ΑΘΗΝΑ
15:15
|
03.07.2024
Ο Αμπού Σαλμίγια περιέγραψε βασανιστήρια κατά την διάρκεια της κράτησής του σε ισραηλινή φυλακή, ενώ τόνισε πως δεν του απήγγειλαν ποτέ κατηγορίες.
Μοχαμάντ Αμπού Σαλμίγια
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην αποφυλάκιση δεκάδων Παλαιστίνιων κρατουμένων προχώρησε σήμερα το Ισραήλ, ανάμεσα τους και ο διοικητής του νοσοκομείου αλ-Σίφα της Γάζας -ενός εκ των μεγαλύτερων νοσοκομείων του παλαιστινιακού θύλακα-, ο οποίος κρατούταν από τις ισραηλινές αρχές για περισσότερους από επτά μήνες.

Ο Μοχαμάντ Αμπού Σαλμίγια είναι ένας από τους 55 Παλαιστίνιους κρατούμενους που απελευθερώθηκαν την Δευτέρα. Μιλώντας μετά την επιστροφή του στη Γάζα, ο διευθυντής του νοσοκομείου αλ-Σίφα δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις φυλακές του Ισραήλ αντιμετωπίζουν καθημερινή κακοποίηση.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η μαζική απελευθέρωση των κρατουμένων- που δεν προκύπτει από κάποια συμφωνία με τις παλαιστινιακές αρχές- πραγματοποιήθηκε έτσι ώστε να απελευθερωθεί χώρος από τις υπερπλήρεις ισραηλινές φυλακές. Με χιλιάδες Παλαιστίνιους να έχουν προστεθεί σε αυτούς που ήδη κρατούνταν από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, οι φυλακές του Ισραήλ είναι «γεμάτες», ανέφερε η Ισραηλινή Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.

Ο Αμπού Σαλμίγια συνελήφθη εν μέσω ισχυρισμών του ισραηλινού στρατού ότι η Χαμάς χρησιμοποιούσε ως βάση το νοσοκομείο Αλ Σίφα. Όμως, ο διευθυντής τόνισε ότι δεν του απαγγέλθηκαν ποτέ κατηγορίες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι υποφέρουν «καθημερινή σωματική και ψυχολογική ταπείνωση» όσο βρίσκονται αιχμάλωτοι στις ισραηλινές φυλακές. «Οι κρατούμενοι έχουν υποβληθεί σε κάθε είδους βασανιστήρια πίσω από τα κάγκελα», ανέφερε ο κ. Σαλμίγια σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε κατά την επιστροφή του στη Γάζα. «Υπήρχαν σχεδόν καθημερινά βασανιστήρια, [οι φρουροί] “μπουκάρουν” στα κελιά και ξυλοκοπούν τους κρατούμενους», δήλωσε, περιγράφοντας όσα είδε και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Αρκετοί κρατούμενοι πέθαναν στα κέντρα ανακρίσεων και τους στερήθηκαν τρόφιμα και φάρμακα».

Μάλιστα, ο Αμπού Σαλμίγια περιέγραψε τα βασανιστήρια στα οποία τον υπέβαλαν όσο βρισκόταν κρατούμενος. Σύμφωνα με τον ίδιο,  οι φρουροί του έσπασαν το δάχτυλό του και τον ξυλοκοπούσαν χρησιμοποιώντας ρόπαλα, αλλά και βάζοντας τους σκύλους να του επιτεθούν.

Ο διευθυντής του αλ Σίφα κατηγόρησε και το ιατρικό προσωπικό για κακοποίηση και παραμέληση των κρατουμένων, δηλώνοντας πως πολλοί Παλαιστίνιοι κρατούμενοι ακρωτηριάστηκαν, λόγω κακής ιατρικής φροντίδας.

Οι αιχμάλωτοι υπέστησαν επίσης σοβαρή στέρηση τροφής ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση, πρόσθεσε, επιβιώνοντας πως αναγκάζονταν να επιβιώσουν με ένα καρβέλι ψωμί την ημέρα για δύο μήνες. Όλοι οι κρατούμενοι έχασαν τουλάχιστον 30 κιλά, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν σχολίασαν αμέσως τους ισχυρισμούς του διευθυντή για κακομεταχείριση, όμως, έχουν προηγουμένως αρνηθεί αντίστοιχες κατηγορίες.

Υπενθυμίζεται πως το νοσοκομείο αλ-Σίφα βρέθηκε στο επίκεντρο της ισραηλινής εισβολής στη βόρεια Γάζα, καθώς ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε πως στα υπόγειά του στέγαζε ένα από τα σημαντικότερα αρχηγεία της Χαμάς.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δασική πυρκαγιά στα Γλυκά Νερά-Ήχησε το 112

Ποινή στη Φωτίου από τον Πρόεδρο της Βουλής για το «άι στο διάολο» στην Κεφαλογιάννη

 Ο Ιλάν Παπέ στην Αθήνα για την παρουσίαση του βιβλίου «Για την Παλαιστίνη» 

Εκτός ΝΔ ο Λευτέρης Αυγενάκης-Δεν παραδίδει την έδρα του

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα