ΑΘΗΝΑ
18:58
|
01.05.2024
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, η αποκλιμάκωση θα ξεκινήσει με τον τερματισμό των μαχών στη Γάζα, όπου τουλάχιστον 33.970 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε την Πέμπτη πως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή-συγκεκριμένα η αυξανόμενη ένταση του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα και η επίθεση του Ιράνθα μπορούσε να εξελιχθεί σε «περιφερειακή σύγκρουση πλήρους κλίμακας».

Ο Γκουτέρες χαρακτήρισε «ανθρωπιστική κόλαση» την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας για τους αμάχους που έχουν παγιδευτεί στο πολιορκημένο παλαιστινιακό έδαφος, λόγω της εξάμηνης στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ.

«Η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε γκρεμό. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε μια επικίνδυνη κλιμάκωση με λόγια και με πράξεις», είπε ο Γκουτέρες στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, με παρόντες αρκετούς υπουργούς Εξωτερικών, μεταξύ άλλων από την Ιορδανία και το Ιράν.

«Ένας λάθος υπολογισμός, μια λάθος επικοινωνία, ένα μόνο λάθος θα μπορούσε να οδηγήσει στο αδιανόητο, μια περιφερειακή σύγκρουση πλήρους κλίμακας που θα ήταν καταστροφική για όλους τους εμπλεκόμενους», είπε, καλώντας όλα τα μέρη να επιδείξουν «μέγιστη αυτοσυγκράτηση», την ώρα που αναμένεται η απάντηση του Ισραήλ στα αντίποινα του Ιράν.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν δηλώσει πότε και πώς θα αντιδράσουν, αλλά ο αρχηγός του στρατού της χώρας δεσμεύτηκε να απαντήσει.

Ο Γκουτέρες καταδίκασε τόσο την ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό -η οποία σκότωσε 16 άτομα-, όσο και την ιρανική αποστολή μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) στο Ισραήλ, λέγοντας ότι το τελευταίο αποτελούσε μια «σοβαρή κλιμάκωση».

«Είναι καιρός να τερματιστεί ο αιματηρός κύκλος των αντιποίνων», είπε. «Είναι καιρός να σταματήσουμε».

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί για να αποτρέψει οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να ωθήσουν ολόκληρη τη Μέση Ανατολή στο όριο, με καταστροφικές επιπτώσεις στους αμάχους. Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: οι κίνδυνοι αυξάνονται σε πολλά μέτωπα».

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, η αποκλιμάκωση θα ξεκινήσει με τον τερματισμό των μαχών στη Γάζα, όπου τουλάχιστον 33.970 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

«Επαναλαμβάνω τις εκκλήσεις μου για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα», τόνισε ο Γκουτέρες.

«Στη Γάζα, εξήμισι μήνες ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων δημιούργησαν ένα τοπίο ανθρωπιστικής κόλασης», είπε, και ενώ σχολίασε ότι το Ισραήλ είχε σημειώσει «περιορισμένη πρόοδο» όσον αφορά την παροχή περισσότερης βοήθειας στο έδαφος, ζητώντας να αυξηθούν οι προσπάθειες.

«Οι αποστολές βοήθειας είναι ελάχιστα λειτουργικές. Δεν μπορούν να λειτουργήσουν με οργανωμένο, συστηματικό τρόπο,· μπορούν μόνο να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες για να προσφέρουν βοήθεια όποτε και όπου είναι δυνατόν», είπε.

«Η παροχή βοήθειας σε κλίμακα απαιτεί την πλήρη και ενεργή διευκόλυνση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων από το Ισραήλ».

Αργότερα μέσα στην ημέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να ψηφίσει την προσπάθεια των Παλαιστινίων για πλήρη ένταξη στον ΟΗΕ -μια πρωτοβουλία που πιθανώς να αποτύχει ενόψει της άσκησης βέτο από τις ΗΠΑ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα