ΑΘΗΝΑ
00:57
|
01.05.2024
«Είναι φρικτό, είμαστε στριμωγμένοι σαν ζώα. Δεν έχουμε να φάμε» θα δηλώσει μια Βρετανίδα τουρίστρια.
Αεροδρόμιο στο Ντουμπάι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι λειτουργίες στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι εξακολουθούν να διαταράσσονται σοβαρά, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις συνεχίζουν να πλήττουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις γειτονικές χώρες.

Η καταιγίδα έπληξε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την Τρίτη (16/4), πλημμυρίζοντας δρόμους και τμήματα του πολυσύχναστου διεθνούς αεροδρομίου. Οι πλημμύρες έχουν σκοτώσει 20 ανθρώπους στο Ομάν και 1 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ορισμένες εισερχόμενες πτήσεις ξεκίνησαν ξανά την Πέμπτη (18/4), αλλά σε ολόκληρο το διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ένας σημαντικός ταξιδιωτικός κόμβος, μόλις και μετά βίας λειτουργεί. Οι αρχές στο δεύτερο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στον κόσμο δήλωσαν την Πέμπτη, ότι άρχισαν να δέχονται εισερχόμενες πτήσεις στον τερματικό σταθμό 1, που χρησιμοποιείται από ξένους αερομεταφορείς, αλλά ότι οι εξερχόμενες πτήσεις συνεχίζουν να καθυστερούν.

Με ανάρτηση στο X, νωρίς την Πέμπτη, οι αξιωματούχοι προέτρεψαν τους ανθρώπους να ταξιδέψουν στο αεροδρόμιο μόνο εάν είχαν επιβεβαιώσει τις κρατήσεις. Ο επικεφαλής του αεροδρομίου του Ντουμπάι, Πολ Γκρίφιθς, δήλωσε: «Παραμένει μια απίστευτα προκλητική περίοδος. Δεν νομίζω ότι κάποιος έχει δει ποτέ ξανά τέτοιες συνθήκες».

Οι γύρω δρόμοι παραμένουν αποκλεισμένοι λόγω του συνωστισμού με τον κόσμο να προσπαθεί να φτάσει στο αεροδρόμιο. Την Τετάρτη (17/4), περίπου 300 πτήσεις ακυρώθηκαν και εκατοντάδες άλλες καθυστέρησαν.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέγραψαν τις πιο έντονες βροχοπτώσεις τα τελευταία 75 χρόνια που τηρούνται αρχεία, δήλωσαν οι αρχές. Έως και 259,5 χιλιοστά (10,2 ίντσες) βροχής έπεσαν στη συνήθως άνυδρη χώρα την Τρίτη.

Μια βρετανίδα τουρίστας που βρίσκεται στο αεροδρόμιο με τον σύζυγό της και τα τρία παιδιά της ελπίζοντας να πετάξει στο Χίθροου του Λονδίνου, είπε: «Είναι φρικτό, είμαστε στριμωγμένοι σαν ζώα, είναι επικίνδυνο και απάνθρωπο. Οι επιβάτες φώναζαν και ξεσηκώνονταν στο γραφείο σύνδεσης, δεν υπήρχε πουθενά προσωπικό». Δήλωσε επίσης, ότι η οικογένειά της δεν είχε φάει από το μεσημεριανό γεύμα και το μόνο που τους έδωσαν ήταν μερικά «μικρά χαρτοκιβώτια με νερό».

Οι αρχές του αεροδρομίου αναφέρουν, ότι το προσωπικό αντιμετωπίζει δυσκολίες να φέρει τρόφιμα στους εγκλωβισμένους επιβάτες, καθώς όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στο αεροδρόμιο είναι αποκλεισμένοι από τα νερά. Πολλοί εγκλωβισμένοι επιβάτες έχουν μεταβεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας περισσότερες πληροφορίες.

Το αεροδρόμιο του Ντουμπάι, το οποίο πέρυσι εξυπηρέτησε περισσότερους από 80 εκατομμύρια επιβάτες, δεύτερο μετά την Ατλάντα στις Ηνωμένες Πολιτείες, προειδοποίησε ότι η ανάκαμψη θα πάρει «κάποιο χρόνο». Καθώς οι βροχές συνεχίζουν να πλήττουν την περιοχή, πλάνα από το κέντρο του Ντουμπάι την Τετάρτη έδειξαν δεκάδες βυθισμένα οχήματα σε πλημμυρισμένους δρόμους, καθώς και μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση σε άλλα σημεία.

Οι αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι προβλέπονται περισσότερες καταιγίδες, ισχυρές βροχές και ισχυροί άνεμοι. Στο Ομάν, περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί σε καταφύγια, ενώ σχολεία και κυβερνητικά γραφεία έχουν κλείσει.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των ΗΑΕ δημοσίευσε μια δήλωση του προέδρου Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, λέγοντας ότι έδωσε εντολή στις αρχές να εκτιμήσουν τις ζημιές και να παράσχουν υποστήριξη στις οικογένειες που επλήγησαν από την καταιγίδα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Πορεία κατά της καταστολής στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

Μυστήριο με ανεύρεση νεκρού 39χρονου στο λιμάνι της Ραφήνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα