ΑΘΗΝΑ
17:43
|
28.04.2024
Ομάδα επιστημόνων από το Κάρντιφ και τις ΗΠΑ περιγράφουν πώς μία πρωτεΐνη του αίματος προσελκύεται από ένα βασικό συστατικό του εμβολίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επιστήμονες πιστεύουν ότι ανακάλυψαν τι «πυροδοτεί» τις εξαιρετικά σπάνιες θρομβώσεις στο αίμα μετά τη χορήγηση του εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού που έχουν από κοινού αναπτύξει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η εταιρεία AstraZeneca.

Η ομάδα επιστημόνων από το Κάρντιφ της Ουαλίας και τις Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασαν με μεγάλη λεπτομέρεια πώς μία πρωτεΐνη του αίματος προσελκύεται από ένα βασικό συστατικό του εμβολίου. Εκτιμούν ότι αυτή η πρωτεΐνη πυροδοτεί μια αλυσιδωτή αντίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, η οποία κλιμακώνεται με την ανάπτυξη επικίνδυνων θρομβώσεων.  

Όπως αναφέρει δημοσίευμα στο BBC, το εμβόλιο της AstraZeneca εκτιμάται ότι έχει σώσει σχεδόν ένα εκατομμύριο ζωές από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορονοϊός. Ωστόσο σε μερικούς εμβολιασθέντες παρατηρήθηκαν θρομβώσεις που συνοδεύονταν από θρομβοπενία και αιμορραγίες (σύνδρομο θρόμβωσης με θρομβοπενία – TTS ή VIPIT).

Οι ανησυχίες για την εν λόγω σπάνια επιπλοκή διαμόρφωσαν τον τρόπο με τον οποίο το εμβόλιο χορηγήθηκε σε όλο τον κόσμο, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι αποφασίστηκε η χορήγηση εναλλακτικού σκευάσματος για τα άτομα κάτω των 40 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παράλληλα, οι θρομβώσεις έγιναν η αφορμή για μια εκτεταμένη επιστημονική έρευνα ώστε να εξακριβωθεί τι συμβαίνει με το εν λόγω εμβόλιο. Η έρευνα της επιστημονικής ομάδας του Κάρντιφ έλαβε έκτακτη κρατική χρηματοδότηση για να βρει τις απαντήσεις στο πρόβλημα των θρομβώσεων.

Στην έρευνα συμμετείχαν επίσης επιστήμονες της φαρμακευτής εταιρείας AstraZeneca. Εκπρόσωπος της εταιρείας υποστήριξε ότι οι θρομβώσεις είναι πιο πιθανό να αναπτύσσονται εξαιτίας μιας μόλυνσης της νόσου Covid παρά εξαιτίας του εμβολίου. Πρόσθεσε ότι η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει σε μια ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη εξήγηση για την εμφάνιση αυτής της σπάνιας επιπλοκής.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Science Advances. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, η έρευνά τους βασίστηκε σε δύο αρχικά στοιχεία που αφορούσαν τις σπάνιες θρομβώσεις:

  • Στο αίμα των πασχόντων εντοπίζονταν ασυνήθιστα αντισώματα, τα οποία είχαν ως στόχο μια φυσιολογική πρωτεΐνη του αίματος. Η πρωτεΐνη αυτή λέγεται παράγων 4 των αιμοπεταλίων.
  • Ο κίνδυνος θρομβώσεων και αιμορραγίας αφορά ορισμένα μόνο από τα εμβόλια για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός.

Διαπίστωσαν ότι η εξωτερική επιφάνειά του προσελκύει σαν μαγνήτης τον παράγοντα 4 των αιμοπεταλίων. «Ο αδενοϊός έχει μια εξαιρετικά αρνητική επιφάνεια, ενώ ο παράγων 4 των αιμοπεταλίων είναι εξαιρετικά θετικός. Έτσι, αυτά τα δύο προσκολλώνται τέλεια μεταξύ τους», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Άλαν Πάρκερ, καθηγητής Μεταγραφικής Ιοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μόλις προσκολληθεί ο παράγων 4 στον αδενοϊό, ο οργανισμός αρχίζει να του επιτίθεται γιατί νομίζει ότι αποτελεί τμήμα του αδενοϊού. Έτσι, παράγει αντισώματα που ενώνονται με τον παράγοντα 4 και μπορεί να οδηγήσουν τελικά στην ανάπτυξη των θρομβώσεων.

Στη Βρετανία, έως τις 17 Νοεμβρίου είχαν καταγραφεί 426 θρομβώσεις με θρομβοπενία, σε σύνολο σχεδόν 50 εκατομμυρίων δόσεων από το εμβόλιο της AstraZeneca. Από τους ασθενείς αυτούς, οι 73 έχασαν τη ζωή τους. Η πλειονότητα αυτών των σπάνιων επιπλοκών παρατηρήθηκε μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca.

Με πληροφορίες από το BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και Κλιματική Αλλαγή

Ξεκινούν προγράμματα προληπτικού ελέγχου για 3 μορφές καρκίνου και καρδιαγγειακά νοσήματα

ΠΟΥ: Πίνουν και καπνίζουν περισσότερα παιδιά και έφηβοι στην Ευρώπη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα