ΑΘΗΝΑ
11:40
|
27.04.2024
Η απόφαση αφορά “υπόλογες εταιρείες που αναπτύσσουν, εμπορευματοποιούν ή χρησιμοποιούν τεχνολογίες για κακόβουλους σκοπούς”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε απόψε ότι πρόσθεσε την ισραηλινή εταιρεία NSO Group, που ανέπτυξε το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus, στην μαύρη λίστα των απειλών για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Δεν ήταν η μόνη ισραηλινή εταιρία που μπήκε στην “μαύρη λίστα”. Ήταν και η εταιρία Candiru καθώς κρίθηκε επίσης πως συνιστά “απειλή” για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο δήλωσε πως οι ΗΠΑ “είναι αποφασισμένες να χρησιμοποιήσουν τους ελέγχους εξαγωγών με αποφασιστικό τρόπο για να καταστήσουν υπόλογες εταιρείες που αναπτύσσουν, εμπορευματοποιούν ή χρησιμοποιούν τεχνολογίες για κακόβουλους σκοπούς, που απειλούν την κυβερνοασφάλεια μελών της κοινωνίας των πολιτών ή κυβερνήσεων, αντιφρονούντων και οργανώσεων που εδρεύουν εδώ και στο εξωτερικό”.

Σε κάθε περίπτωση μεγαλύτερη αίσθηση έκανε η περίπτωση της NSO, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας το καλοκαίρι μετά τις αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως από έρευνες μιας κοινοπραξίας 17 διεθνών Μέσων Ενημέρωσης. Τότε αποκαλύφθηκε ότι το Pegasus επέτρεπε την κατασκοπεία σε βάρος δημοσιογράφων, πολιτικών, ακτιβιστών, ακόμη και αρχηγών κρατών, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Αυτά τα προγράμματα υπολογιστών “έδωσαν τη δυνατότητα σε ξένες κυβερνήσεις να προχωρήσουν στην καταστολή πέρα από τα σύνορά τους (…) για να φιμώσουν κάθε αντίθετη φωνή”, υπογραμμίζουν οι αμερικανικές αρχές στην ανακοίνωση.

Η αντίδραση της NSO

Εκπρόσωπος της NSO δήλωσε “άναυδος” από την απόφαση ανακοινώνοντας:

Ο όμιλος NSO είναι άναυδος από την απόφαση των ΗΠΑ και θα εργαστεί για να διασφαλίσει ότι αυτή η απόφαση θα αλλάξει.Η εταιρεία έχει έναν αυστηρό χάρτη δεοντολογίας που βασίζεται στις αμερικανικές αξίες.

Το υπουργείο έθεσε επίσης στην μαύρη λίστα του μια άλλη ισραηλινή εταιρεία (Candiru), μια ρωσική εταιρεία (Positive technology) και μια εταιρεία της Σιγκαπούρης (Computer Security Initiative Consultancy PTE).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυρά κατά της πρύτανη του Κολούμπια για την καταστολή φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών

Αγώνες για τους εκτελεσθέντες της Καισαριανής: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή

Χαλκίδα: Πέταξαν σκύλο σε κάδο σκουπιδιών και έβαλαν φωτιά

Δολοφονία Λυγγερίδη: Στην Ευελπίδων σήμερα οι κατηγορούμενοι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα