ΑΘΗΝΑ
01:48
|
27.07.2024
«Ο στρατός κάνει τον ασθενή να είναι 100% εξαρτημένος, σαν μωρό», δήλωσε γιατρός.
Αναπαράσταση αντίστοιχων μαρτυριών από το CNN
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Βασανιστήρια σε Παλαιστίνιους ασθενείς σε νοσοκομεία του Ισραήλ, καταγγέλλουν μέλη του ιατρικού προσωπικού, καθώς Παλαιστίνιοι κρατούμενοι από τη Γάζα κρατούνται δεμένοι στα κρεβάτια του νοσοκομείου, με δεμένα μάτια, μερικές φορές γυμνοί, ενώ τους αναγκάζουν να φορούν πάνες.

Εργαζόμενος, μιλώντας στο BBC υπό τον όρο της ανωνυμίας, εξήγησε πώς οι επεμβάσεις σε ένα στρατιωτικό νοσοκομείο πραγματοποιούνταν «συνήθως» χωρίς παυσίπονα, προκαλώντας «απαράδεκτο πόνο» στους κρατούμενους.

Ένας άλλος πληροφοριοδότης ανέφερε στο μέσο ότι τα παυσίπονα χρησιμοποιούνται «επιλεκτικά» και «με πολύ περιορισμένο τρόπο» κατά τη διάρκεια επέμβασης σε κρατούμενους από τη Γάζα, σε δημόσιο νοσοκομείο του Ισραήλ.

Είπε, επίσης, ότι οι βαριά άρρωστοι ασθενείς, που κρατούνται σε αυτοσχέδιες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, στερούνται την κατάλληλη θεραπεία, λόγω απροθυμίας των δημόσιων νοσοκομείων να τους παραλάβουν και να τους περιθάλψουν.

Ένας Παλαιστίνιος κρατούμενος, ο Σουφιάν Αμπού Σαλάχ, που μεταφέρθηκε από τη Γάζα για ανάκριση από τον ισραηλινό στρατό και αργότερα αφέθηκε ελεύθερος, είπε στο BBC ότι έπρεπε να ακρωτηριαστεί το πόδι του, επειδή του αρνήθηκαν θεραπεία για το τραύμα που έφερε, με αποτέλεσμα να αναπτύξει λοίμωξη.

Ο Σουφιάν Αμπού Σαλάχ

Από μεριάς του, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι οι κρατούμενοι στις εγκαταστάσεις αυτές είχαν «κατάλληλη και προσεκτική μεταχείριση».

Οι δύο καταγγέλλοντες, με τους οποίους μίλησε το BBC, ήταν και οι δύο σε θέση να αξιολογήσουν την ιατρική περίθαλψη των κρατουμένων. Αμφότεροι ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

 Οι μαρτυρίες τους υποστηρίζονται από μια έκθεση, που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο από τους Physicians for Human Rights στο Ισραήλ, η οποία ανέφερε ότι οι πολιτικές και στρατιωτικές φυλακές του Ισραήλ έχουν μετατραπεί σε «μηχανή αντιποίνων και εκδίκησης» και ότι παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων, ιδίως το δικαίωμα στην υγεία.

Οι ανησυχίες για την περίθαλψη των ασθενών και των τραυματισμένων κρατουμένων αφορούσαν κυρίως σε ένα στρατιωτικό νοσοκομείο, στη στρατιωτική βάση Sde Teiman, στο νότιο Ισραήλ.

Το νοσοκομείο δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς, ειδικά για τη θεραπεία κρατουμένων από τη Γάζα, αφού ορισμένα δημόσια νοσοκομεία και το προσωπικό εξέφρασαν απροθυμία να περιθάλψουν μαχητές που αιχμαλωτίστηκαν την ημέρα των επιθέσεων της Χαμάς.

Έκτοτε, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συλλάβει μεγάλο αριθμό ατόμων από τη Γάζα και τους έχουν μεταφέρει σε βάσεις, όπως το Sde Teiman, για ανάκριση. Όσοι είναι ύποπτοι ότι μάχονται υπέρ της Χαμάς, στέλνονται σε ισραηλινά κέντρα κράτησης, ενώ πολλοί άλλοι αφήνονται ελεύθεροι και πρέπει να επιστρέψουν στη βομβαρδισμένη Γάζα. Σημειώνεται πως ο ισραηλινός στρατός δεν δημοσιεύει στοιχεία για τους κρατούμενούς του.

Οι ασθενείς στο νοσοκομείο της βάσης Sde Teiman κρατούνται με δεμένα μάτια και μόνιμα δεμένοι χειροπόδαρα στο κρεβάτι τους, σύμφωνα με αρκετούς γιατρούς εργάζονται στο νοσοκομείο. Καταγγέλουν επίσης πως τους αναγκάζουν να φορούν πάνες, αντί να χρησιμοποιούν τουαλέτες.

Ο ισραηλινός στρατός είπε σε απάντηση ότι οι χειροπέδες των κρατουμένων στο νοσοκομείο Sde Teiman «εξεταζόταν ατομικά και καθημερινά» ενώ υποστήριξε πως χρησιμοποιούνται μόνο σε περιπτώσεις που «ο κίνδυνος ασφαλείας το απαιτεί».

Υποστήριξε επίσης, ότι οι πάνες χρησιμοποιούνται «μόνο για κρατούμενους που έχουν υποβληθεί σε ιατρικές διαδικασίες λόγω των οποίων η μετακίνησή τους είναι περιορισμένη».

Ωστόσο μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένου του βασικού αναισθησιολόγου της εγκατάστασης, Γιοέλ Ντόντσιν, λένε ότι τόσο η χρήση πάνας όσο και χειροπέδων αφορούν όλους τους ασθενής του νοσοκομείου.

«Ο στρατός κάνει τον ασθενή να είναι 100% εξαρτημένος, σαν μωρό», είπε. «Έχεις χειροπέδες, είσαι με πάνες, χρειάζεσαι νερό, χρειάζεσαι τα πάντα – είναι απανθρωποποίηση».

Ο Ντόντσιν τόνισε ότι δεν υπήρχε ατομική αξιολόγηση της ανάγκης για περιορισμούς και ότι ακόμη και εκείνοι οι ασθενείς που δεν μπορούσαν να περπατήσουν – για παράδειγμα, όσοι έχουν ακρωτηριασμένα πόδια- ήταν δεμένοι στο κρεβάτι, πρακτική που ο ίδιος περιέγραψε ως «ανόητη».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στις φλόγες πάλι η Καλιφόρνια…

Τέσσερις νεκροί και 5 τραυματίες σε καραμπόλα νταλίκας με Ι.Χ. στη Μεσσηνία

Φυτεία 839 δενδρυλλίων κάνναβης εκρίζωσαν στα Χανιά

Πράκτορας του εξωτερικού για το Κρεμλίνο η ρωσική έκδοση της Bild

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα