ΑΘΗΝΑ
15:03
|
02.05.2024
Περιορισμένης έκτασης επίθεση στην πόλη Ισφαχάν. Δεν σημειώθηκαν ζημιές υποστηρίζει η Τεχεράνη. Καμία ανησυχία για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Στιγμιότυπο από την κρατική τηλεόραση του Ιράν-Το Ισφαχάν σήμερα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περιορισμένης έκτασης επιδρομή στο Ιράν εξαπέλυσε, λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα, το Ισραήλ, σε ανταπόδοση για την ιρανική επίθεση εναντίον της ισραηλινής επικράτειας το Σάββατο, μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Τα μεγαλύτερα αμερικανικά ειδησεογραφικά δίκτυα κάνουν λόγο για μια επιχείρηση για την οποία είχε ενημερωθεί η αμερικανική κυβέρνηση, χωρίς η ίδια να συμμετέχει, ενώ το ίδιο το Ισραήλ δεν έχει ακόμα επιβεβαιώσει την επίθεση. Ανεπίσημα και διατηρώντας την ανωνυμία του, Ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε στην Washington Post ότι στόχος της επιχείρησης ήταν να σταλεί ένα μήνυμα στο Ιράν ότι η Ιερουσαλήμ μπορεί να χτυπήσει εντός της χώρας.

Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας σε διάφορες πόλεις, μετέδωσαν ιρανικά κρατικά ΜΜΕ, ενώ η κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση ανέφερε πως ακούστηκαν εκρήξεις στην πόλη Ισφαχάν, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, με ανώτερο αξιωματικό του ιρανικού στρατού να αναφέρει πως προήλθαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας τα οποία έβαλαν εναντίον «ύποπτου αντικειμένου».

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, στο σύνολό τους, υποβαθμίζουν το περιστατικό με την κρατική τηλεόραση να κάνει λόγο για «τρία μικρά άγνωστου τύπου ιπτάμενα αντικείμενα» που αναχαιτίστηκαν στο Ισφαχάν, λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα, τοπική ώρα.

Το Ιράν δεν έχει σχέδιο για άμεσα αντίποινα κατά του Ισραήλ, δήλωσε, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος, αρκετές ώρες αργότερα. «Η ξένη πηγή του συμβάντος δεν έχει επιβεβαιωθεί. Δεν δεχθήκαμε καμία εξωτερική επίθεση και η περίπτωση αφορά περισσότερο διείσδυση παρά επίθεση», ανέφερε, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ιρανικό ειδησεογραφικό κανάλι με έδρα το Λονδίνο δημοσίευσε πλάνα που φέρεται να δείχνουν μια υποτιθέμενη επίθεση ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε στρατιωτική βάση κοντά στο Ισφαχάν, χωρίς όμως η γνησιότητά του να έχει ακόμα επαληθευθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ισφαχάν βρίσκεται μια ιρανική στρατιωτική αεροπορική βάση που ανήκει στον στρατό της χώρας και όχι στους Φρουρούς της Επανάστασης, η οποία φιλοξενεί πολλαπλές μοίρες μαχητικών αεροσκαφών F-14 Tomcat.

Το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μεταδίδει πως δεν αναφέρθηκε «καμιά σημαντική ζημιά», ενώ το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, το οποίο συνδέεται με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, μετέδωσε ότι η αρχή πολιτικής αεροπορίας της χώρας ανακοίνωσε την άρση του περιορισμού πτήσεων που είχε αποφασιστεί τις πρώτες ώρες σε πολλά αεροδρόμια, ανάμεσά τους σε εκείνα της Τεχεράνης, του Ισφαχάν και του Σιράζ.

Στο Ισφαχάν θα πραγματοποιηθεί σήμερα, μετά την προσευχή της Παρασκευής, διαδήλωση για την υποστήριξη των πολιορκημένων κατοίκων της Γάζας, ανέφερε λίγες ώρες μετά τις αναφορές για εκρήξεις κοντά στην πόλη, το Ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων Φοιτητών (ISNA), παρουσιάζοντας μια εικόνα ομαλότητας.

Καμία ανησυχία για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις

Το ιρανικό κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο Press TV ανέφερε ότι δεν υπάρχει «ίχνος έκρηξης ή ζημιάς» σε πυρηνική εγκατάσταση κοντά στην πόλη Ισφαχάν.

Η τοποθεσία της δεν προσδιορίζεται ακριβώς, αλλά η κύρια πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν εκτιμάται πως βρίσκεται στο Νατάνζ, μια πόλη βόρεια του Ισφαχάν και έχει γίνει στο παρελθόν στόχος επιθέσεων δολιοφθοράς, με τελευταία περίπτωση μια περιορισμένης έκτασης έκρηξη, το 2021.

Από την πλευρά της και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας λέει ότι μπορεί να επιβεβαιώσει πως δεν έχει σημειωθεί ζημιά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Ο επικεφαλής της ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Γκρόσι, «συνεχίζει να ζητά ακραία αυτοσυγκράτηση από όλους και επαναλαμβάνει ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις δεν πρέπει ποτέ να αποτελούν στόχο σε στρατιωτικές συγκρούσεις», αναφέρεται σε σχετική δήλωση.

Ιταμάρ Μπεν Γβιρ: «Αδύναμη» η απάντηση

Για «αδύναμη» απάντηση, έκανε λόγο ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, μέσα από μονολεκτικό σχόλιό του στο X.

Ο ακροδεξιός κυβερνητικός σύμμαχος του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τοποθετήθηκε μονολεκτικά με την λέξη dardaleh, που στην ισραηλινή αργκό υποδηλώνει κάτι αδύναμο, απογοητευτικό ή φτωχό.

Μετά την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ την Κυριακή, ο Μπεν-Γκβίρ είχε γράψει στο X: «Εντυπωσιακή άμυνα μέχρι τώρα – τώρα πρέπει να υπάρξει μια συντριπτική επίθεση».

Σκληρή ήταν η απάντηση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λάπιντ: «Ποτέ άλλοτε ένας υπουργός Ασφαλείας δεν έκανε τόσο μεγάλη ζημιά στην ασφάλεια της χώρας, την εικόνα της και τη διεθνή της θέση. Με ένα ασυγχώρητο tweet μιας λέξης, κατάφερε να ντροπιάσει το Ισραήλ από την Τεχεράνη μέχρι την Ουάσιγκτον», έγραψε στο X, σχολιάζοντας την αντίδραση του Μπεν Γβιρ.

Αποκλιμάκωση και σύνεση ζητά η Δύση – Εποικοδομητικός ο ρόλος του Πεκίνου

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις μιας σειράς χωρών, μετά τις πρώτες πληροφορίες για ισραηλινή επίθεση.

«Το μόνο που έχω να πω είναι ότι η θέση της Γαλλίας είναι να ζητήσει από όλους τους εμπλεκόμενους αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση», δήλωσε ο Γάλλος υφυπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό ο Μπαρό, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Εργασίας, Μελ Στράιντ, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η αποκλιμάκωση ανάμεσα στο Ισραήλ και στο Ιράν παραμένει εφικτή. «Παρότι δεν γνωρίζουμε προς το παρόν λεπτομέρειες, η ελπίδα μου είναι πως ό,τι έχει συμβεί μπορεί να αποκλιμακωθεί», δήλωσε μιλώντας στο GB News.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι, από το Κάπρι όπου προεδρεύει της συνόδου υπουργών Εξωτερικών της G7. «Προτρέπουμε όλους να είναι προσεκτικοί και να αποφύγουν την κλιμάκωση. Η G7 θέλει απόλυτη αποκλιμάκωση σε μια περιοχή που βρίσκεται υπό σοβαρή ένταση», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός στη δημόσια τηλεόραση RAI.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 προέτρεψαν όλα τα μέρη να «εργαστούν για να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση» στη Μέση Ανατολή. «Υπό το φως των αναφορών για πλήγματα στις 19 Απριλίου, καλούμε όλα τα μέρη να εργαστούν για να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση. Η G7 θα συνεχίσει να εργάζεται για αυτόν τον σκοπό», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ομάδα.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι «Όλοι πρέπει να διασφαλίσουν τώρα και στο εγγύς μέλλον ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου».

«Η Κίνα αντιτίθεται σε οποιεσδήποτε ενέργειες κλιμακώνουν περαιτέρω τις εντάσεις και θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο για την αποκλιμάκωση της κατάστασης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιαν.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε το Ιράν, το Ισραήλ και τους συμμάχους τους να απόσχουν από την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή. «Είναι απολύτως απαραίτητο η περιοχή να παραμείνει σταθερή και όλες οι πλευρές να αποφύγουν περαιτέρω δράση», δήλωσε μετά τη συνάντησή της με τον Φινλανδό πρωθυπουργό Πέτρι Όρπο η κ. φον ντερ Λάιεν.

«Η Ιαπωνία ανησυχεί βαθιά για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και καταδικάζει σθεναρά κάθε ενέργεια που οδηγεί σε κλιμάκωση της κατάστασης. Η Ιαπωνία θα συνεχίσει να καταβάλλει όλες τις απαραίτητες διπλωματικές προσπάθειες για να αποτρέψει την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας.

Η Τουρκία κάλεσε σήμερα όλες τις πλευρές να μην προχωρήσουν σε βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση που φέρεται να πραγματοποίησε το Ισραήλ στο Ιράν ως αντίποινα για το πλήγμα του τελευταίου εναντίον του.

Μόσχα: «Είπαμε στους Ισραηλινούς ότι το Ιράν δεν θέλει κλιμάκωση» 

Η Ρωσία έχει καταστήσει σαφές στην Ιερουσαλήμ ότι η Τεχεράνη «δεν επιθυμεί την κλιμάκωση», δήλωσε ο υπουργός Σεργκέι Λαβρόφ μετά τις αναφορές για αντίποινα του Ισράηλ με επίθεση στο Ιράν.

«Υπήρξαν τηλεφωνικές επαφές μεταξύ της ηγεσίας της Ρωσίας και του Ιράν, των εκπροσώπων μας και των Ισραηλινών. Ήμασταν πολύ σαφείς σε αυτές τις συνομιλίες, τονίζοντας στους Ισραηλινούς ότι το Ιράν δεν θέλει κλιμάκωση», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του σε ρωσικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Άγκυρα: Κίνδυνος μόνιμης σύγκρουσης

Σε δήλωσή του υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει πως η προτεραιότητα της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να είναι «να σταματήσει τη σφαγή στη Γάζα και να εξασφαλιστεί μια διαρκής ειρήνη» στην περιοχή εγκαθιδρύοντας ένα παλαιστινιακό κράτος.

«Γίνεται όλο και πιο φανερό ότι οι εντάσεις, που προκλήθηκαν αρχικά από την παράνομη επίθεση του Ισραήλ στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό, υπάρχει κίνδυνος να μετατραπούν σε μόνιμη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν», προσθέτει, προτρέποντας όλα τα μέρη να «απέχουν από βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ευρύτερη σύγκρουση»

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία» για την κλιμάκωση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.Η δήλωση καλεί και τα δύο μέρη να επιδείξουν τα «μέγιστα επίπεδα» αυτοσυγκράτησης, προειδοποιώντας για τις συνέπειες της επέκτασης της σύγκρουσης και της αστάθειας στην περιοχή.

Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Χάνκε Μπρούινς Σλοτ δήλωσε ότι η Ολλανδία «παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο Ιράν». «Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι βαθιά ανησυχητικές. Είναι υψίστης σημασίας να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση», πρόσθεσε.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, δήλωσε ότι τα αντίποινα μεταξύ Ισραήλ και Ιράν πρέπει να σταματήσουν, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο περιφερειακής κλιμάκωσης. «Προειδοποιούμε για τον κίνδυνο περιφερειακής κλιμάκωσης. Καταδικάζουμε όλες τις ενέργειες που απειλούν να σύρουν την περιοχή σε πόλεμο. Τα αντίποινα Ισραήλ-Ιράν πρέπει να τελειώσουν. Ο απάνθρωπος πόλεμος στη Γάζα πρέπει να τελειώσει τώρα. Η εστίαση του κόσμου πρέπει να παραμείνει στον τερματισμό της καταστροφικής επίθεσης στη Γάζα», τόνισε ο Ιορδανός αξιωματούχος.

Η Αυστραλία συμβουλεύει τους πολίτες να εγκαταλείψουν το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη

Εντωμεταξύ, η Αυστραλία προειδοποίησε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν το Ισραήλ εάν είναι δυνατόν, επικαλούμενη «υψηλή απειλή στρατιωτικών αντιποίνων και τρομοκρατικών επιθέσεων», εκδίδοντας παρόμοια προειδοποίηση για τα παλαιστινιακά εδάφη.

«Προτρέπουμε τους Αυστραλούς τόσο στο Ισραήλ όσο και στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη να αναχωρήσουν εάν είναι ασφαλές να το κάνουν», αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών σε μια ταξιδιωτική συμβουλευτική οδηγία.

«Οι στρατιωτικές επιθέσεις μπορεί να οδηγήσουν σε κλείσιμο του εναέριου χώρου, ακυρώσεις και εκτροπές πτήσεων και άλλες διακοπές ταξιδιών», λένε οι διπλωμάτες της Αυστραλίας και προσθέτουν ότι «το Διεθνές Αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ ενδέχεται να σταματήσει τη λειτουργία του λόγω αυξημένων ανησυχιών για την ασφάλεια ανά πάσα στιγμή και σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Παράλληλα και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ εκδίδει προειδοποίηση ασφαλείας για τους υπαλλήλους της και τα μέλη των οικογενειών τους, περιορίζοντας τα ταξίδια στις περιοχές του Τελ Αβίβ, της Μπερσεμπά και της Ιερουσαλήμ, συνιστώντας «πολύ μεγάλη προσοχή μετά τις αναφορές ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε αντίποινα εντός του Ιράν».

Τέλος, και η Κίνα κάλεσε τους υπηκόους της που βρίσκονται στο Ιράν να είναι προσεκτικοί λόγω ενός «ραγδαία εξελισσόμενου» πλαισίου ασφαλείας. «Η πρεσβεία της Κίνας στο Ιράν καλεί για άλλη μια φορά τους πολίτες της καθώς και τις κινεζικές επιχειρήσεις στη χώρα να λάβουν προφυλάξεις στον τομέα της ασφάλειας, να παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της κατάστασης και να φροντίσουν για την ασφάλειά τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κινεζική πρεσβεία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Πεσκόφ: Καμιά ειρήνη με τους όρους του Ζελένσκι

Κυρώσεις από Ιράν προς ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο

Η Ρωσία καλεί έρευνα για τους μαζικούς τάφους στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα