ΑΘΗΝΑ
18:36
|
28.04.2024
Οργή προκαλεί νομοσχέδιο για αποδοχή γερμανικών αποζημιώσεων-ψίχουλα για τα εγκλήματα της αποικιοκρατίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκατοντάδες αγανακτισμένοι διαδηλωτές εισέβαλαν απόψε στο κοινοβούλιο της Ναμίμπιας διαμαρτυρόμενοι για την ψήφιση νομοσχεδίου αποδοχής αποζημίωσης 1 δισ. δολαρίων που θα δώσει η Γερμανία σε ορίζοντα 30ετίας για τα ειδεχθή εγκλήματα και τη γενοκτονία που διέπραξε σε βάρος των φυλών Χερέρο και Νάμα, την περίοδο 1904-1908.

Προηγήθηκε διαδήλωση χιλιάδων ενάντια στο κυβερνητικό νομοσχέδιο αποδοχής των γερμανικών αποζημιώσεων.

Στο πλήθος είχε απευθυνθεί ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κοινοβουλευτικού “Λαϊκού Δημοκρατικού Κινήματος”, Μακχένρι Βεναάνι που κατακεραύνωσε τη συμφωνία της κυβέρνησης με την Γερμανία.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε στις 28 Μαΐου από τις αρχές της Ναμίμπιας που δέχθηκαν την πρόταση της Γερμανίας να χρηματοδοτήσει έργα αξίας 1 δισεκ. δολαρίων για τα επόμενα 30 χρόνια, ως αποζημίωση για τις εκτελέσεις και τις κατασχέσεις περιουσιών στην τότε αποικία της, πριν από έναν και πλέον αιώνα.

Την ίδια ημέρα η Γερμανία ζήτησε συγγνώμη για τον ρόλο της στη σφαγή των φυλών Χερέρο και Νάμα κάνοντας, για πρώτη φορά, λόγο για γενοκτονία.

Διαδηλώσεις τα εγκλήματα της γερμανικής αποικιοκρατίας

Σήμερα το πρωί, χιλιάδες διαδηλωτές, με επικεφαλής ηγέτες της αντιπολίτευσης και αρχηγούς των φυλών που ΄έπεσαν θύματα της γερμανικής βαρβαρότητας έκαναν πορεία στην πρωτεύουσα, το Βίντχουκ, και στη συνέχεια σκαρφάλωσαν σε έναν φράχτη για να μπουν στο κοινοβούλιο, θεωρώντας πως πρόκειται για αποζημιώσεις-ψίχουλα.

«Η αποκαλούμενη συμφωνία είναι μια κατάφωρη περιφρόνηση στο νόμιμο αίτημά μας για αποζημιώσεις και επανορθώσεις» αναφέρεται στο ψήφισμα που παρέδωσαν στον αντιπρόεδρο του κοινοβουλίου Λόιντε Κασίνγκτο.

Εγκλήματα Γερμανών αποκιοκρατών

Οι γερμανικές αποικιοκρατικές δυνάμεις σκότωσαν χιλιάδες Χερέρο και Νάμα μεταξύ 1904-8, επειδή οι φυλές αυτές εξεγέρθηκαν εναντίον της γερμανικής αποικιοκρατίας στην αποκαλούμενη τότε Γερμανική Νοτιοδυτική Αφρική.

Οι επιζώντες μεταφέρθηκαν στην έρημο και πολλοί κατέληξαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου χρησιμοποιήθηκαν ως σκλάβοι εργάτες. Πολλοί πέθαναν από το κρύο, την εξάντληση και την πείνα.

«Η συμφωνία υπολείπεται μιας ουσιαστικής συγγνώμης … δεν αποτελεί δικαιοσύνη και το μόνο που κάνει είναι να εντείνει την οδύνη μας», είπε ο Καβεμούι Μουράνγκι, απόγονος ενός θύματος.

Η γερμανική πρεσβεία στο Βίντχουκ δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για να σχολιάσει τα γεγονότα.

Ένα φιλοκυβερνητικό κόμμα των Χερέρο και Νάμα αποδέχτηκε προσωρινά την προσφορά της Γερμανίας, ανέφερε ένας από τους ηγέτες του, ο Γκέρσον Κατιρούα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν συζητά νέο πρόγραμμα δανείων με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Θεσσαλονίκη: Πολιορκία εκδήλωσης από αστυνομικές δυνάμεις

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Δύο νεκροί από έκρηξη πυρομαχικών στο Ναχιτσεβάν του Αζερμπαϊτζάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα