ΑΘΗΝΑ
22:42
|
27.04.2024
Εκτοξευτήκαν βαριά λόγια όπως "καταστροφή", "προδοσία και "άνευ όρων παράδοση" στους Ταλιμπάν.
U.S. Secretary of State Antony Blinken boards an aircraft after posing for a photograph with U.S. soldiers before departing Ramstein Air Base, near Ramstein-Miesenbach, Germany, September 8, 2021. Olivier Douliery/Pool via REUTERS
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε η ακροαματική διαδικασία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων που συνεδρίασε τη Δευτέρα (13/9) με αντικείμενο την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, με φόντο την κλιμάκωση των αλληλοκατηγοριών και του πινγκ πονγκ ευθυνών για το χαοτικό τέλος της 20ετούς αμερικανικής παρουσίας στη χώρα.

Εκτοξευτήκαν βαριά λόγια από τους επικριτές της κυβέρνησης  όπως  “καταστροφή”, “προδοσία και “άνευ όρων παράδοση” στους Ταλιμπάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προσπάθησε να αντικρούσει τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν ακόμη και μέσα στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών και αντεπιτέθηκε κατηγορώντας ως επι το πλέιστον τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Κληρονομήσαμε μια προθεσμία, δεν κληρονομήσαμε ένα σχέδιο”, είπε κατά τη διάρκεια της ακρόασης του στην Επιτροπή.

Συνέχισε λέγοντας ότι όταν ο Δημοκρατικός πρόεδρος Μπάιντεν ανέλαβε την εξουσία στις αρχές του 2021, δεν είχε άλλη επιλογή παρά να “τερματίσει τον πόλεμο ή να ξεκινήσει μια κλιμάκωση”.

Επισήμανε ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος είχε διαπραγματευτεί τη συμφωνία αποχώρησης με τους Ταλιμπάν και είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν εξέτασε το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας λόγω των απειλών από το ισλαμιστικό κίνημα να ξαναξεκινήσει τις δολοφονικές επιθέσεις κατά Αμερικανών.

Η συμφωνία που σύναψαν η κυβέρνηση Τραμπ και οι Ταλιμπάν, έκανε θέσφατο την ολική αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν – και επέτρεψε την απελευθέρωση 5.000 ανταρτών.

Από καιρό αποφασισμένος να τερματίσει τον μακροβιότερο πόλεμο στην αμερικανική ιστορία, ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ τήρησε τη συμφωνία της κυβέρνησης Τραμπ – Ταλιμπάν για ολική αποχώρηση που ξεκίνησε από τον Ρεπουμπλικάνο προκάτοχό του. Αλλά και χωρίς αυτήν τη συμφωνία, δεν θα είχε “γίνει κατ ‘ανάγκη σύμφωνα με αυτό το χρονοδιάγραμμα” ούτε “μ’ αυτόν τον τρόπο», υποστήριξε ο Μπλίνκεν.

Εάν η απεμπλοκή από το Αφγανιστάν είχε τη στήριξη μεγάλου μέρους της αμερικανικής πολιτικής τάξης, η εφαρμογή αυτής της απεμπλοκής επικρίνεται από όλες τις πλευρές καθώς η αποχώρηση μετατράπηκε σε καταστροφικό σενάριο: οι Ταλιμπάν, που εκδιώχθηκαν από την εξουσία πριν από 20 χρόνια, την ανέκτησαν πριν αποχωρήσει ο τελευταίος Αμερικανός στρατιώτης από την Καμπούλ.

O Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Μάικλ ΜακΚολ, μίλησε για μια “οδυνηρή καταστροφή” και μια “άνευ όρων παράδοση στους Ταλιμπάν”.

Κατηγόρησε το δίδυμο Μπάιντεν-Μπλίνκεν ότι “αθέτησε την υπόσχεση” να μην αφήσει πίσω κανέναν Αμερικανό.

Υπό βιασύνη, οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν μια γιγαντιαία επιχείρηση αερογέφυρας για να απομακρύνουν ξένους υπηκόους και Αφγανούς που ήταν σε κίνδυνο από αντίποινα από τους ισλαμιστές. Δεκατρείς Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μια τζιχαντιστική επίθεση που στόχευε αυτή την επιχείρηση.

“Ο πρόεδρος αρνήθηκε να ακούσει τους ίδιους του στρατηγούς του και τους αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών, οι οποίοι τον είχαν προειδοποιήσει ακριβώς για το τι θα συνέβαινε κατά την αποχώρησή μας”, είπε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής.

Κατηγορείτε τους πάντες για αυτήν την καταστροφή, εκτός από τους εαυτούς σας και τους Ταλιμπάν“, συνέχισε σε οξύτατους τόνους ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Νταν Μιούσερ.

Oι Ρεπουμπλικάνοι ενέτειναν τις επιθέσεις τους στην ακροαματική διαδικασία για περισσότερο από πέντε ώρες, με ορισμένους να φτάνουν στο σημείο να ζητούν την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών.

“Ο αμερικανικός λαός δεν του αρέσει να χάνει, ειδικά όχι από τους τρομοκράτες. Αλλά αυτό ακριβώς συνέβη”, δήλωσε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Μάικλ ΜακΚόλ.

Ο ίδιος ρώτησε γιατί δεν διατηρήθηκε ο έλεγχος της αεροπορικής βάσης Μπαγκράμ και γιατί η κυβέρνηση δεν κατέληξε σε συμφωνίες παρακολούθησης και αντιτρομοκρατίας με γειτονικές χώρες.

“Αυτή είναι μια απειλή εθνικής ασφάλειας καθώς η Κίνα αρχίζει να αυξάνει την παρουσία της. Από όσο γνωρίζω, αναλαμβάνουν τον έλεγχο της Μπαγκράμ”, δήλωσε ο ΜακΚολ.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται ενεργά για τον εντοπισμό απειλών.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε ότι “ακόμη και οι πιο απαισιόδοξες αναλύσεις δεν προέβλεπαν την κατάρρευση των κυβερνητικών δυνάμεων στην Καμπούλ πριν από την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων”.

Αλλά “δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το να παραμέναμε περισσότερο χρονικό διάστημα θα είχε κάνει τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας πιο ανθεκτικές ή αυτοσυντηρούμενες”, πρόσθεσε.

“Ωστόσο, είχαμε προετοιμαστεί για πολυάριθμα σενάρια”, τα οποία, όπως είπε, επέτρεψαν τον απεγκλωβισμό από το Αφγανιστάν 124.000 ανθρώπων.

Σημειώνεται ότι ο Μπλίνκεν δέχεται πυρά για ολιγωρία, αρκετούς μήνες πρίν την λήξη της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου σχετικά με την απομάκρυνση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν αλλά και των Αφγανών που συνεργάζονταν με τις αμερικανικές δυνάμεις.

Ο επικεφαλης της αμερικανικής διπλωματίας αντέτεινε ότι ξαναξεκίνησε η διαδικασία χορήγησης ειδικών ταξιδιωτικών θεωρήσεων σε διερμηνείς και άλλους Αφγανούς συνεργάτες των ΗΠΑ, που βρίσκονταν “σε αδιέξοδο” εξαιτίας των αποφάσεων της κυβέρνησης Τραμπ.

Μετά απο την χθεσινή του κατάθεση  ο κ. Μπλίνκεν πρόκειται να καταθέσει αργότερα σήμερα Τρίτη ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Πηγές: ΑΠΕ, AFP, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα