ΑΘΗΝΑ
21:31
|
03.05.2024
Επιμένει στις επιθέσεις του ο ΟΗΕ παρά το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής που έκρινε τις αιτιάσεις του αβάσιμες.
Ο ΟΗΕ δέχεται τις συστάσεις της Επιτροπής Κολονά
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εξωτερικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μάικλ Μάρτιν, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι υπονομεύει σκόπιμα την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) σε μια προσπάθεια να αφαιρέσει το «δικαίωμα επιστροφής» για τους Παλαιστίνιους, αναφέρει ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός RTE της Ιρλανδίας.

Ο Μάρτιν, ο οποίος βρίσκεται στην Αίγυπτο και θα επισκεφθεί το συνοριακό πέρασμα της Γάζας στη Ράφα, τόνισε ότι η απόφαση της Ιρλανδίας να αυξήσει τη χρηματοδότηση προς την UNRWA – παρά τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι 12 μέλη του προσωπικού συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου – είναι πλέον δικαιωμένη, μετά την χθεσινή γνωμοδότηση της ανεξάρτητης επιτροπής ότι οι αιτιάσεις του Ισραήλ εναντίον της Υπηρεσίας του ΟΗΕ είναι αβάσιμες.

«Είχαμε αντίθετη άποψη με μια σειρά άλλες χώρες και αντί να διακόψουμε, αυξήσαμε τη βοήθειά μας εκείνη την εποχή», ανέφερε προσθέτοντας ότι μετά την δημοσίευση της ανεξάρτητης έκθεσης ελπίζει πως ορισμένες χώρες που είχαν σταματήσει την υποστήριξή τους στην UNRWA, θα την επαναλάβουν.

Να σημειωθεί ότι μετά τις καταγγελίες, 15 χώρες, ακολουθώντας τις ΗΠΑ, προχώρησαν σε διακοπή ή αναστολή της χρηματοδότησης 450 εκατομμυρίων δολαρίων στην UNRWA, σημαντικό πλήγμα για μια υπηρεσία που αντιμετωπίζει την ανθρωπιστική κρίση που έχει σαρώσει τη Γάζα από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του.

Επιμένει το Ισραήλ

Από την πλευρά του, το Ισραήλ – και παρά την δημοσίευση της γνωμοδότησης της ανεξάρτητης επιτροπής – επιμένει στις επιθέσεις εναντίον της UNRWA και τις αρχικές του κατηγορίες.

Η έκθεση «αψηφά τη βαρύτητα του προβλήματος», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ Ορέν Μαρμοστάιν σε ανάρτησή του στο X, προσθέτοντας ότι «το πρόβλημα με την UNRWA στη Γάζα δεν είναι μερικά σάπια μήλα, αλλά ένα σάπιο και δηλητηριώδες δέντρο οι ρίζες του οποίου εκτείνονται στην Χαμάς».

«Η Χαμάς έχει διεισδύσει τόσο βαθιά στην UNRWA που πλέον δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί πού τελειώνει η UNRWA και πού αρχίζει η Χαμάς», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής ως «προσπάθεια αποφυγής του προβλήματος».

Η UNRWA δεν μπορεί να είναι μέρος της λύσης στη Γάζα, ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον», κατέληξε.

ΟΗΕ: Θα εφαρμόσουμε τις συστάσεις της επιτροπής Κολονά

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες στη Νέα Υόρκη η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά, επικεφαλής της ανεξάρτητης επιτροπής για την διερεύνηση των καταγγελιών, διαβεβαίωσε πως «ό,τι πρέπει να βελτιωθεί θα βελτιωθεί», δηλώνοντας σίγουρη πως η εφαρμογή των συστάσεων που περιέχονται στην έκθεση της επιτροπής θα βοηθήσουν την UNRWA να «εκπληρώσει την εντολή της».

Από την πλευρά του ΟΗΕ, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα, δήλωσε πως ο κ. Γκουτέρες «αποδέχεται τις συστάσεις που περιέχονται στο κείμενο της κυρίας Κολονά» και ότι θα εφαρμοστεί «το σχέδιο δράσης» που προτάθηκε.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της UNRWA Φιλίπ Λαζαρίνι δεσμεύτηκε πως η Υπηρεσία θα συνεχίσει «την ενίσχυση των προσπαθειών και της αντίδρασής μπροστά σε ένα από τα πιο δύσκολα επεισόδια στην ιστορία του παλαιστινιακού λαού».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Λευκάδα: Στο νοσοκομείο 35χρονος από τσίμπημα αράχνης «μαύρη χήρα»

Επιτάφιος Θρήνος: Η Ακολουθία και η περιφορά [live]

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα