ΑΘΗΝΑ
01:47
|
04.05.2024
Το Ισραήλ βομβάρδισε υποδομές στον νότιο Λίβανο με τους νεκρούς να αυξάνονται-Έξαλλος ο Νετανιάχου κατά των ΗΠΑ λόγω πιθανών κυρώσεων.
Οργή Νετανιάχου προς ΗΠΑ λόγω κυρώσεων
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων υποστράτηγος Ααρών Χαλίβα παραιτήθηκε και θα εγκαταλείψει τη θέση του μόλις οριστεί ο διάδοχός του, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Ο Χαλίβα είχε δηλώσει πέρυσι, πως αποδέχεται την ευθύνη για τις αποτυχίες των υπηρεσιών πληροφοριών γύρω από την επίθεση της Χαμάς. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του, ότι ο αρχηγός του στρατιωτικού επιτελείου αποδέχτηκε την παραίτηση του Χαλίβα και τον ευχαρίστησε για την υπηρεσία του. Η κίνηση θα μπορούσε να δημιουργήσει τη βάση για να αποδεχτούν περισσότερα από τα ανώτερα στελέχη ασφαλείας του Ισραήλ την ευθύνη που δεν απέτρεψαν την επίθεση και να παραιτηθούν.

Ο Νετανιάχου λέει ότι θα καταπολεμήσει τυχόν αμερικανικές κυρώσεις σε στρατιωτικές μονάδες

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε την Κυριακή (21/4), ότι θα αγωνιστεί ενάντια στις κυρώσεις που επιβάλλονται σε οποιεσδήποτε ισραηλινές στρατιωτικές μονάδες για υποτιθέμενες παραβιάσεις δικαιωμάτων, αφού δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης ανέφεραν, ότι η Ουάσιγκτον σχεδιάζει ένα τέτοιο βήμα.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios ανέφερε το Σάββατο (20/4), ότι η Ουάσιγκτον σχεδίαζε να επιβάλει κυρώσεις στο τάγμα Netzah Yehuda του Ισραήλ, το οποίο επιχειρεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αν και ο ισραηλινός στρατός είπε ότι δεν γνώριζε τέτοια μέτρα.

Την Παρασκευή (19/4), οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν μια σειρά κυρώσεων που συνδέονται με Ισραηλινούς εποίκους στη Δυτική Όχθη, ως το τελευταίο σημάδι της αυξανόμενης απογοήτευσης των ΗΠΑ με τις πολιτικές του Νετανιάχου, του οποίου η κυβέρνηση συνασπισμού βασίζεται σε κόμματα εποίκων.

«Εάν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί να επιβάλει κυρώσεις σε μια μονάδα του IDF θα το πολεμήσω με όλες μου τις δυνάμεις», τόνισε ο Νετανιάχου. Ο υπουργός Πολέμου του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ δήλωσε σε δήλωση την Κυριακή, ότι μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και του ζήτησε να επανεξετάσει το θέμα.

Το State Department δήλωσε ότι ο Μπλίνκεν μίλησε με τον Γκαντζ και τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας για την ασφάλεια του Ισραήλ, τις προσπάθειες να διασφαλιστεί ότι η σύγκρουση στη Γάζα δεν θα εξαπλωθεί και την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός και αυξημένη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Γάζα. Οι αμερικανικές δηλώσεις δεν έκαναν λόγο για κυρώσεις. Ο Γκαντζ τόνισε, ότι οποιεσδήποτε τέτοιες κυρώσεις θα ήταν λάθος γιατί θα έβλαπταν τη νομιμότητα του Ισραήλ σε περίοδο πολέμου και ότι ήταν αδικαιολόγητες επειδή το Ισραήλ έχει ένα ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα και έναν στρατό που τηρεί το διεθνές δίκαιο.

Ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εναντίον αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στη Συρία

Τουλάχιστον πέντε ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από την πόλη Ζούμαρ του Ιράκ εναντίον αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στη βορειοανατολική Συρία χθες, Κυριακή (21/4), δήλωσαν δύο πηγές στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και ένας Αμερικανός αξιωματούχος. Αυτή η επίθεση εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων είναι η πρώτη που σημειώνεται από τις αρχές Φεβρουαρίου, όταν ένοπλες φιλοϊρανικές ομάδες στο Ιράκ ανακοίνωσαν, ότι σταματούν τις επιθέσεις τους εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων.

Εξαπολύθηκε εξάλλου μία ημέρα, αφού ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι επέστρεψε από επίσκεψή του στις ΗΠΑ, στη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Σε ανάρτησή της μια ομάδα του Telegram που πρόσκειται στην Κατάεμπ Χεμζμπολάχ ανέφερε ότι ένοπλες παρατάξεις στο Ιράκ αποφάσισαν να επαναλάβουν τις επιθέσεις, έπειτα από παύση περίπου τριών μηνών, καθώς δεν σημειώθηκαν πρόοδοι στις συνομιλίες για την αποχώρηση των δυνάμεων του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού από τη χώρα.

Αμερικανός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επεσήμανε ότι πέντε ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από το Ιράκ εναντίον της βάσης του διεθνούς συνασπισμού στη Ρουμαλίν της Συρίας, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξαν τραυματίες μεταξύ των Αμερικανών στρατιωτών. Ο αξιωματούχος έκανε λόγο για «αποτυχημένη επίθεση με ρουκέτες», αν και δεν είναι προς το παρόν ξεκάθαρο αν οι ρουκέτες δεν κατάφεραν να πλήξουν τη βάση ή αν καταστράφηκαν προτού φτάσουν στον στόχο τους. Επίσης δεν είναι γνωστό αν στόχος της επίθεσης ήταν η βάση αυτή.

Το Iraqi Security Media Cell, ένα μέσο ενημέρωσης που συνδέεται με τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ, ότι οι ιρακινές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει «μια ευρεία επιχείρηση έρευνας και ελέγχου» αναζητώντας τους δράστες της επίθεσης δυτικά της Νινευή, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Συγκρούσεις στο Λίβανο

Στο βόρειο μέτωπο, χθες (21/4) ξέσπασαν νέες ανταλλαγές πυρών στα σύνορα, με τον ισραηλινό στρατό να ανακοινώνει πως επλήγη δυο φορές το χωριό Ρος Χανικρά, στα ισραηλινά παράλια στη Μεσόγειο. Τα πυρά ανταποδόθηκαν και ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν υποδομές «των τρομοκρατών» στον νότιο Λίβανο.

Στον Λίβανο έχουν σκοτωθεί πάνω από 370 άνθρωποι, ανάμεσά τους 240 και πλέον μαχητές της Χεζμπολά και άλλων οργανώσεων, καθώς και τουλάχιστον 68 άμαχοι.

Χεζμπολάχ: Καταρρίψαμε ισραηλινό drone στον νότιο Λίβανο

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής (21/4), ότι κατέρριψε ένα ισραηλινό drone που εκτελούσε πολεμική αποστολή στο νότιο Λίβανο.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που καταρρίφθηκε πάνω από την περιοχή αλ Αισίγιεχ στο νότιο Λίβανο, «έκανε τις επιθέσεις του κατά του ακλόνητου λαού μας», υπογράμμισε η ανακοίνωση της υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα