ΑΘΗΝΑ
01:53
|
20.09.2024
Το βυτιοφόρο "Bueno" μεταφέρει σχεδόν 500.000 βαρέλια καυσίμου, το οποίο χρειάζονται απεγνωσμένα οι αγρότες και τα μεταφορικά μέσα της Βενεζουέλας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Tα πρώτα φορτία πετρελαίου για τη Βενεζουέλα από τον Νοέμβριο φτάνουν αυτή την εβδομάδα στη χώρα με το βυτιοφόρο “Bueno” (“Μπουένο”).

Το βυτιοφόρο μεταφέρει σχεδόν 500.000 βαρέλια καυσίμου, το οποίο χρειάζονται απεγνωσμένα οι αγρότες και τα μεταφορικά μέσα στη χώρα, η οικονομία της οποία έχει καταρακωθεί από τις σκληρές αμερικανικές κυρώσεις, αναφέρει το Reuters.

Δεν είναι σαφές ποιος παρέχει το καύσιμο και τον τύπο του πετρελαίου που μεταφέρει το βυτιοφόρο.

Παρόλο που οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι οι κυρώσεις επιτρέπουν τις εισαγωγές καυσίμων στη Βενεζουέλα, το νομικό τμήμα του Reuters ξεκαθάρισε ότι οι εταιρείες χρειάζονται ειδική άδεια από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ για τη μεταφορά καυσίμων στην χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η πολιτική των ΗΠΑ για τις ανταλλαγές  πετρελαίου που συνδέονται με τη Βενεζουέλα δεν έχει αλλάξει. 

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια η Βενεζουέλα εξαρτάται από την εισαγόμενη βενζίνη και το πετρέλαιο για να αντισταθμίσει την ανεπαρκή εγχώρια παραγωγή της κρατικής εταιρείας πετρελαίου PDVSA.

Τον Ιανουάριο του 2019, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ υπέβαλε κυρώσεις στην PDVSA, απαγορεύοντας ουσιαστικά στις αμερικανικές εταιρείες να συμμετάσχουν σε μεταβάσεις με την εταιρεία.

Το 2020, η Ουάσιγκτον τιμώρησε τη Ρωσική Rosneft Oil Company και τέσσερις άλλους ξένους φορτωτές για τη διεξαγωγή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με τον γίγαντα πετρελαίου.

Το Ιράν έστελνε τα πετρελαιοφόρα του στη Βενεζουέλα με αντάλλαγμα χρυσό και επίσης τα φορτώνει με αργό πετρέλαιο της Βενεζουέλας, για αποστολή σε άλλες χώρες.

Η παραγωγή αργού πετρελαίου στη χώρα παρουσίασε μια ελαφρά ανάκαμψη στις αρχές του 2021, καθώς αυξήθηκε στα 521.000 βαρέλια την ημέρα το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ.

Ωστόσο, το νούμερο αυτό απέχει κατά πολύ από τα περισσότερα από 3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως που παρήγαγε η χώρα το 2013. Ο Μαδούρο υποσχέθηκε ότι φέτος η παραγωγή θα φτάσει στα 1,5 εκατομμύρια βαρέλια.

Επισημαίνεται πως ως αποτέλεσμα των αμερικανικών κυρώσεων από το 2014 έως το 2020, η Βενεζουέλα έχασε το 98,6% όλων των εσόδων από εισροές ξένου συναλλάγματος, ενώ οι πληρωμές του κρατικού πετρελαϊκού φορέα PDVSA στην κεντρική τράπεζα της χώρας, τα τελευταία επτά χρόνια, μειώθηκαν από 56,609 δισεκατομμύρια δολάρια σε 73,4 εκατομμύρια δολάρια ανά έτος.

Το πετρέλαιο έκτοτε έχει γίνει το δεύτερο βασικότερο καύσιμο που διατίθεται στη Βενεζουέλα μαζί με τη βενζίνη και η κατάσταση ανάγκασε τους οδηγούς να παρατάσσονται στους σταθμούς υπομονετικά για ώρες προκειμένου να εφοδιάσουν τα οχήματά τους -δύσκολο έργο για τους αγρότες και τις εταιρείες που χρησιμοποιούν φορτηγά για τη διανομή τροφίμων και φαρμάκων.

Χθες, Τετάρτη (26/5) ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο ξεκαθάρισε στη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ότι θα προχωρήσει σε διάλογο με την αντιπολίτευση και τον Χουάν Γκουαϊδό με την προϋπόθεση ότι θα τεθούν στο τραπέζι “τρία θεμελιώδη ζητήματα”, μεταξύ των οποίων και η άμεση άρση των αμερικανικών κυρώσεων που επιβάλλονται στη χώρα.

Το “Μπουένο”, ένα δεξαμενόπλοιο με σημαία του Τζιμπουτί, έφτασε την Κυριακή κοντά στο λιμάνι Amuay της Βενεζουέλας. Τελείωσε την εκφόρτωση μια αρχικής ποσότητας την Τετάρτη μέσω μεταφοράς από πλοίο σε πλοίο και αργότερα κατευθύνθηκε προς τον τερματικό σταθμό για να εκφορτώσει το υπόλοιπο περιεχόμενό του, σύμφωνα με το ναυτιλιακό έγγραφο.

Το φορτίο επιθεωρήθηκε από αξιωματούχους της PDVSA τη Δευτέρα, ανέφερε μια από τις πηγές.

Το πλοίο αναχώρησε από την πόλη Φουτζαϊράχ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στα μέσα Απριλίου και πέρασε το κανάλι του Σουέζ στις αρχές Μαΐου πριν απενεργοποιήσει τον αναμεταδότη του και σηματοδοτήσει το λιμάνι του Λομέ στο Τόγκο ως προορισμό του, σύμφωνα με τα στοιχεία του Refinitiv Eikon.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε 55χρονη, στέλεχος της ΕΡΤ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα