Ένας πρώην επικεφαλής της κορυφαίας υπηρεσίας πληροφοριών του Πακιστάν αντιμετωπίζει στρατοδικείο μετά τη σύλληψή του για φερόμενη ανάρμοστη συμπεριφορά σε μια υπόθεση που σχετίζεται με ένα πρόγραμμα ιδιωτικής στέγασης.
Σε μια σύντομη δήλωση τη Δευτέρα, ο πακιστανικός στρατός είπε ότι συνέλαβε τον απόστρατο αντιστράτηγο Φεΐζ Χαμέεντ, τον πρώην γενικό διευθυντή της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Πακιστάν (ISI), για να «εξακριβώσει την ορθότητα» των σε βάρος του καταγγελιών, ενώ «σε βάρος του ασκήθηκε η κατάλληλη πειθαρχική δίωξη».
Η δήλωση ανέφερε ότι υπήρξαν «πολλαπλές περιπτώσεις παραβίασης» του στρατιωτικού νόμου μετά τη συνταξιοδότησή του Χαμέεντ τον Δεκέμβριο του 2022. «Η διαδικασία του Στρατοδικείου έχει ξεκινήσει και ο απόστρατος υποστράτηγος Φέιζ Χαμέεντ τέθηκε υπό στρατιωτική κράτηση», αναφέρεται.
Ο στρατός είπε ότι ενήργησε εναντίον του ανώτατου αξιωματικού σύμφωνα με τις εντολές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο πέρυσι ζήτησε έρευνα κατά του Χαμέεντ κατόπιν αίτησης της εταιρείας Top City, η οποία ισχυρίζεται ότι ο Χαμέεντ είχε αποκτήσει την κυριότητα ορισμένων ακινήτων μαζί με τον αδερφό του και μάλιστα είχε εκβιάσει τον ιδιοκτήτη της εταιρείας.
Στο αίτημά της, η Top City, η οποία πραγματοποιεί χωματουργικά έργα κοντά στην πρωτεύουσα, Ισλαμαμπάντ, για ένα ιδιωτικό στεγαστικό έργο, φέρεται να εμπλέκεται σε αρπαγή γης και διαφθορά που συνδέεται με το στεγαστικό έργο, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης. Η εταιρεία κατηγόρησε επίσης τον πρώην επικεφαλής της ISI για κατάχρηση εξουσίας και ενορχήστρωση επιδρομών στο σπίτι και στα γραφεία του ιδιοκτήτη της.
Ο στρατός θεωρείται ο θεσμός με τη μεγαλύτερη επιρροή στο Πακιστάν και έχει κυβερνήσει άμεσα τη χώρα για σχεδόν 30 από τα σχεδόν 80 χρόνια της ιστορίας του κράτους.
Παρά την τρομερή παρουσία του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών του στην πολιτική ζωή κατά παράβαση της εντολής του, κανένας πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών δεν είχε ως τώρα αντιμετωπίσει στρατοδικείο.
Η Αγιέσα Σιντίκα, συνεργάτιδα του King’s College του Λονδίνου και συγγραφέας ενός βιβλίου για την «επιχειρηματική αυτοκρατορία» του στρατού του Πακιστάν, είπε στο Al Jazeera Hameed ότι η σύλληψη του Χαμέεντ μοιάζει με «πολιτική πυρηνική έκρηξη».
«Αυτό το βήμα φαίνεται να στοχεύει στην αποκατάσταση της πειθαρχίας στον στρατό και στην ISI. Προηγούμενες υποθέσεις στρατοδικείου ανώτερων αξιωματικών ήταν με την κατηγορία της κατασκοπείας. Αυτό είναι διαφορετικό, καθώς βλέπουμε, για πρώτη φορά, έναν πρώην επικεφαλής της ISI που κατηγορείται ότι βλάπτει τη χώρα», είπε.
Ο Χαμέεντ θεωρείται πως βρίσκεται πολιτικά κοντά στον φυλακισμένο πρώην πρωθυπουργό (αν και ιδιότυπο νικητή και των τελευταίων εκλογών) Ιμράν Χαν, ο οποίος τον είχε διορίσει να ηγηθεί της ISI το 2019. Ο Χαν τον αντικατέστησε με τον Αντιστράτηγο Ναντίμ Αντζούμ τον Οκτώβριο του 2021, λίγους μήνες πριν χάσει την εξουσία τον Απρίλιο του 2022.
Διαβάστε επίσης:
Ο Χαμέεντ, ο οποίος κάποτε θεωρήθηκε ότι θα γίνει αρχηγός του στρατού, πήρε πρόωρη συνταξιοδότηση τον Δεκέμβριο του 2022, ημέρες αφότου ο σημερινός αρχηγός, στρατηγός Ασίμ Μουνίρ, ανέλαβε την εξουσία. Ο στρατιωτικός νόμος του Πακιστάν απαγορεύει σε έναν συνταξιούχο στρατιωτικό να συμμετέχει σε πολιτικές δραστηριότητες για δύο χρόνια μετά τη συνταξιοδότησή του.
Διαβάστε ακόμα: