικονομία καθώς οι χώρες χρησιμοποιούν τις οικονομικές σχέσεις σαν εργαλεία για να πετύχουν στρατηγικούς στόχους.

Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί μία χώρα να αναγκαστεί να μεταβάλλει τις πολιτικές της μπλοκάροντας τις εισαγωγές αντίπαλων χωρών όπως π.χ. έχει κάνει σε κάποιους τομείς η Κίνα έναντι της Αυστραλίας. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τον έλεγχο των εξαγωγών τους για να αποτρέψουν την τεχνολογική πρόοδο άλλων χωρών που συμπεριλαμβάνονται στους στρατηγικούς ανταγωνιστές τους, όπως κάνουν εδώ και αρκετά χρόνια οι ΗΠΑ έναντι της Κίνας ή της Ρωσίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παράταση πληρωμής φόρων ως την Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μαΐου

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Φάμελλος: Ο Μητσοτάκης να αποβάλλει από την κυβέρνηση τον Βαρτζόπουλο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα