ΑΘΗΝΑ
11:32
|
30.04.2024
Σεβασμός της ελεύθερη ναυσιπλοΐας στην ανοιχτή θάλασσα, ειδικά της Νότιας Κίνας, το κυρίαρχο θέμα μεταξύ Όστον-Ντονγκ.
Συνομιλία Κίνας-ΗΠΑ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Λόιντ Όστιν και ο Κινέζος ομόλογός του Ντονγκ Τζουν πραγματοποίησαν τις πρώτες ουσιαστικές συνομιλίες τους μετά από σχεδόν 18 μήνες, καθώς οι δύο χώρες εργάζονται για την αποκατάσταση των στρατιωτικών δεσμών.

Οι δυο τους μίλησαν μέσω τηλεδιάσκεψης την Τρίτη (16/4), ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Πεντάγωνο. Ανέφερε ότι ο Όστιν «υπογράμμισε τη σημασία του σεβασμού της ελευθερίας ναυσιπλοΐας στην ανοικτή θάλασσα που εγγυάται το διεθνές δίκαιο, ειδικά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας».

Η κλιμακούμενη διπλωματική διαμάχη και τα πρόσφατα επεισόδια μεταξύ της Κίνας και των Φιλιππίνων, συμμάχου των ΗΠΑ, έχουν μετατρέψει τη στρατηγικής σημασίας Θάλασσα της Νότιας Κίνας σε πιθανό σημείο ανάφλεξης μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Η Κίνα διεκδικεί τη θάλασσα σχεδόν στο σύνολό της, ενώ το Μπρουνέι, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ διεκδικούν τις περιοχές γύρω από τις ακτές τους.

Το διεθνές δικαστήριο έκρινε το 2016, ότι η γραμμή της Κίνας, στην οποία το Πεκίνο βασίζει τον ισχυρισμό του, ήταν αβάσιμη. «Η αμερικανική πλευρά θα πρέπει να αναγνωρίσει τη σταθερή θέση της Κίνας, να σεβαστεί την εδαφική κυριαρχία και τα θαλάσσια δικαιώματα και συμφέροντα της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και να λάβει πρακτικά μέτρα για τη διασφάλιση της περιφερειακής ειρήνης», ανέφερε ο Ντονγκ σε δήλωση του υπουργείου Άμυνας της Κίνας.

Προειδοποίησε επίσης τις ΗΠΑ, για το δημοκρατικό νησί της Ταϊβάν, το οποίο το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι είναι δικό του, τονίζοντας ότι είναι ο «πυρήνας των βασικών συμφερόντων της Κίνας».

Η τελευταία σημαντική αλληλεπίδραση του Όστιν με τον υπουργό Άμυνας της Κίνας ήταν τον Νοέμβριο του 2022 όταν συνάντησε τον Γουέι Φένγκε στην Καμπότζη.

Στη συνέχεια, ο Γουέι Φένγκε αντικαταστάθηκε από τον Λι Σανγκφού, ο οποίος έσφιξε τα χέρια και μίλησε για λίγο με τον Όστιν σε μια διάσκεψη ασφαλείας στη Σιγκαπούρη τον περασμένο Ιούνιο, αλλά απέφυγε μια επίσημη συνάντηση. Ο Λι, ο οποίος βρισκόταν υπό τις αμερικανικές κυρώσεις, εξαφανίστηκε λίγο αργότερα και απολύθηκε τον Οκτώβριο. Ο Ντονγκ διορίστηκε τον Δεκέμβριο.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα εργάζονται για να βελτιώσουν μια σχέση που είχε γίνει όλο και πιο σκληρή για ζητήματα από την Ταϊβάν έως τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, καθώς και για το εμπόριο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στην Καλιφόρνια τον περασμένο Νοέμβριο, όπου συμφώνησαν να σταθεροποιήσουν τη σχέση και να επαναλάβουν τις στρατιωτικές σχέσεις, που είχαν παγώσει ως αποτέλεσμα της επίσκεψης της τότε Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν.

Ο ανώτατος στρατιωτικός στρατηγός των ΗΠΑ πραγματοποίησε αργότερα συζητήσεις με τον Κινέζο ομόλογό του και αυτόν τον μήνα, Αμερικανοί και Κινέζοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν στη Χαβάη, για να συζητήσουν τρόπους με τους οποίους οι δύο χώρες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με ασφάλεια.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ θα πρέπει να διερευνήσουν τρόπους για να «συνεννοηθούν» και να «συσσωρεύσουν σταδιακά αμοιβαία εμπιστοσύνη» χτίζοντας μια πραγματιστική και συνεργατική σχέση μεταξύ των στρατιωτών τους, φέρεται να είπε ο Ντονγκ στην κλήση του με τον Όστιν. «Η στρατιωτική σφαίρα είναι το κλειδί… για τη σταθεροποίηση της ανάπτυξης των σχέσεων και την αποτροπή της εμφάνισης μεγάλων κρίσεων».

Ο Όστιν τόνισε επίσης, την ανάγκη να διατηρηθούν ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας για τη μείωση του κινδύνου πιθανών εξάρσεων ή την αντιμετώπιση τυχόν ατυχημάτων. «Ο υπουργός Όστιν τόνισε τη σημασία της συνέχισης του ανοίγματος γραμμών στρατιωτικής επικοινωνίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΛΔΚ», ανέφερε το Πεντάγωνο, χρησιμοποιώντας ένα ακρωνύμιο για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Το Πεντάγωνο τόνισε, ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης θέματα όπως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη Βόρεια Κορέα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνομιλίες συμφιλίωσης μεταξύ Χαμάς-Φατάχ στο Πεκίνο

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Την αποπομπή του Βαρτζόπουλου από κυβέρνηση και Κ.Ο. ζήτησε ο Κασσελάκης

Ρωσικό «δάκτυλο» βλέπουν οι Εσθονοί για τη διατάραξη σήματος GPS στο Τάρτο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα