ΑΘΗΝΑ
17:27
|
19.09.2024
Η Ζιμπάμπουε θα σφάξει 200 ​​άγριους ελέφαντες για να παράσχει τροφή σε κοινότητες που πλήττονται από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων σαράντα ετών.
Ειδικοί λένε ότι η λειψυδρία στη Ζιμπάμπουε έχει προκληθεί από το φαινόμενο Ελ Νίνιο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ζιμπάμπουε θα σφάξει 200 ​​άγριους ελέφαντες για να παράσχει τροφή σε κοινότητες που αντιμετωπίζουν σοβαρό λιμό μεσούσης της χειρότερης ξηρασίας των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, δήλωσαν οι αρχές που έχουν την ευθύνη για την άγρια ​​ζωή της χώρας.

Η λειψυδρία έχει εξαφανίσει τις καλλιέργειες στη νότια Αφρική, επηρεάζοντας 68 εκατομμύρια ανθρώπους και προκαλώντας ελλείψεις τροφίμων σε όλη την περιοχή.

Οι ειδικοί λένε ότι οι βροχοπτώσεις κάτω του μέσου όρου έχουν προκληθεί από το φαινόμενο Ελ Νίνιο.

Εν τω μεταξύ, η θανάτωση άνω των 700 άγριων ζώων -συμπεριλαμβανομένων 83 ελεφάντων και 30 ιπποπόταμων- βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στη Ναμίμπια στο πλαίσιο ενός σχεδίου για τη σίτιση των πεινασμένων κατοίκων που ανακοινώθηκε πριν από τρεις εβδομάδες.

Η σφαγή ελεφάντων στη Ζιμπάμπουε, η πρώτη στη χώρα από το 1988, θα πραγματοποιηθεί στις περιοχές Hwange, Mbire, Tsholotsho και Chiredzi.

Ο Τινάσε Φαράγουο, εκπρόσωπος της Αρχής Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων και Άγριας Ζωής της Ζιμπάμπουε, είπε ότι θα εκδοθούν άδειες σε αυτές τις περιοχές για το κυνήγι ελεφάντων και ότι η ίδια η υπηρεσία θα σκοτώσει μερικά από τα 200 ζώα.

«Θα ξεκινήσουμε τη σφαγή μόλις ολοκληρώσουμε την έκδοση αδειών», είπε.

Πρόσθεσε ότι το κρέας του ελέφαντα θα διανεμηθεί σε κοινότητες της Ζιμπάμπουε που πλήττονται από την ξηρασία.

Ο Φαράγουο είπε ότι ο πληθυσμός των ελεφάντων έχει γίνει μη βιώσιμος στις περιοχές όπου πρόκειται να γίνει η σφαγή.

«Είναι μια προσπάθεια αποσυμφόρησης των πάρκων ενόψει της ξηρασίας», είπε. «Οι αριθμοί είναι απλώς μια σταγόνα στον ωκεανό γιατί μιλάμε για 200 [ελέφαντες] ενώ υπάρχουν ακόμα 84.000, που είναι μεγάλος αριθμός ».

Το Χουάγνκε, στην άνυδρη δυτική περιοχή της χώρας, έχει περισσότερους από 45.000 ελέφαντες αλλά τώρα εκτιμάται πως έχει την ικανότητα να συντηρήσει μόνο 15.000. Αναφέρεται πως υπάρχει αυξανόμενος ανταγωνισμός μεταξύ των ανθρώπων και της άγριας ζωής για τροφή και νερό στην περιοχή.

Η υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας, Σιθεμπίσο Νιόνι, είπε στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ότι έδωσε το πράσινο φως για την υλοποίηση του προγράμματος σφαγών ελεφάντων σε ολόκληρη τη χώρα.

«Πράγματι η Ζιμπάμπουε έχει περισσότερους ελέφαντες από αυτούς που χρειαζόμαστε, περισσότερους ελέφαντες από αυτούς που μπορεί να φιλοξενήσει το δάσος μας», είπε η υπουργός.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται «να κάνει όπως έκανε η Ναμίμπια, ώστε να μπορέσουμε να σκοτώσουμε τους ελέφαντες και να κινητοποιήσουμε τις γυναίκες να στεγνώσουν το κρέας, να το συσκευάσουν και να διασφαλίσουν ότι θα φτάσει σε κάποιες κοινότητες που χρειάζονται την πρωτεΐνη».

Οι υπεύθυνοι του εθνικού πάρκου της Ζιμπάμπουε δήλωσαν τον Δεκέμβριο ότι τουλάχιστον 100 ελέφαντες πέθαναν στο Χουάνγκε λόγω ξηρασίας. Τον Ιανουάριο αναφέρθηκε ότι η ξηρασία σκότωσε πάνω από 160 ελέφαντες στη χώρα.

Η κυβέρνηση της Ναμίμπια ενέκρινε τον περασμένο μήνα τη σφαγή 723 ζώων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, 83 ελέφαντες, 30 ιπποπόταμοι, 60 βούβαλοι, 50 ιμπάλα, 300 ζέβρες και 100 άλκες από πέντε εθνικά πάρκα της χώρας.

«Αυτό είναι απαραίτητο και είναι σύμφωνο με τη συνταγματική μας εντολή, όπου οι φυσικοί μας πόροι χρησιμοποιούνται προς όφελος των πολιτών της Ναμίμπια”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος Ρομέο Μουγιούντα.

Η Μποτσουάνα, η οποία βρίσκεται μεταξύ Ζιμπάμπουε και Ναμίμπια, έχει 130.000 ελέφαντες, τον μεγαλύτερο πληθυσμό ελεφάντων στον κόσμο, αλλά δεν έχει δηλώσει κάποια πρόθεση να προχωρήσει σε σφαγή ζώων. Πριν μερικούς μήνες, ωστόσο, ο πρόεδρος της χώρας είπε ότι λόγω του μεγέθους του πληθυσμού τους οι ελέφαντες αποτελούν πρόβλημα καθώς προκαλούν ζημιές σε περιουσίες, τρώνε καλλιέργειες και ποδοπατούν τους κατοίκους. Πρότεινε δε περιπαικτικά την αποστολή 20.000 ελεφάντων στη Γερμανία.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Διάγγελμα Νασράλα μετά το διπλό κύμα εκρήξεων στον Λίβανο (live)

Σερ Τζαμπατζής ο Κιρ Στάρμερ, λένε στη Βρετανία, μετά τα ακριβά δώρα ενόψει λιτότητας

Οπαδοί της Celtic στο λαό της Παλαιστίνης: «You ‘ll never walk alone»

Η νέα πρόταση Νετανιάχου ευτελίζει τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με Παλαιστίνιο αξιωματούχο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα