ΑΘΗΝΑ
23:03
|
27.04.2024
Δημοσιογράφος και επικριτής της ισλαμιστικής οργάνωσης αλ Σαμπάμπ έπεσε νεκρός σε βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Θύμα θανατηφόρας επίθεσης έπεσε ο διακεκριμένος Σομαλός δημοσιογράφος Αμπντιαζίζ Μοχάμεντ Γκιουλέντ (Abdaziz Mohamud Gueld), χάνοντας τη ζωή του σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου. Ο  δημοσιογράφος, επικριτής της ισλαμιστικής μαχητικής οργάνωσης αλ Σαμπάμπ (al-Shabab) έπεσε νεκρός την ώρα που έβγαινε από το αυτοκίνητό του κοντά σε εστιατόριο, συνοδευόμενος από τον διευθυντή της Εθνικής Τηλεόρασης της Σομαλίας και έναν οδηγό, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που επικαλείται δημοσίευμα της επίσημης ιστοσελίδας του Roado Mogadishu. 

«Ο Αμπντιαζίζ ήταν ένας εργατικός δημοσιογράφος και εθνικός ήρωας που εργάστηκε για τη χώρα του, τον λαό του και τη θρησκεία του με θάρρος και αμείλικτο» ανέφερε σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC o πρωθυπουργός της Σομαλίας, Μοχάμεντ Χουσεΐν Ρόμπλ (Mohamed Hussein Roble), ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του δημοσιογράφου.  

Ο Γκιουλέντ ήταν πολύ γνωστός για τις συνεντεύξεις του με κρατούμενους υπόπτους της Αλ Σαμπάμπ και οι εκπομπές του συχνά προσέλκυαν μεγάλο κοινό. Οι τζιχαντιστές έλεγχαν την πρωτεύουσα Μογκαντίσου μέχρι το 2011, όταν απωθήθηκαν από τα στρατεύματα της Αφρικανικής Ένωσης, αλλά εξακολουθούν να διατηρούν εδάφη στην ύπαιθρο και εξαπολύουν συχνά επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών και πολιτικών στόχων στο Μογκαντίσου και αλλού.

Η Al-Shabab, που σημαίνει η Νεολαία στα αραβικά, είναι μια ακραία ισλαμιστική ομάδα που μάχεται με κυβερνητικά στρατεύματα που υποστηρίζονται από τον ΟΗΕ για περισσότερο από μια δεκαετία. Υποστηρίζει την αυστηρή εκδοχή του Ισλάμ που έχει έμπνευση από τη Σαουδική Αραβία, ενώ οι περισσότεροι Σομαλοί είναι Σούφι. Έχει επιβάλει μια σκληρή εκδοχή της Σαρία σε περιοχές υπό τον έλεγχό της, συμπεριλαμβανομένου του λιθοβολισμού μέχρι θανάτου γυναικών που κατηγορούνται για μοιχεία και ακρωτηριασμού των χεριών κλεφτών.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει την οργάνωση για μερικές από τις πιο θανατηφόρες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Σομαλία. Πέρυσι, αναλυτές του Έργου Δεδομένων Ενόπλων Συγκρούσεων και Γεγονότων υπολόγισαν ότι η Αλ-Σαμπάμπ ήταν υπεύθυνη για τους θανάτους περισσότερων από 4.000 ανθρώπων από το 2010.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα